-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmininkavimą ES Rumunija tikisi išnaudoti stereotipams apie ją sulaužyti

Nuo 2019 m. sausio Europos Sąjungai pirmininkaus Rumunija. Už pasirengimą atsakingas šalies Europos reikalų ministras sako, kad šią progą ji nori išnaudoti stereotipams apie šią valstybę sulaužyti.
Rumunijos vėliava
Rumunijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Į šalį atvykusiems svečiams rumunai visada ras progą parodyti savo folklorą, kuriuo didžiuojasi ir kurį patys labai mėgsta. O svečių, vaišingumu garsėjanti valstybė, kitais metais turės kaip niekad daug – nuo sausio 1 d. Rumunija pirmą kartą pirmininkaus Europos Sąjungai.

Ta proga 3 metais vėliau nei Lietuva – 2007 m. – įstojusi į Europos Sąjungą šalis tikisi sulaukti 30 tūkst. ekspertų iš bendrijos šalių ir 1,5 tūkst. žurnalistų.

Už pasirengimą pirmininkavimui atsakingas Rumunijos Europos reikalų ministras Victoras Negrescu sako, kad tą pusmetį šalis nori išnaudoti ir egzistuojantiems stereotipams apie šią šalį sulaužyti.

„Mes norime pademonstruoti, kad Rumunija sugeba europinius įsipareigojimus atlikti profesionaliai. Tai svarbu, nes mūsų šalis taptų geriau suprasta europiniu lygiu, daugiau apie mus sužinotų. Pirmininkavimo reginiai vyks visoje šalies teritorijoje, ne tik Bukarešte. Mūsų svečiai galės pamatyti ką mes galime pasiūlyti kaip turistinė šalis, ir kas nuveikta. Rumunija – viena labiausiai augančių Europos Sąjungos šalių, kurios ekonomika pernai augo 7 proc.“, – pasakojo V.Negrescu.

Tomo Pavliukevičiaus nuotr./Rumunija
Tomo Pavliukevičiaus nuotr./Rumunija

Šalia Juodosios jūros esančioje šalyje, kuri turi naftos, dujų, aukso ir automobilių pramonę, minimali alga šiuo metu yra 7 eurais didesnė nei Lietuvoje. Tačiau Rumunija iki šiol nėra pakviesta į Šengeno erdvę ir dar nėra gavusi leidimo įsivesti eurą.

Korupcija, pagal tarptautinių organizacijų indeksus čia žymiai didesnė nei Lietuvoje.

Sausį Rumunija sulaukė Europos Komisijos perspėjimo, kad jos parlamente kairiųjų inicijuojamos reformos mažina teisėsaugos nepriklausomumą ir gebėjimą kovoti su korupcija. Liepos pradžioje priimti 3 įstatymai, pasak prokurorų, jei įsigaliotų, panaikintų 200 korupcijos bylų. Nebeliktų ir straipsnio, pagal kurį 3,5 metų kalėti už raginimą piktnaudžiauti valdžia šiemet nuteistas įtakingiausias Rumunijos politikas – socialdemokratų lyderis ir žemutinių parlamentų rūmų prezidentas Livijus Dragneja, prieš tai nuteistas ir už rinkimų klastojimą.

„Pirmininkavimas ES nėra skirtas nacionalinėms problemoms spręsti. Ne politiniams debatams, o klausimui, kiek šalis gali prisidėti bandant rasti konsensusą europiniu lygiu“, – sakė Rumunijos Europos reikalų ministras.

Dauguma Bukarešto gatvėse mūsų kalbintų žmonių nežinojo, kad nuo sausio 1 d. Rumunija pirmininkaus ES. Iš tų, kurie žino, kai kurie abejoja, ar jų vyriausybė sugebės tai tinkamai padaryti. Dalis rumunų iš viso skeptiški dėl buvimo ES, kiti sako, kad jų šaliai tai labai svarbu.

Rumunai – viena iš labiausiai emigruojančių ES šalių. Rumunijos vyriausybės atstovų teigimu kitose ES šalyse šiuo metu gyvena per 4 mln. rumunų.

Birželį paskelbtais „Eurobarometro“ duomenimis ES Rumunijoje pasitiki kiek daugiau nei pusė gyventojų.

„Manau, jei to paklaustumėt bet kurioje Europos šalyje, visur sutiktumėte piliečių kritikuojančių valdžią ir manančių, kad ji turi būti pakeista. Esu tikras, kad visi mano kolegos savo pareigas per pirmininkavimą atliks labai profesionaliai“, – kalbėjo Victoras Negrescu.

Tomo Pavliukevičiaus nuotr./Rumunija
Tomo Pavliukevičiaus nuotr./Rumunija

„Manome, kad mūsų pirmininkavimo laiku Rumunijoje suklestės turizmas, nes turime gražią šalį ir turime, ką pasiūlyti“, – sakė Rumunijos turizmo ministras Bogdanas Gheorghe`as Trifas.

Turizmo ministras į užsienio žurnalistų klausimus atsakinėjo rumuniškai. Kai Lietuva prieš 5 metus rengėsi pirmą kartą pirmininkauti ES, prezidentė Dalia Grybauskaitė pati egzaminavo kandidatus į ministrus, ar jie mokėtų anglų kalbą, ir kai kurie nebuvo paskirti dėl prastų užsienio kalbų žinių.

Rumunija nuo sausio pirmininkavimą perims iš šiuo metu pirmininkaujančios Austrijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius