Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po Bučos žudynių – nauja sankcijų Rusijai banga: kas jai priešinasi?

Lietuva pirmoji Europos Sąjungoje atsisakė dujų iš Rusijos. Ilgai netrukus, prisijungė kitos Baltijos šalys. Lietuva išsiuntė Rusijos ambasadorių ir uždarė Rusijos konsulatą Klaipėdoje. Kitos šalys taip pat po truputį imasi veiksmų. Jungtinės Tautos antradienį pareiškė, kad visi ženklai Bučoje rodo, jog ten buvo sąmoningai žudomi civiliai gyventojai. Po šių žudynių Europoje kilo nauja sankcijų Rusijai bangai, tačiau yra šalių, kurioms tam priešinasi.
Policija protestuotojus įkalbėjo neblokuoti kelio ties Baltarusijos siena.
Policija protestuotojus įkalbėjo neblokuoti kelio ties Baltarusijos siena. / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Apie tai portalo 15min video laidoje „15/15“ kalbėjomės su Lietuvos užsienio reikalų viceministru Mantu Adomėnu ir Rytų Europos studijų centro direktoriumi, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų dėstytoju Linu Kojala.

– Viceministre, pradėkime nuo jūsų. Ar sutinkate, kad Vakarų fronte reikalai pajudėjo, ir jei taip, tai ar dėl Bučos žudynių?

M.Adomėnas: Be abejo. Manau, kad šito karo kronika irgi bus skirstoma iki tų vaizdų, kurie atėjo iš Bučos, ir po jų.

Ta prasme, tokio masto žudynės, kurios iš tiesų primena ir Srebrenicą, ir kitus didžiuosius genocido nusikaltimus, iš tiesų negali nesukrėsti, ir taip, tai yra demokratinėms valstybėms labai svarbus postūmis judėti į priekį ir su sankcijomis, ir su diplomatų išsiuntimais.

Matome siekį likviduoti ukrainiečius kaip naciją, kaip civilius gyventojus – ne mažiau negu kariškius, ir tai yra siaubinga.

Tik aš turiu pabrėžti, kad tie diplomatų išsiuntimai brendo jau kurį laiką, iš tiesų, tai buvo vėlgi banga, kurią prieš porą savaičių pradėjome mes, Baltijos valstybės, sutarę Lietuvos siūlymu išsiųsti po priedanga dirbančius Rusijos šnipus, vėliau įvairiais intervalais jungėsi kitos valstybės, jų sprendimų priėmimo ciklai ilgesni ir dabar jau pribrendo ir Prancūzijos, ir Vokietijos (sprendimai). Be abejo, turbūt Bučos kadrai paskatino greičiau tą sprendimą priimti.

Tai aš manau, kad mes pamatysime ir ambasadorių išsiuntimų, ir tų santykių pažeminimų, tiktai turėkime omeny, kad ne visos valstybės yra tokios dinamiškos kaip Lietuva, Latvija, Baltijos šalys.

– Beje, kas paskatino šios savaitės Lietuvos veiksmus?

M.Adomėnas: Man atrodo, jog atsakymas yra akivaizdus. Mes įdėmiai sekame tai, kas vyksta Ukrainoje, ir negalime nereaguoti, negalime nesuprasti, jog tai, kas įvyksta Bučoje, Irpinėje, Hostomelyje ir kituose miestuose, yra etninis valymas, tai yra karo nusikaltimai, tai yra nusikaltimai žmoniškumui ir iš tiesų jais Rusijos agresija įžengė į visiškai naują stadiją. Būtent matome siekį likviduoti ukrainiečius kaip naciją, kaip civilius gyventojus – ne mažiau negu kariškius, ir tai yra siaubinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius