Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 06 23

Po „Titan“ katastrofos – kritika laivo konstrukcijai: paaiškino, kas lėmė pražūtingą sprogimą?

Vėlyvą ketvirtadienio vakarą paaiškėjo daugiau detalių, kas nutiko nuo sekmadienio ieškotam povandeniniam laivui „Titan“, kuris išplaukė apžiūrėti nuskendusio legendinio laivo „Titanikas“ liekanų. Povandeninį laivą ištiko taip vadinamoji „katastrofiška implozija“, dėl kurios žuvo „Titan“ pilotas ir keturi jo keleiviai.
Jamesas Cameronas, laivas „Titan“ ir Stocktonas Rushas
Jamesas Cameronas, laivas „Titan“ ir Stocktonas Rushas / „Scanpix“ nuotr.

Giliųjų vandenų tyrinėtojas ir povandeninių laivų ekspertas Jamesas Cameronas, ne vieną dešimtį kartų pats aplankęs garsiojo „Titaniko“ nuolaužų vietą, tikina, kad tokios tragiškos „Titan“ lemties buvo galima tikėtis.

Pasak jo, „Titan“ konstrukcija turėjo rimtų saugumo spragų, ne viename interviu jau po įvykusios tragedijos jis išreiškė griežtą kritiką „Titan“ pilotui ir įmonės „OceanGate Inc.“ įkūrėjui Stocktonui Rushui.

J.Cameronas tikina netrukus po to, kai sužinojo, jog dingo povandeninis laivas, supratęs, kad „Titan“ tikriausiai ištiko pragaištinga lemtis, o visi jo keleiviai bus žuvę, rašo CNN.

Giliųjų vandenų tyrinėtojas tikina „labai tikėjęsis“, kad jo išvada bus klaidinga, „tačiau giliai širdyje žinojau, kad neklystu“, – sakė jis.

„Negalėjau įsivaizduoti jokio kito scenarijaus, pagal kurį povandeninis laivas būtų dingęs, kad jis vienu metu prarastų ir ryšį, ir navigaciją, ir kad neišplauktų į paviršių“, – sakė J.Cameronas.

Pasak jo, šis atvejis apskritai išskirtinis: „Tokios avarijos dar nėra buvę.“

Viename interviu Jamesas Cameronas penkių žmonių žūtį bendrovės „OceanGate“ povandeniniame laive „Titan“ pavadino panašia į tai, „ko niekas, dalyvaujantis privačiuose vandenynų tyrinėjimuose, dar nėra matęs“, rašo „New York Times“.

„Tokiame gylyje niekada nėra buvę mirtinų atvejų ir tikrai nėra buvę jokių implozijų“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius