Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po sprogimų Japonijos jėgainėje suomiai šluoja vaistines

Suomių nerimas dėl galimo radiacijos nuotėkio iš žemės drebėjimo nuniokotos Japonijos Fukušimos elektrinės savaitgalį ištuštino jodo preparatų atsargas kai kuriose vaistinėse, pirmadienį pranešė didžiausio vaistinių tinklo atstovas.
Jodo preparatai
Jodo preparatai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šeštadienį buvo didelė jodo preparatų paklausa, tačiau padėtis nurimo ir sekmadienį mes galėjome papildyti atsargas“, – sakė vaistinių tinklo „Yliopiston Apteekki“ atstovas Jari Kokkonenas.

Kai kuriose vaistinėse, ypač Suomijos centrinėje dalyje, šeštadienį visiškai baigėsi jodo atsargos, sakė jis.

Pasak tinklo atstovo, jodo preparatų paklausa galėjo padidėti todėl, kad nemažai gyventojų vyksta į Japoniją ar aplinkines šalis.

Suomijos radiacijos ir branduolinio saugumo valdyba (STUK) išplatino pareiškimą, kuriame patikino, kad Suomijos gyventojams nėra reikalo vartoti jodo preparatų dėl radiacijos nuotėkio Japonijoje, nes jis nekelia jiems pavojaus.

„Jodo tabletės neturėtų būti vartojamos be specialistų rekomendacijų, nes galimo šalutinio poveikio pavojus yra didesnis už galimą naudą“, – perspėja STUK.

Kaimyninės Švedijos valstybei priklausančio didžiausio vaistinių tinklo „Apoteket“ atstovė naujienų agentūrai AFP sakė, kad savaitgalį pirkėjai klausinėjo apie jodo tabletes, tačiau jų pardavimai neviršijo įprastų normų.

Už 240 km į šiaurę nuo Tokijo esančiame 8,9 balo stiprumo žemės drebėjimo ir cunamio nuniokotame Fukušimos branduoliniame komplekse šeštadienį ir pirmadienį įvyko sprogimai dviejuose reaktoriuose, o pirmadienį sutriko ir trečio reaktoriaus aušinimo sistema.

Ministrų kabineto generalinis sekretorius Yukio Edano pranešė, kad radiacijos lygis už 250 km į šiaurę nuo Tokijo esančios jėgainės rajone neviršija leistinų normų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius