Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 28 /15:18

Po turkų karių žūties Sirijoje Turkijos ir Rusijos prezidentai pasikalbėjo telefonu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį telefonu aptarė susitarimų dėl Sirijos šiaurės vakarinės Idlibo provincijoje, kur nuo Damasko vyriausybės pajėgų ugnies ankstesnę dieną žuvo 33 turkų kariai, penktadienį pranešė Rusijos užsienio reikalų ministras.
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Visada esama vietos dialogui. Šiandien įvyko prezidentų Putino ir Erdogano pokalbis telefonu... Pokalbis buvo išsamus ir skirtas būtinybei daryti viską, kad būtų įgyvendinti pirminiai susitarimai dėl Idlibo deeskalacijos zonos“, – žurnalistams sakė Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas.

Jis nurodė, kad pokalbis įvyko R.T.Erdogano iniciatyva.

„Buvo aptartos galimybės artimiausiu laiku surengti būtinas konsultacijas“, – aiškino S.Lavrovas.

Anot jo, Rusija yra pasiruošusi pagerinti Idlibe dislokuotų Turkijos karių saugumą. Ministras pridūrė, kad Rusija pareiškė užuojautą dėl turkų karių žūties, bet pridūrė, kad „tokių tragedijų“ galėjo būti išvengta, jeigu Turkija būtų pateikusi savo pajėgų buvimo tikslias koordinates.

Pastaruoju metu tarp Ankaros ir Maskvos padidėjo įtampa, paaštrėjus padėčiai Idlibo provincijoje, kur Sirijos vyriausybės pajėgos stengiasi išstumti Turkijos remiamus sukilėlius iš paskutiniojo jų kontroliuojamo anklavo.

Turkija kaltina Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo pajėgas atakomis prieš civilius ir turkų karių pozicijas Idlibe, taip pat pareikalavo, kad Damaskas atitrauktų savo pajėgas iš deeskalacijos zonos. Ankara perspėjo, kad šių reikalavimų neįvykdžius Turkija gali pradėti didelio masto karinę operaciją.

Sirijos režimą remiančios Rusijos kariškiai savo ruožtu nurodė, kad Damasko pajėgos Idlibe atsako į „teroristų“ išpuolius.

Turkija penktadienį atmetė Rusijos tvirtinimus, kad 33 turkų kariai, žuvę nuo Sirijos režimo ugnies Idlibo provincijoje, buvo tarp „teroristų“ grupių.

„Noriu pareikšti, kad per šią ataką aplink mūsų karinius junginius nebuvo jokių ginkluotų grupių“, – sakė Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras, kurio komentarą transliavo televizija.

Anot S.Lavrovo, Turkija ir Rusija nuolat palaiko ryšį dėl padėties Idlibe. Ankara kasdien informuoja Maskvą apie jos karių užimamas pozicijas, o ši perduoda informaciją Sirijos režimui.

Tačiau tą kartą Turkija nepranešė Rusijai, kad jos kariai yra rajone, kurį atakavo Sirijos vyriausybės pajėgos.

„Kai tik tai paaiškėjo, mes paprašėme Sirijos režimo sustabdyti karinius veiksmus ir padaryti viską, kad užtikrintų sužeistų asmenų evakavimą ir leistų sugrąžinti žuvusius karius į Turkijos teritoriją“, – pridūrė S. Lavrovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius