Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 29 /14:38

Pirmoji Moldovos protestuotojų pergalė: pritarta referendumui dėl prezidento rinkimų

Moldovos parlamento pirmininkas Andrianas Candu penktadienį pareiškė, kad dauguma parlamento narių posėdžio metu pritarė idėjai rengti referendumą dėl prezidento rinkimų metodikos, skelbia portalas moldova.org.
Opozicijos demonstracija Moldovoje
Opozicijos demonstracija Moldovoje / „Scanpix“/„Sputnik“ nuotr.
Temos: 1 Moldova

A.Candu teigimu, didžioji parlamento narių dalis pritarė idėjai organizuoti referendumą, kuriame būtų sprendžiama dėl tiesioginių prezidento rinkimų. Šiuo metu Moldovoje prezidentą renka parlamentas.

Parlamento pirmininko teigimu, protestuotojų reikalavimai yra svarstomi ir dalis jų jau įgyvendinami, tačiau tam reikia sekti teisinėmis procedūromis. Pradėtas Nacionalinio banko vadovo nušalinimo procesas, tačiau nesutinkama su reikalavimu keisti šalies vidaus reikalų ministrą.

Pasak A.Candu, ministras Alexandru Jizdanas nenusipelnė būti nušalintas, nes nėra jokių įrodymų, jog policijos pareigūnai viršijo savo galias, malšindami protestus.

A.Candu taip pat pabrėžė, kad Moldovos parlamentas ketina toliau veikti pagal įstatymus ir jokių kalbų apie parlamento paleidimą negali būti, mat įstatymai numato, kad parlamentas gali būti paleistas tik nepatvirtinus vyriausybės ar jo veiklai sustojus ilgiau nei trims mėnesiams.

Socialistų lyderis Igoris Dodonas pareiškė, kad referendumas yra pirmasis žingsnis į valstybės sutvarkymą, tačiau jis pažadėjo, kad protestai nenurims, kol nebus paleistas parlamentas ir paskelbti priešlaikiniai rinkimai.

Politinė krizė tęsiasi jau keturis mėnesius

Moldovoje politinė krizė tęsiasi nuo 2015-ųjų spalio, kai korupcijos skandalo krečiama vyriausybė buvo priversta trauktis.

Nuo to laiko du kartus buvo mėginta paskirti naują ministrą pirmininką, tačiau abu kartai nepavyko. Jeigu parlamentas iki sausio 29 d. nebūtų patvirtinęs naujos vyriausybės, prezidentas turėtų paleisti jį ir rengti naujus rinkimus.

Trečiąjį kartą balsavimą parlamente mėgino nukelti prorusiška opozicijos Socialistų partija, jiems nepavykus sesijos metu švilpė ir kitaip trukdė kitiems parlamentarams. 

Praėjusią savaitę 57 parlamentarai iš 101 balsavo už naują ministrų kabinetą, kuriam vadovautų Pavelas Filipas – 49-erių valdančiosios Demokratinės partijos narys. Jis nuo 2011-ųjų keliose vyriausybėse buvo telekomunikacijų ministru.

Apklausų rezultatai rodo, kad jeigu dabar būtų surengti priešlaikiniai rinkimai, juos galėtų laimėti prorusiškos partijos, kurios pasisako už Asociacijos sutarties su ES persvarstymą ir už tvirtesnius ryšius su Maskva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius