-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po pergalės rinkimuose B.Johnsonas šventė buvusio KGB agento vakarėlyje

Dieną po svarbios pergalės parlamento rinkimuose Jungtinės Karalystės (JK) premjeras Borisas Johnsonas su savo mergina Carrie Symonds lankėsi buvusio KGB agento Aleksandro Lebedevo ir jo sūnaus Jevgenijaus vakarėlyje, praneša „The Guardian“.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai įvyko B.Johnsono vyriausybei ir toliau nepaviešinant parlamento žvalgybos ir saugumo komitetų parengtos ataskaitos apie Rusijos kišimąsi į Jungtinės Karalystės politiką.

Lebedevai tikina esantys tiesiog verslininkai ir žiniasklaidos priemonės savininkai. Tačiau, rašo „The Guardian“, vakarėlis, skirtas atšvęsti 60-ąjį A.Lebedevo gimtadienį, parodė, kokie platūs yra jų ryšiai, siekiantys ir Dauning Stritą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Lebedevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Lebedevas

B.Johnsonas buvo vienas iš kelių aukščiausio lygio politikų, pasirodžiusių vakarėlyje, vykusiame 6 mln. svarų vertės viloje, kuri stovi prieš Regento parką Londone. Tarp svečių – buvęs premjeras Davidas Cameronas su žmona Samantha, taip pat George'as Osborne'as, šiuo metu dirbantis redaktoriumi A.Lebedevui priklausančiame laikraštyje „Evening Standard“.

Iš kairiųjų stovyklos vakarėlyje dalyvavo Peteris Mandelsonas ir Tristramas Huntas.

Pakviestų į degtinės ir ikrų vakarėlį sąraše buvo roko žvaigždė Mickas Jaggeris, princesė Eugenie, aktoriai Mattas Smithas ir Rosamund Pike, modelis Lily Cole. „The Guardian“ rašo, kad dalyvavo ir komikai Eddie Izzardas bei Davidas Baddielis, menininkė Grayson Perry, skulptorius Antony Gormley.

Į vakarėlį neatvyko Londono meras Sadiqas Khanas.

Pasak „The Guardian“, B.Johnsono sprendimą užsukti pas Lebedevus galima paaiškinti kaip politinės pagarbos aktą. Lebedevams priklauso laikraštis „Evening Standard“, kuris vasarą B.Johnsoną rėmė kaip Theresos May įpėdinį.

„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas ir Carrie Symonds
„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas ir Carrie Symonds

Praeitą mėnesį jis laikraštyje buvo įvardijamas kaip geriausias kandidatas užimti ministro pirmininko postą, nors pagrindinė „Evening Standard“ auditorija yra kairieji, už pasilikimą Europos Sąjungoje (ES) pasisakantys londoniečiai.

Šilti santykiai su Kremliumi

Kas slypi už premjero nenoro paviešinti ataskaitą apie Rusijos įtaką dar tik paaiškės. Tačiau jis neigė, kad Kremlius kišosi į „Brexit“ referendumą.

Ir, vis dėlto, B.Jonhsonas nusprendė švęsti su užsienio žvalgybos pareigūnu, turinčiu leitenanto pulkininko laipsnį.

Būdamas jaunas šnipas, A.Lebedevas tarnavo KGB pirmajame direktorate. JK vadovaujant Margaret Thatcher, jis dirbo SSRS ambasadoje Londone.

Dešimtajame dešimtmetyje – Šaltojo karo metais – jis šnipinėjimą iškeitė į bankininkystę, o 2009 metais įsigijo didžiąją dalį „Evening Standard“ akcijų.

„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Lebedevas
„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Lebedevas

Tačiau net ir sudėtinga A.Lebedevo šeimos istorija neatbaidė B.Johnsono, kuris kelis kartus lankėsi Lebedevų viloje Italijoje, 2010 metais dalyvaudavo A.Lebedevo sūnais Jevgenijaus vakarėliuose Londone.

Svečiai apibūdina J.Lebedevą kaip reiklų ir net vienišą asmenį, kuriam labai reikia draugijos. Esą jis laimingiausias būdamas namuose Italijoje, kai yra toli nuo savo, kaip žiniasklaidos priemonės savininko, naštos.

Pasak svečių, jam įdomiausia ne politika, o buvimas su įtakingomis asmenybėmis.

„The Guardian“ rašo, kad Rusijoje A.Lebedevas sakosi esąs pusiau opozicionierius ir pareigūnų persekiojimo auka. Jo banke buvo atliekamos kratos, jis rėmė nepriklausomą tiriamosios žurnalistikos laikraštį „Novaja Gazeta“.

Tačiau realybėje jo santykiai su Kremliumi yra šilti. 2014 metais jis viešai išreiškė palaikymą Krymo pusiasalio, kuriame stovi jam priklausantis viešbutis, aneksijai. 2017 metais A.Lebedevas viešbutyje surengė žiniasklaidos simpoziumą. Jis tikino, kad renginys skirtas pataisyti neteisingą, šališką įspūdį dėl Krymo, sukurtą Vakarų žiniasklaidos.

„Scanpix“ nuotr./Marija Zacharova
„Scanpix“ nuotr./Marija Zacharova

A.Lebedevas konferencijoje dalyvavo su Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstove spaudai Marija Zacharova. Ji buvo pakviesta ir į jo knygos pristatymą Maskvoje.

M.Zacharova – arši Kremliaus politikos gynėja, kuri pernai neigė Rusijos įsitraukimą į buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukros Julijos apnuodijimą Anglijos mieste Solsberyje.

Lebedevai sako, kad jų indėlis į JK žiniasklaidą yra altruistinis, niekaip nesusijęs su tamsia Maskvos pasauline darbotvarke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius