Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po incidento su įkyria gerbėja popiežiaus asmens sargybiniai sulaukė kritikos

Popiežiaus Pranciškaus šios savaitės bandymas išsivaduoti iš jį sugriebusios gerbėjos iškėlė ir klausimų, kur tuo metu buvo jo apsaugininkai. Pranciškus, dažnai pavadinamas „žmonių popiežiumi“, neretai su tikinčiaisiais bendrauja itin betarpiškai.

Ar pozuotų asmenukėms su tikinčiuoju, ar spaustų ranką, ar laimintų vaiką, 1,3 mlrd. pasaulio katalikų lyderis yra saugomas asmens sargybinių iš specialaus popiežiaus apsaugos korpuso.

Tačiau Naujųjų metų išvakarėse Pranciškui priėjus pasveikinti vaikų prie kalėdinės prakartėlės Vatikano Šv. Petro aikštėje viena moteris sugriebė Pranciškaus ranką, o trys vyrai juodais drabužiais buvo kiek tolėliau, rodo televizijos reportažai.

Pasveikinęs vaikus popiežius nusigręžė ir jau ruošėsi išeiti, kai moteris, buvusi kitapus apsauginio užtvaro, kažką šūktelėjo, sugriebė jį už rankos ir timptelėjusi vos nepargriovė.

83 metų Katalikų Bažnyčios vadovas piktai susiraukė ir sugebėjo išsivaduoti iš moters gniaužtų tik dukart pliaukštelėjęs jai per delną. Tada vienas apsaugininkų sulaikė jos rankas.

Vėliau Pranciškus atsiprašė, kad parodė „blogą pavyzdį“.

Ketvirtadienį, incidento vaizdams išplitus internete, kai kurie socialinio tinklo „Twitter“ vartotojai klausė, kaip toks incidentas išvis galėjo įvykti.

„Žmogus tiesiogine prasme turi jį saugančią armiją ir pats turi pliaukšėti [per rankas]?“ – klausė vienas, o kitas pakomentavo: „Popiežiaus saugumo komanda labai negriežta.“

Vatikano apsaugos departamentas komentuoti atsisakė.

VIDEO: Popiežiaus Pranciškaus elgesys tapo sensacija: viešai atsiprašė už trinktelėjimą moteriai

Tačiau vienas saugumo ekspertas nurodė, kad asmens sargybiniai turėjo įsikišti anksčiau.

„Atsiprašinėti turėtų popiežiaus apsaugos komanda“, – sakė Italijos elitinės specialiosios policijos intervencijų grupės įkūrėjas, kurio tikroji tapatybė slepiama. Jis vadinamas „Viršininku Alfa“.

„Ponia nepaleido popiežiaus rankos, ir jis buvo priverstas truputį pliaukštelėti jai per ranką, kad galėtų pasitraukti, – naujienų agentūrai AGI sakė Alfa. – Bet situacija neturėjo pasiekti to taško.“

Popiežiaus vyriausiasis asmens sargybinis ir Vatikano saugumo vadovas Domenico Giani spalio mėnesį atsistatydino po vidaus saugumo memorandumo, susijusio su vienu Vatikano finansiniu tyrimu, nutekinimo spaudai.

Asmeninis stilius

Popiežių saugumas vienu svarbiausių Vatikano prioritetų tapo po 1981 metų bandymo nužudyti popiežių Joną Paulių II. Turkas Mehmetas Ali Agca į popiežių pasikėsino Šv. Petro aikštėje. Tarp vėliau įvestų sustiprintų apsaugos priemonių buvo pradėtas naudoti papamobilis neperšaunamais langais, o prie įėjimų į aikštę atsirado metalo detektoriai.

2014 metais Pranciškus vienam ispanų laikraščiui sakė, kad nemėgsta naudotis papamobiliu, ir pridūrė, kad ši mašina jam primena „sardinių skardinę“.

Tačiau pavojų gali sukelti net per daug entuziastingi gerbėjai. 2009 metais prieš Kūčių mišias, kurias aukojo tuometinis popiežius Benediktas XVI, viena moteris peršoko užtvarą ir griebė popiežių už drabužių, pagriaudama 82 metų pontifiką ant žemės. Vėliau moteris aiškino norėjusi apkabinti popiežių.

Benediktas XVI nebuvo sužeistas, bet vienam prancūzų kardinolui per grumtynes lūžo koja.

2013-aisiais popiežiumi tapus Pranciškui, jo paprastas stilius ir noras priartinti Katalikų Bažnyčią prie žmonių sukėlė naujų problemų sudėtingai Vatikano apsaugos komandai, kurios pastebimiausi nariai yra spalvingas uniformas vilkintys šveicarų gvardiečiai.

„Reikia gerbti kiekvieno popiežiaus asmeninį stilių, – sakė tuometinis Pranciškaus atstovas Federico Lombardi. – Tokius dalykus sprendžia ne saugumo vadovai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius