Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Po J.Prigožino maišto – didžiulis valymas Rusijos kariuomenės ir žvalgybos vadovybėje

Praėjus kelioms valandoms po Jevgenijaus Prigožino maišto pabaigos, teisėsaugos institucijos sulaikė 13 aukšto rango kariškių, o dar 15 atleido arba nušalino nuo pareigų, rašo „The Wall Street Journal“, remdamasis šaltiniais.
Sergejus Surovikinas, Jevgenijus Prigožinas
Sergejus Surovikinas, Jevgenijus Prigožinas / „Scanpix“ nuotr.

Tarp jų – buvęs Rusijos kariuomenės, surengusios imnvaziją į Ukrainą, vadas Sergejus Surovikinas, Andrejus Judinas, Vladimiras Aleksejevas ir Michailas Mizincevas.

Vienas iš laikraščio šaltinių teigė, kad sulaikymai susiję su „gretų valymu“ nuo asmenų, kurie, kaip manoma, nebėra verti pasitikėjimo.

Generolas S.Surovikinas tebėra sulaikytas ir apklausiamas Maskvoje, teigė WSJ šaltiniai. Kaltinimai jam nepareikšti. Pasak vieno iš laikraščio pašnekovų, S.Surovikinas žinojo apie būsimą maištą, bet jame nedalyvavo.

S.Surovikinas ir V.Aleksejevas per maištą paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose ragino „Wagner“ samdinius sustoti ir nelieti kraujo.

Stop kadras iš video/Vladimiras Aleksejevas
Stop kadras iš video/Vladimiras Aleksejevas

Šaltiniai teigė, kad S.Surovikinas nėra laikomas tardymo izoliatoriuje, tačiau jis ne kartą buvo apklaustas dėl savo vaidmens maište. Jis gali būti paleistas į laisvę, kai Vladimiras Putinas nuspręs, kaip suvaldyti maišto padarinius.

S.Surovikino žmonos pažįstamas laikraščiui pasakojo, kad, pasak jos, generolas po maišto iki šiol negrįžo iš darbo.

WJS rašo, kad po maišto taip pat buvo sulaikyti S.Surovikino pavaduotojas, generolas pulkininkas Andrejus Judinas, ir Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos viršininko pirmasis pavaduotojas Vladimiras Aleksejevas.

Pasak laikraščio šaltinio, jie buvo nušalinti nuo tarnybos, jų judėjimas buvo apribotas ir dabar jie yra stebimi.

Tarp sulaikytųjų po maišto taip pat yra generolas pulkininkas Michailas Mizincevas, kuris 2023 m. balandį buvo atleistas iš gynybos ministro pavaduotojo pareigų, o po to perėjo į J.Prigožino „Wagner“.

Bratchuk Sergey/ „Telegram“ kanalas/Michailas Mizincevas
Bratchuk Sergey/ „Telegram“ kanalas/Michailas Mizincevas

Laikraščiai „The New York Times“ ir „The Wall Street Journal“ citavo Vakarų žvalgybos šaltinius, kurie teigė, kad S.Surovikinas tikriausiai iš anksto žinojo apie maištą.

Apie S.Surovikino sulaikymą rašė kelios Vakarų ir Rusijos žiniasklaidos priemonės, įskaitant „The New York Times“, „Bloomberg“. Tuo pat metu generolo dukra pokalbyje su „Baza Telegram“ kanalu paneigė jo suėmimą.

Trečiadienį Valstybės Dūmos gynybos komiteto pirmininkas Andrejus Kartapolovas pareiškė, kad S.Surovikinas „kol kas negalėjo atvykti“, nes „šiuo metu ilsisi“.

Prokremliškas Rusijos „Telegram“ kanalas „Rybar“ taip pat rašė apie didelio masto valymus kariuomenėje.

Po J.Prigožino maišto „Telegram“ kanalai taip pat išplatino informaciją apie A.Judino suėmimą. Tačiau „Ura.ru“ pranešė, kad A.Judinas atsiliepė į leidinio žurnalisto skambutį ir pasakė, kad yra namuose, atostogauja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius