Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Chersono sėkmės Kyjivas žada toliau stumti Rusiją iš šalies

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažadėjo ir toliau stumti Rusijos pajėgas iš šalies po to, kai jos pasitraukė iš Chersono, palikdamos po savęs nuniokotas, badaujančias ir užminuotas žemes pietiniame Ukrainos mieste.
Vaizdai išvaduotose Chersono srities teritorijose
Vaizdai išvaduotose Chersono srities teritorijose / Ukrainos saugumo tarnybos nuotr.

Rusijos atsitraukimas iš Chersono tapo pergalingu momentu Ukrainai, šaliai priešinantis jau beveik devynis mėnesius trunkančiai Maskvos invazijai.

Chersono gyventojai apkabino ir išbučiavo atvykstančius Ukrainos karius.

„Pamatysime dar daug tokių sveikinimų Ukrainos kariams, išlaisvinantiems Rusijos kontroliuojamą teritoriją“, – sakė šalies vadovas V.Zelenskis savo naktiniame vaizdo kreipimesi šeštadienį.

„Mes nė vieno nepamirštame, nė vieno nepaliksime“, – pažadėjo jis žmonėms dar okupuotuose Ukrainos miestuose ir kaimuose.

Tai, kad Ukraina atkovojo Chersoną, buvo didelė Kremliaus nesėkmė – naujausia iš daugelio mūšio lauke patirtų pralaimėjimų.

Tai įvyko praėjus maždaug šešioms savaitėms po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pažeisdamas tarptautinę teisę, aneksavo Chersono regioną bei dar tris provincijas pietų ir rytų Ukrainoje, paskelbdamas jas Rusijos teritorija.

Sekmadienį Ukrainos pajėgoms sustiprinus savo pozicijas Chersone, valdžios institucijos sprendė nelengvą užduotį – mieste išvalyti sprogstamuosius užtaisus ir atkurti pagrindines viešąsias paslaugas.

Vienas Ukrainos pareigūnas padėtį Chersone apibūdino kaip „humanitarinę katastrofą“.

Teigiama, kad likusiems miesto gyventojams trūksta vandens, vaistų ir maisto. Dėl elektros energijos trūkumo stinga pagrindinių maisto produktų, pavyzdžiui, duonos.

Ukrainos policija paragino gyventojus padėti atpažinti aštuonis mėnesius trukusios okupacijos metu su Rusijos pajėgomis bendradarbiavusius asmenis.

Išvykus Rusijos kariuomenei, šeštadienį į miestą sugrįžo Ukrainos policijos pareigūnai ir visuomeninio transliavimo tarnybos.

Ukrainos nacionalinės policijos vadas Ihoris Klymenko šeštadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad mieste dirba apie 200 pareigūnų, įrenginėjančių kontrolės postus ir fiksuojančių galimų karo nusikaltimų įrodymus.

VIDEO: Ukraina švenčia „svarbią pergalę“: Chersonas grįžta ukrainiečių kontrolėn

Į rytus nuo Chersono esančios Kachovkos, kuri gali tapti dar vienu Ukrainos susigrąžintu rajonu žygyje į Maskvos neteisėtai aneksuotas teritorijas, administracija šeštadienį paskelbė evakuojanti savo darbuotojus.

„Šiandien administracija yra pagrindinis ukrainiečių atakų taikinys“, – sakė Maskvos paskirtas Kachovkos vadovas Pavelas Filipčiukas.

„Todėl Chersono srities vyriausybės įsakymu mes, kaip valdžia, persikeliame į saugesnę teritoriją, iš kurios vadovausime apygardai“, – rašė jis „Telegram“.

Tuo metu Nikopolio miestas, išsidėstęs kairiajame Dniepro krante prie Kachovkos tvenkinio, naktį buvo smarkiai apšaudytas, sekmadienį pranešė Dniepropetrovsko srities tarybos pirmininkas Mykola Lukašukas.

VIDEO: Močiutė sveikina savo anūką, kuris dalyvavo Chersono išlaisvinime

„Telegram“ jis rašė, kad dvi moterys buvo sužeistos, tačiau jų būklė ligoninėje stabili.

Pasak jo, buvo sugriautas vienas privatus namas ir du ūkiniai pastatai, apgadinta daugiau kaip 40 gyvenamųjų namų, daugiau kaip 24 komercinės paskirties pastatų, mokykla, registrų biuras ir elektros tinklai.

M.Lukašuko teigimu, Marhaneco miestas taip pat buvo apšaudytas – apgadinti du privatūs namai, tačiau apie sužeistuosius nepranešta.

Nikopolis ir Marhanecis yra kitapus Dniepro upės nuo Zaporožės atominės elektrinės – didžiausios Europoje.

Šeštadienį socialiniuose tinkluose pasirodė nuotraukos, kuriose matyti, kaip ukrainiečių aktyvistai Chersone šalina okupacinės valdžios pastatytas atminimo lentas.

Ukrainos pasipriešinimo okupuotose teritorijose judėjimo „Yellow Ribbon“ „Telegram“ platformoje patalpintoje žinutėje matyti, kaip du žmonės parke nuima atminimo lentas, kuriose pavaizduoti sovietų laikų kariškiai.

Šalies pietuose suintensyvėjus Ukrainos kontrpuolimui, Maskva paskelbė, kad Rusijos pajėgos atsitraukia per Dniepro upę, kuri skiria Chersono regioną ir visą Ukrainą.

Per pastaruosius du mėnesius Ukrainos kariuomenė teigė atkovojusi dešimtis miestų ir kaimų į šiaurę nuo Chersono miesto. Anot jos, būtent ten vyksta stabilizavimo veiksmai.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba stengėsi sutramdyti džiūgavimą dėl Rusijos atsitraukimo iš Chersono.

„Laimime mūšius vietoje, bet karas tęsiasi“, – sakė jis iš Kambodžos, kur dalyvavo Pietryčių Azijos valstybių asociacijos aukščiausiojo lygio susitikime.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį žurnalistams teigė, kad bendras pareiškimas dėl viršūnių susitikimo rezultatų nebuvo priimtas.

„Amerikos pusė ir jos partneriai primygtinai reikalavo nepriimtino padėties Ukrainoje ir aplink ją vertinimo“, – pareiškė jis.

Kremlių piktina Vakarų sąjungininkių, įskaitant Jungtines Valstijas, parama Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius