Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po „Brexit“ Jungtinės Karalystės gyventojų pasai vėl bus mėlyni

2019 metais Jungtinei Karalystei palikus Europos Sąjungą šalies pasai vėl bus mėlyni, kad „būtų grąžinta mūsų nacionalinė tapatybė“, penktadienį pranešė vyriausybė.
Būsimas ir dabartinis JK piliečių pasai
Būsimas ir dabartinis JK piliečių pasai / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Jungtinėje Karalystėje po „Brexit“ po truputį bus atsisakyta ES šalių bendrai priimtos vyšninės spalvos dokumento.

„JK pasas išreiškia mūsų nepriklausomybę ir suverenumą, jis simbolizuoja, kad priklausome išdidžiai ir didžiai šaliai, – sakė premjerė Theresa May. – Dėl to paskelbėme, kad simbolinis mėlynas pasas bus grąžintas, kai 2019 metais paliksime Europos Sąjungą“.

Politikai, remiantys Britanijos išstojimą iš ES, džiaugėsi šiuo labai simboliniu pokyčiu, bet norintys, kad Britanija liktų bloke juokiasi iš tokio džiugesio.

„Išstojimas iš ES mums suteikė unikalią galimybę atstatyti savo nacionalinį identitetą ir pasaulyje sau nusitiesti naują kelią“, – sakė apie pokyčius pranešęs migracijos ministras Brandonas Lewisas.

Jis pridūrė, kad naujieji pasai bus „vieni saugiausių dokumentų pasaulyje“, jiems bus pritaikytos įvairios atnaujintos saugumo priemonės, kad būtų užtikrinta apsauga nuo sukčiavimo ir klastojimo.

Dabar galiojantis popierinis nuotraukos puslapis bus pakeistas nauju, itin tvirto polikarbonato plastiko medžiagos puslapiu, kurį bus sunkiau suklastoti.

Britų pasai nuo 1921 metų buvo mėlyni, tačiau 1988 metais jie pakeisti į vyšninę spalvą, sutampančia su kitais pasais tuometinėje Europos Bendrijoje.

Britanija iš ES turėtų pasitraukti 2019 metų kovą. Po to vyšninės spalvos pasai bus naudojami, be ES vardo, iki 2019 spalio, kai prasidės nauja pasų gamybos sutartis – nuo tada grįš mėlynos spalvos kelionės dokumentai.

Dabartiniai ES valstybių pasai turi bendras, nors neprivalomas taikyti, ypatybes, dėl kurių sutarę visos šalys narės, t.y. vyšninė spalva, šriftas ir žodžiai „Europos Sąjunga“ virš šalies vardo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius