Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
01 17 /20:20

Po V. Zelenskio vizito prorusiški programišiai įsilaužė į šveicarų vyriausybės svetaines

Šveicarija trečiadienį pranešė, kad po Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizito Davose buvo įvykdyta kibernetinė ataka ir laikinai sutrikdyta prieiga prie kelių vyriausybinių interneto svetainių.
FABRICE COFFRINI / AFP
FABRICE COFFRINI / AFP

Už ataką atsakomybę prisiėmė prorusiška grupuotė.

Vyriausybė pranešė, kad „su Rusija susijusi programišių grupė „NoName“ prisiėmė atsakomybę už išpuolį, reaguodama į Ukrainos prezidento V. Zelenskio dalyvavimą PEF (Pasaulio ekonomikos forumo) metiniame susitikime“ prabangiame Šveicarijos slidinėjimo kurorte Davose.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NCSC) pareiškime pabrėžiama, kad „kibernetinė ataka buvo greitai aptikta“ ir specialistai „ėmėsi reikiamų veiksmų, kad kuo greičiau atkurtų prieigą prie internetinių svetainių“.

„Tokio išpuolio buvo tikėtasi, todėl buvo imtasi atitinkamų saugumo priemonių“, – priduriama jame.

Vadinamosios didelio masto paskirstytos paslaugos trikdymo (DDoS) atakos, dėl kurių interneto svetainės ar tinklo ištekliai tampa neprieinami, užtvindant juos kenkėjiškais srautais, laikinai sutrikdo prieigą prie vyriausybinių ministerijų ir federalinių įstaigų.

Tačiau pagrindinis vyriausybės portalas www.admin.ch ir toliau veikė, sakoma pranešime.

Trečiadienį išpuolį įvykdžiusi grupuotė „NoName“ pernai birželį jau taikėsi į Šveicarijos federalinę administraciją po to, kai V. Zelenskis vaizdo ryšiu kreipėsi į Šveicarijos parlamentą.

Šį kartą Ukrainos prezidentas į Šveicariją atvyko asmeniškai.

Pirmadienį Berne jis susitiko su Šveicarijos prezidente Viola Amherd, o antradienį išvyko į Davosą, kur pasakė kalbą Pasaulio ekonomikos forume.

Po susitikimo su V. Amherd Šveicarija sutiko patenkinti ukrainiečių prezidento prašymą surengti pasaulio lyderių susitikimą, kurio tikslas – užbaigti Rusijos karą Ukrainoje.

Kada vyks šis viršūnių susitikimas ir kokios bus sąlygos kol kas neskelbiama.

Karinio neutralumo besilaikanti Šveicarija atsisako siųsti Kyjivui ginklų ar leisti šveicarų gamybos ginklų turinčioms šalims persiųsti juos į Ukrainą, tačiau prisidėjo prie Europos Sąjungos ekonominių sankcijų Rusijai dėl jos invazijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius