Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Jameso Mattiso atsistatydinimo – nerimas dėl JAV politikos Kinijai ir Rusijai

JAV gynybos sekretoriui Jamesui Mattisui paskelbus, kad jis vasarį atsistatydina, ekspertai nerimauja dėl galimų pokyčių Jungtinių Valstijų užsienio politikoje Kinijos ir Rusijos atžvilgiu. Taip pat baiminamasi, kad J.Mattiso „išėjimas su trenksmu“ galėjo atbaidyti potencialius kandidatus į gynybos sekretoriaus poziciją.
Jamesas Mattisas
Jamesas Mattisas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„The Washington Post“ žurnalistai nacionalinio saugumo klausimais Gregas Jaffe'as ir Karoun Demirjian rašo, kad Pentagonui vasarį baigsiantis vadovauti J.Mattisas Vašingtone ir pasaulyje buvo matomas kaip sargybinis prieš „prezidentą, priklausomą nuo chaoso“. Esą jis ir šalies vadovas elgėsi pagal skirtingus moralinius kodeksus.

Pasak žurnalistų, Jungtinėse Valstijoje į atsargą išėjęs generolas buvo laikomas pareigūnu, galinčiu suvaldyti neretai impulsyvius D.Trumpo sprendimus dėl pajėgų dislokavimo.

Esą tiek respublikonai, tiek demokratai žinojo, kad kol J.Mattisas vadovauja Pentagonui, tol karinių veiksmų nebus imtasi impulsyviai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Jamesas Mattisas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Jamesas Mattisas

D.Trumpui skirtame atsistatydinimo laiške gynybos sekretorius nė nebandė slėpti nesutarimų su prezidentu.

„Kadangi turite teisę turėti gynybos sekretorių, kurio pažiūros geriau dera su jūsiškėmis, manau, man bus teisinga pasitraukti iš savo pareigų“, – rašė J.Mattisas.

J.Mattisas: „Kadangi turite teisę turėti gynybos sekretorių, kurio pažiūros geriau dera su jūsiškėmis, manau, man bus teisinga pasitraukti iš savo pareigų.“

„Tvirtai laikausi savo nusistatymo su sąjungininkais elgtis pagarbiai ir realistiškai žiūrėti į kenksmingus veikėjus bei strateginius konkurentus; jis susiformavo per daugiau kaip keturis dešimtmečius, kai buvau pasinėręs į šias problemas“, – pridūrė jis.

Vienintelis sąjungininkių draugas

G.Jaffe'as ir K. Demirjian rašo, kad užsienyje J.Mattisas buvo, ko gero, vienintelis D.Trumpo administracijos pareigūnas, kuriuo besąlygiškai pasitikėjo artimiausios JAV sąjungininkės.

„Jis buvo tvirčiausia ranka Kabinete, visi geriau miegojome ir geriau jautėmės dėl to, kad jis čia buvo“, – teigė respublikonų senatorius Jeffas Flake'as.

J.Mattisas bandė įkūnyti stabilų ir nedviprasmišką lyderystės stilių, ypač Rusijos ir Kinijos keliamų grėsmių atžvilgiu.

Senato daugumos lyderis Mitchas McConnelas išreiškė gailestį dėl J.Mattiso pasitraukimo ir paragino prezidentą naujuoju gynybos sekretoriumi paskirti asmenį, kuris „taip pat aiškiai supranta, kas yra mūsų draugai, o kas – priešai, ir tarp pastarųjų mato tokias šalis kaip Rusija“.

„The Washington Post“ rašo, kad ne vieno aukšto rango pareigūno pasitraukimo supurtytoje administracijoje J.Mattiso pareiškimas, esą jis nebegali dirbti su D.Trumpu, turėtų pakeisti administracijos užsienio politiką labiau nei bet kuris ankstesnis atsistatydinimas.

J.Mattisas dažnai keliaudavo po Europą ir Aziją, kuriose ramindavo sąjungininkes: šioms nerimą kėlė D.Trumpo grasinimai jas apleisti, jei neskirs daugiau lėšų gynybai.

J.Mattisas dažnai keliaudavo po Europą ir Aziją, kuriose ramindavo sąjungininkes: šioms nerimą kėlė D.Trumpo grasinimai jas apleisti, jei neskirs daugiau lėšų gynybai.

Ilgametė J.Mattiso patirtis ir įsipareigojimai sąjungininkėms suteikė užtikrintumo toms JAV partnerėms, kurias išgąsdino D.Trumpo tendencija nusilenkti prieš tokius lyderius kaip Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ar Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas.

VIDEO: Politologai įvertino D.Trumpo ir V.Putino susitikimą: jokių didesnių pasekmių tarptautinei politikai

Be to, D.Trumpas ėmė įžeidinėti tokias tradicines Valstijų sąjungininkes kaip Kanada ar Jungtinė Karalystė.

Pasak „The Washington Post“, laikui bėgant tapo aišku, kad J.Mattiso pažiūros nesutampa su D.Trumpo „Amerika pirmiausia“ vizija, kuri reiškia stiprią karinę galią, didžiule jėga smogiančia priešams, o sutvarkyti sukeltą chaosą paliekančią kitiems.

Pentagono paviešintame atsistatydinimo laiške J.Mattisas pabrėžė savo ir D.Trumpo pažiūrų skirtumus. Jų nuomonės ypč nesutapo dėl situacijos Sirijoje ir Afganistane – šią savaitę Baltųjų rūmų vadovas paskelbė iš šių šalių išvedantis kelis tūkstančius amerikiečių karių.

Kritikai baiminasi, kad tokie veiksmai gali išprovokuoti domino efektą ir neprognozuojamų įvykių virtinę Artimuosiuose Rytuose bei Afganistane.

TAIP PAT SKAITYKITE: JAV pasitraukimas iš Sirijos – smūgis kurdams ir dovana „Islamo valstybei“

D.Trumpas sprendimą išvesti karius iš Sirijos grindė tuo, kad nuo 2011 metų karo krečiamoje šalyje džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) esą jau yra nugalėta. Vis dėlto, tarptautiniai ekspertai skaičuoja, kad Sirijoje gali būti likę keli tūkstančiai teroristų.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Savo ruožtu J.Mattisas tikėjo, kad amerikiečių pajėgos šiose šalyse būtinos siekiant nugalėti teroristines grupuotes, taip pat suteikti JAV bei jų sąjungininkėms reikalingus svertus derybose dėl ilgalaikės taikos.

O kaip Kinija ir Rusija?

Tiesa, prezidentas ir gynybos sekretorius nesutarė ne tik dėl Sirijos ar Afganistano. Atsistatydinimo laiške Pentagono vadovas užsiminė apie požiūrio į Rusiją ir Kiniją skirtumus.

„Akivaizdu, kad Kinija ir Rusija, pavyzdžiui, nori suformuoti pasaulį, palankų jų autoritariniam modeliui – įgauti veto teisę prieš kitų tautų ekonominius, diplomatinius ir saugumo interesus“, – atsistatydinimo laiške rašė J.Mattisas.

J.Mattisas: „Akivaizdu, kad Kinija ir Rusija, pavyzdžiui, nori suformuoti pasaulį, palankų jų autoritariniam modeliui – įgauti veto teisę prieš kitų tautų ekonominius, diplomatinius ir saugumo interesus.“

Jo požiūriu JAV turėjo pasitelkti savo karinę galią, ekonominius pajėgumus ir sąjungininkių tinklą visame pasaulyje tam, kad užkirstų kelią Rusijos ir Kinijos ambicijoms.

Pastaruosius dvejus metus Baltųjų rūmų pareigūnai tikino, kad ir D.Trumpas laikosi tokio pat požiūrio, nors retai jam pritardavo viešai.

„Jis nėra įsipareigojęs atremti ar mesti iššūkį Rusijai ir Kinijai. Dabar turime tai parašyta paties gynybos sekretoriaus“, – teigė analitikas Thomas Wrightas iš tyrimų centro „The Brookings Institute“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Laurinavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Laurinavičius

Vilniaus politikos analizės instituto (VPAI) vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius feisbuke J.Mattiso pasitraukimą pavadinimo „labai bloga žinia tiek Lietuvai, tiek Europai“.

„Apokaliptinių prognozių dėl to skelbti tikrai nereikia, nes D.Trumpas ir jo pozicija ir toliau bet kokiu atveju nebus lygu JAV bei šios valstybės pozicijai. Bet tai, kad generolas Mattisas vis dėlto pralaimėjo su tais jo paties minimais nesutarimais susijusią kovą, (yra) tikrai bloga žinia“, - rašė M.Laurinavičius.

Nerimą dėl J.Mattiso pasitraukimo BNS išreiškė ir kiti Lietuvos politologai.

Sudėtinga rasti pamainą

„The Washington Post“ rašo, kad po tokio J.Mattiso pasitraukimo D.Trumpui gali būti sudėtinga rasti naują gynybos sekretorių – esą potencialūs kandidatai galėjo būti atbaidyti nuo darbo administracijoje.

G.Jaffe'as ir K. Demirjian rašo, kad J.Mattiso tarnyba Pentagone buvo tarsi figos lapelis tradicinių pažiūrų respublikonų užsienio politikos ekspertams, dvejojusiems dėl darbo pas D.Trumpą.

G.Jaffe'as ir K. Demirjian rašo, kad J.Mattiso tarnyba Pentagone buvo tarsi figos lapelis tradicinių pažiūrų respublikonų užsienio politikos ekspertams, dvejojusiems dėl darbo pas D.Trumpą.

„Jis buvo simbolinė figūra“, – teigė aukšto rango pareigūnas Eliotas Cohenas, dirbęs George'o W.Busho Valstybės departamente. Jis apibūdino J.Mattisą kaip pavyzdį tiems, kurie nerimavo dėl D.Trumpo, tačiau tikėjo „patriotine pareiga“, ir todėl dirbo prezidentui.

Tyrimų krečiamoje D.Trumpo administracijoje J.Mattisas prižiūrėjo praktiškai skandalų išvengusį Pentagoną.

Viena įsimintiniausių J.Mattiso, kaip gynybos sekretoriaus, akimirkų bendražygiai įvardija D.Trumpo kadencijos pradžioje vykusius Kabineto susitikimus, kuriuose J.Mattisas išliko vienintelis sekretorius, atsisakęs garbinti prezidentą. Vietoj to jis kalbėjo apie pasididžiavimą JAV kariuomene.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pentagonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pentagonas

„Jis buvo pavyzdys žmogaus, kuris gali išlaikyti savo charakterį dirbdamas visiškai nekvalifikuotam ir nekenčiamam žmogui“, – „The Washington Post“ sakė E.Cohenas.

Seniai girdėtos kalbos

Kad J.Mattisas gali trauktis iš savo posto, JAV prezidentas užsiminė dar spalį televizijai CBS duotame interviu.

„Gali būti, kad jis pasitrauks. Manau, kad jis yra lyg ir demokratas, jeigu norite žinoti tiesą“, – kalbėjo jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas atšaukė Kalėdas žurnalistams
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas atšaukė Kalėdas žurnalistams

„Tačiau generolas J.Mattisas yra geras vyrukas. Mes labai gerai sutariame. Jis gali pasitraukti. Turiu omeny, kad kažkada visi pasitraukia“, – pridūrė prezidentas.

Dar spalį Kongreso nariai demokratai tvirtino bijantys, kad gali pasikartoti tai, kas nutiko D.Trumpo patarėją nacionaliniam saugumui Herbertą Raymondą McMasterį pakeitus „vanagu“ Johnu Boltonu, o valstybės sekretorių Rexą Tillersoną – konservatyviuoju Mike'u Pompeo.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Johnas Boltonas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Johnas Boltonas

„Įpėdiniai gali ir nebūti geri. Antai Boltonas – kur kas prastesnis pareigūnas nei McMasteris“, – pastebėjo demokratas senatorius Timas Kaine'as, dirbantis Ginkluotųjų pajėgų komitetas.

Kongreso nariai baiminasi, kad šiuo metu į pensiją ruošiasi išeiti daug JAV ginkluotųjų pajėgų vadų, įskaitant JAV Jungtinio štabų vadų komiteto viršininką generolą Joe Dunfordą.

„Sekretorius Mattisas ir generolas Dunfordas šiuo metu yra tikrieji JAV nacionalinio saugumo ramsčiai. Jei jie pasitrauks, Amerikos saugumui ir mūsų nacionalinio saugumo komandai bus padaryta ypač didelė žala“, – spalį kalbėjo T.Kaine'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius