-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Estijos valdžios ultimatumo vietos stačiatikių metropolitas viešai pasmerkė Rusijos karą Ukrainoje

Estijos stačiatikių bažnyčia, priklausanti Rusijos stačiatikių bažnyčiai, paskelbė savo vadovo metropolito Jevgenijaus (Rešetnikovo) atsakymą į Vidaus reikalų ministerijos reikalavimą pasmerkti patriarcho Kirilo pareiškimus apie karą Ukrainoje. Vidaus reikalų ministras buvo pareiškęs, kad siūlys atšaukti leidimą gyventi šalyje, jei dvasininkas nepasmerks karo, skelbia radijo stotis „Svoboda“.
Estijos stačiatikių bažnyčios metropolitas Jevgenijus
Estijos stačiatikių bažnyčios metropolitas Jevgenijus / Taavi Seppi/Postimees nuotr.

Trečiadienį Estijos Bažnyčios interneto svetainėje paskelbtame atsakymo tekste teigiama, kad Estijos Stačiatikių bažnyčia, remdamasi stačiatikių tikėjimu, pasisako prieš karą. Pažymima, kad į tai jau buvo atkreiptas dėmesys spalio 6 d. Sinodo pranešime.

„Šiuo atžvilgiu pranešu, kad nepritariu Jo Šventenybės patriarcho Kirilo žodžiams, pasakytiems 25.09 pamoksle apie visų nuodėmių atleidimą kariams, žuvusiems atliekant karinę tarnybą“, – sakoma Jevgenijaus atsakyme.

„Kovo 19 d. prisijungiau prie Estijos bažnyčių tarybos pareiškimo, kuriame smerkiamas karas ir raginama nutraukti karo veiksmus. Nuo to laiko mano pozicija nepasikeitė“, – pabrėžė dvasininkas.

Estijos nacionalinio transliuotojo teigimu, vidaus reikalų ministras Lauri Läänemetsas teigė esąs patenkintas atsakymu.

Penktadienį, spalio 7 d., Vidaus reikalų ministerija išsiuntė reikalavimus metropolitui. Ministras suteikė penkių dienų terminą atsakymui pateikti.

„Turime užtikrinti, kad nė viena organizacija, įskaitant religines, Estijos Respublikos teritorijoje nepalaikytų karo ir atsiribotų nuo karo kurstymo. Jei ji to nedaro, tai reiškia priešingą poziciją, o jokia Estijos organizacija negali turėti priešingos pozicijos. Tai yra tiesioginis saugumo klausimas“, – cituoja jo žodžius nacionalinis transliuotojas.

Antradienį Estijos evangelikų liuteronų bažnyčios arkivyskupas Urmas Viilma per „Vikerraadio“ radiją pakomentavo ministro reikalavimą. „Jei valstybė pradės reikalauti iš bažnyčių nuomonių ir pareiškimų ne pagal įstatymą, o pagal momentinį kontekstą, tuomet, manau, pagal mūsų konstituciją, tai nebebus šalis, kurioje nėra valstybinės bažnyčios“, – sakė jis.

Rugsėjo 25 d. patriarchas Kirilas per pamokslą sakė, kad Stačiatikių bažnyčia tiki nuodėmių atleidimu kariams, kurie vykdo priesaiką. Jis nesakė, kad tai taikoma tik Rusijos kariuomenės kariams. Vis dėlto šis teiginys prieštarauja stačiatikių tradicijai ir tradiciniam doktrinos aiškinimui.

„Scanpix“ nuotr./Patriarchas Kirilas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Patriarchas Kirilas ir Vladimiras Putinas

Savo pamoksle Kirilas pavadino karą „tarpusavio nesantaika“ ir sakė, kad Bažnyčia meldžiasi „už greitą jo pabaigą“. Keletas Vakarų ir Ukrainos politikų apkaltino Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovą remiant karą, ir jis yra įtrauktas į Jungtinės Karalystės sankcijų sąrašus.

Lietuva patriarchui Kirilui yra uždraudusi atvykti į šalį dėl jo paramos Rusijai, tęsiančiai invaziją Ukrainoje.

Anot Lietuvos vidaus reikalų ministerijos, patriarchas Kirilas į sąrašą įtrauktas dėl to, kad sąmoningai neigia Ukrainos teritorinį integralumą ir suverenitetą, pateisina ir remia agresyvius Rusijos veiksmus, kurie šiurkščiai pažeidžia tarptautinės teisės normas ir principus.

„Patriarchas Kirilas Rusijos propagandinėje žiniasklaidoje Ukrainos žmones atvirai vadina „nacių režimo dalyviais“, kurie turėtų būti deportuoti ar sunaikinti. 2022 metų vasario 27 dieną Patriarchas Kirilas palaimino Rusijos karius, dalyvaujančius kare prieš Ukrainą, ir suteikė kanoninį pateisinimą Rusijos vykdomam karui“, – rašoma ministerijos pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius