-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po armėnų separatistų sostinės apšaudymo raketos smogė Azerbaidžano miestams

Smarkiai paaštrėjus konfliktui dėl Kalnų Karabacho, antrajame pagal dydį Azerbaidžano mieste Gendžėje per raketų smūgį ankstų šeštadienio rytą viename rajonų buvo sugriautos kelios eilės namų, žuvo ar buvo sunkiai sužeisti miegoję žmonės.
Raketomis sunaikinti namai Gendžėje
Raketomis sunaikinti namai Gendžėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paryčių smūgiai, įskaitant antrą raketinį smūgį kitam Gendžės rajonui ir trečią netoliese esančiam strateginės reikšmės Mingečevyro miestui, buvo suduoti kelios valandos po to, kai Azerbaidžano pajėgos apšaudė etninių armėnų separatistų regiono sostinę Stepanakertą.

„Per Armėnijos ginkluotųjų pajėgų spalio 17-osios naktį [įvykdytą] Gendžės apšaudymą raketomis žuvo 13 žmonių, 52 žmonės buvo sužeisti. Šiuo metu tęsiami paieškos ir gelbėjimo darbai“, – pranešė Azerbaidžano nepaprastųjų situacijų ministerija.

Anksčiau buvo pranešta apie 12 žuvusiųjų ir daugiau kaip 40 sužeistųjų.

Naujausias smurtas dar labiau pakerta tarptautines pastangas numalšinti atsinaujinusias kovas tarp krikščionių armėnų ir musulmonų azerbaidžaniečių, kol jos dar neįtraukė regiono galių Rusijos ir Turkijos.

Naujienų agentūros AFP komanda Gendžėje matė per raketų smūgį griuvėsiais virtusias namų eiles, taip pat apgriautas sienas ir nuplėštus stogus aplinkinėse gatvėse.

Žmonės bėgo laukan ištikti šoko ir verkdami, su šlepetėmis klupinėjo purvinose gatvėse. Kai kas vilkėjo vonios drabužius ar pižamas.

Vienas liudininkas sakė matęs, kaip gelbėtojai kelios minutės po smūgio iš griuvėsių ištraukė mažą vaiką, dvi moteris ir keturis vyrus.

„Mes miegojome. Vaikai žiūrėjo televizorių, – prie savo sugriauto namo sakė 65 metų Rubaba Zhafarova. – Visi aplinkiniai namai sugriauti. Daug žmonių yra po griuvėsiais. Kas žuvo, kas sužeistas.“

Viena moteris neteko pėdos. Kažkas kitas neteko rankos iki alkūnės.

Prieš šešias dienas raketa smogė kitam gyvenamajam šio 300 tūkst. gyventojų turinčio miesto rajonui, kur žuvo 10 civilių.

Azerbaidžano prezidento Ilhamo Aliyevo padėjėjas Hikmatas Hajiyevas tviteryje pranešė, kad, kaip rodo „pradinė informacija“, šeštadienį buvo „sugriauta daugiau kaip 20 namų“.

Pasai, raktai, apyrankės

Slenkant valandoms gelbėtojai kartas nuo karto vis prašydavo žmonių laikytis tylos, kad būtų galima išgirsti po nuolaužomis esančių gyvų žmonių garsus.

Gelbėtojai iš griuvėsių traukė pasus, raktus, apyrankes, drabužius, išsikvietė pareigūnus su dresuotais šunimis. Dusinančių dulkių stulpus bandyta nusodinti liejant vandenį iš ugniagesių mašinos.

„Viena moteris neteko pėdos. Kažkas kitas neteko rankos iki alkūnės“, – sakė 26 metų Elmiras Shirinzaday.

AFP reporteriai vėliau matė dar tris neštuvais nešamus žmones, bet buvo neaišku, ar jie žuvę, ar gyvi.

„Mano žmona buvo ten“, – verkdamas kartojo vyras, kurį prie greitosios pagalbos automobilio vedė medikas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nesprogusi raketa Azerbaidžano teritorijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nesprogusi raketa Azerbaidžano teritorijoje

Maždaug tuo pačiu metu už valandos kelio į šiaurę nuo Gendžės esančiame Mingečevyre AFP reporteris girdėjo namus sudrebinusį sprogimą.

Mingečevyrą dėl ten esančios strateginės reikšmės užtvankos saugo raketinės gynybos sistema ir kol kas nebuvo aišku, ar raketa buvo sunaikinta ore, ar nukrito.

Gynybos ministerija pranešė, kad Mingečevyras buvo apšaudytas, bet daugiau detalių kol kas nepateikė.

Vienas Azerbaidžano pareigūnas sakė, kad antra raketa maždaug tuo pačiu metu nukrito ir viename pramoniniame Gendžės rajone. Šios atakos detalės kol kas taip pat neaiškios.

Dešimtmečius trunkančio Kalnų Karabacho konflikto kovos vėl plykstelėjo rugsėjo 27 dieną, itin ginčijamomis aplinkybėmis. Nuo to laiko jau žuvo daugiau kaip 700 žmonių, tarp jų kone 80 civilių.

Azerbaidžano vakaruose esantį kalnuotą regioną nuo 1994-ųjų ugnies nutraukimo, sustabdžiusio 30 tūkst. gyvybių nusinešusį karą, kontroliavo armėnų separatistai.

Tačiau Armėnija, kuri remia Kalnų Karabachą, nors nepripažįsta jo nepriklausomybės, pripažino, kad per pastarąją savaitę Azerbaidžano pajėgos palei frontą pasiekė svarbių laimėjimų.

Stepanakerto apšaudymas

Vėlai penktadienį ginčijamo Kalnų Karabacho sostinę Stepanakertą drebino nauji sprogimai. AFP korespondentas šiame smarkiai apgriautame mieste girdėjo sirenas ir virtinę sprogimų, nors Armėnija ir Azerbaidžanas neseniai susitarė dėl ugnies nutraukimo.

Kalnų Karabacho teisių ombudsmenas Artakas Beglarianas penktadienį tviteryje parašė, kad Azerbaidžanas pirmą kartą apšaudė Stepanakertą „sunkiosiomis raketomis“.

Jis apkaltino Azerbaidžaną toliau taikantis į civilinę infrastruktūrą, o tarptautinę bendriją – toliau skelbiant „tuščius raginimus“ dėl taikos.

Rugsėjo 27-ąją prasidėjusios kovos yra intensyviausios nuo 10-ojo dešimtmečio karo. Tūkstančiai žmonių turėjo palikti savo namus; nuogąstaujama, kad kovos gali virsti visapusišku niokojamu konfliktu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius