Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjos teismas paliko galioti eksprezidentei skirtą 20 metų įkalinimo bausmę

Pietų Korėjos aukščiausios instancijos teismas ketvirtadienį paskelbė galutinį nuosprendį nešlovę užsitraukusios į korupcijos skandalą įsivėlusios buvusios prezidentės Park Geun-hye byloje, palikdamas galioti jai skirtą 20 metų laisvės atėmimo bausmę.
Park Geun-hye
Park Geun-hye / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis teismo sprendimas užbaigia ilgai trukusį teismų procesą, per kurį byla jau kartą buvo nagrinėta Aukščiausiajame Teisme.

Park Geun-hye, pirmoji Pietų Korėjos prezidento postą užėmusi moteris, 2017 metais buvo pašalinta iš pareigų per apkaltą, surengtą po visuomenės protestų bangos, kurią išprovokavo didžiulio masto korupcijos skandalas.

Po metų ji buvo pripažinta kalta dėl kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo įgaliojimais ir sulaukė 30 metų laisvės atėmimo bausmės. Po virtinės apeliacijų, pakartino bylos nagrinėjimo ir naujų apeliacijų jos bausmės laikas buvo sumažintas iki 20 metų.

Ketvirtadienį Aukščiausiasis Teismas, šią bylą nagrinėjęs jau antrą kartą, paliko galioti nuteistajai skirtą 20 metų laisvės atėmimo bausmę.

Teismas taip pat paliko galioti baudą su turto konfiskavimu, siekiančią 21,5 mlrd. vonų (16,1 mln. eurų).

Park Geun-hye boikotavo, pasak jos, šališko teismo posėdžius ir nedalyvavo ketvirtadienio bylos nagrinėjime.

Be to, eksprezidentei atskirai skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė už rinkimų įstatymų pažeidimus.

Už grotų ji turėtų praleisti 22 metus – tai reiškia, kad pasibaigus šiam terminui eksprezidentė jau bus įkopusi į devintą dešimtį metų.

Šis korupcijos skandalas atskleidė šešėlinius ryšius tarp didžiausių Pietų Korėjos įmonių ir valdžios. Buvusi valstybės vadovė ir jos artima draugė bei patikėtinė Choi Soon-sil buvo apkaltintos mainais į politinį prielankumą ėmusios kyšius iš didžiųjų šalies bendrovių, įskaitant „Samsung Electronics“.

Po konservatorės Park Geun-hye nuopuolio prezidento rinkimuose 2017 metų gegužę triumfavo kairiojo sparno atstovas Moon Jae-inas.

Pietų Korėjos prezidentai pasibaigus jų valdymui dažnai atsiduria kalėjime – paprastai iškart, kai į prezidentūrą atsikrausto jų politiniai priešininkai.

Visi keturi tebegyvenantys Pietų Korėjos eksprezidentai buvo nuteisti baudžiamosiose bylose.

Kitas buvęs liberalių pažiūrų prezidentas Roh Moo-hyunas 2009 metais pasitraukė iš gyvenimo prieš apklausą tyrime dėl korupcijos, susijusios su jo šeima.

Buvę kariuomenės generolai Chun Doo-hwanas ir Roh Tae-woo, prezidento poste dirbę 9-e dešimtmetyje ir 10-o dešimtmečio pradžioje, pasibaigus jų kadencijoms kalėjo už korupciją ir valstybės išdavimą.

Tačiau už grotų praleidę maždaug dvejus metus, jie sulaukė prezidentinės malonės.

Ketvirtadienį priimtu teismo sprendimu baigiamas Park Geun-hye bylos procesas, ir ji taip pat turės teisę prašyti malonės.

Pietų Korėjos Demokratų partijos lyderis Lee Nak-yonas anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad „planuoja pasiūlyti Moon Jae-inui suteikti malonę Park Geun-hye ir kitam už korupciją kalinčiam buvusiam prezidentui Lee Myung-bakui, tačiau netrukus sulaukė abiejų politinių stovyklų kritikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius