Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vieno karo negana: kodėl Ukraina ir Baltarusijos opozicija kovoja tarpusavyje?

Baltarusijos opozicijos lyderiai kaltina Kyjivą nenoru bendradarbiauti ir net tinkamai bendrauti. Kyjivas piktinasi, kad Baltarusijos opozicija nesugeba sutelkti net gatvės protestų. Nors Ukraina ir Baltarusijos opozicija turi bendrą priešą – Rusiją – abipusis priešiškumas žlugdo bet kokį bendrą frontą prieš Maskvą
Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouvskaja protesto prieš Rusijos invaziją į Ukrainą metu
Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouvskaja protesto prieš Rusijos invaziją į Ukrainą metu / „AP“/„Scanpix“

Praėjusiais metais tremtyje gyvenančios Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos raginimas Ukrainai „sudaryti sąjungą su demokratine Baltarusija, kartu kovoti ir remti baltarusių pasipriešinimą“ sulaukė tylos, pranešė leidinys „Politico“.

Kyjivas bando sulaikyti autoritarinį Baltarusijos vadovą Aliaksandrą Lukašenką nuo jo kariuomenės prijungimo prie Rusijos pajėgų kare prieš Ukrainą. Negana to, Ukrainos vyriausybė taip pat yra priblokšta Baltarusijos opozicijos nesugebėjimu sutelkti žmonių gatvėse ir destabilizuoti A.Lukašenkos režimą.

Ukrainos įsitikinimu, Baltarusijos opozicija „nedaro nei organizacinės, nei intelektualinės įtakos Baltarusijos visuomenei“, leidiniui „Politico“ sakė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychaila Podoliakas.

S.Cichanouskaja: Raginame Ukrainą ir Vakarus išlaikyti nuoseklumą ir nesudaryti kažkokių slaptų susitarimų su A.Lukašenkos režimu. Jis nesilaikys duoto žodžio.

Įtampa tampa akivaizdi, kai prabylama apie lėtokas Europos Sąjungos pastangas įvesti papildomų sankcijų Baltarusijai, kuri yra matomiausia Rusijos prezidento Vladimiro Putino Rusijos sąjungininkė.

Leidinio teigimu, iš pradžių sankcijų Baltarusijai paketas turėjo sutapti su šio mėnesio pradžioje įsigaliojusiu naftos produktų kainų apribojimu, tačiau, kilus ginčui dėl trąšų importo, Baltarusijos buvo pasigailėta.

Baltarusijos opozicija dėl šios aklavietės kaltina Ukrainos lobizmą, tačiau Kyjivas tai neigia.

„Raginame Ukrainą ir Vakarus išlaikyti nuoseklumą ir nesudaryti kažkokių slaptų susitarimų su A.Lukašenkos režimu. Jis nesilaikys duoto žodžio“, – sakė S.Cichanouskaja leidinio „Politico“ žurnalistams.

Leidinys atkreipė dėmesį, kad šiame konflikte yra ir mažesnių nuoskaudų bei susierzinimų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

Sausį Lenkijos ir Lietuvos prezidentai Varšuvoje surengė iškilmingą ceremoniją, skirtą paminėti Konstantino Kalinausko, vieno iš 1863 m. sukilimo prieš Rusijos valdžią, apėmusio dabartines Lenkijos, Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos žemes, lyderių, atminimą. Jo vardu taip pat pavadintas baltarusių savanorių pulkas, kartu su Ukrainos kariuomene kovojęs prieš Rusiją.

Renginyje dalyvavo ir Ukrainos ambasadorius, kuris perskaitė prezidento Volodymyro Zelenskio kalbą, tačiau dalyvavusi S.Cichanouskaja nekalbėjo.

Pavojus iš Šiaurės

Nors A.Lukašenka ir nesiuntė savo kariuomenės į karą, jis leido Rusijai naudotis jo šalimi kaip placdarmu. Beveik prieš metus Maskvai pradėjus puolimą, iš Baltarusijos Kyjivo link pajudėjo karių kolonos.

Negana to, A.Lukašenka sutinka leisti naudoti oro bazes į Ukrainą nukreiptiems lėktuvams ir raketoms siųsti, Baltarusijoje taip pat treniruojasi Rusijos kariai, o jos vyriausybė nedelsdama siunčia karinę įrangą Rusijai.

Kyjivas į Baltarusijoje telkiamą vis didesnį Rusijos karių skaičių žvelgia atsargiai.

„Mums labai svarbu, kad Baltarusija neprarastų savo nepriklausomybės ir neprisijungtų prie šio gėdingo karo, nepaisant kieno nors įtakos“, – praėjusį mėnesį pareiškė V.Zelenskis.

„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Tačiau šiuo metu Kyjivas mano, kad dar vieno puolimo iš šiaurės pavojus yra ribotas.

„Matome tik 15–20 tūkst. profesionalių Baltarusijos karių, kurie yra pasirengę kovoti, ir iki 15 tūkst. rotacinių Rusijos karių, kurie vieną ar du mėnesius mokėsi Baltarusijoje. Taip pat matome keletą priešraketinių ir priešlėktuvinių komponentų. Štai ir viskas“, – sakė M.Podoliakas, pridurdamas, kad smogiamosioms pajėgoms reikėtų surinkti ne mažiau kaip 70 tūkst. karių.

Tačiau dėl galimo pavojaus iš Baltarusijos Ukrainos vyriausybė nenori rizikuoti supykdyti A.Lukašenką, žaisdama su opozicija.

Šią savaitę A.Lukašenka pabrėžė, kad, jei jam bus grasinama, imsis atsakomųjų veiksmų.

M.Podoliakas: Paaiškėjo, kad Baltarusijai tai nė motais... Jie nesugebėjo įtikinti gyventojų, kad šalis neturėtų dalyvauti užkariavimo kare.

„Kol kas esu pasirengęs kariauti kartu su rusais iš Baltarusijos teritorijos tik vienu atveju: jeigu iš ten į Baltarusijos teritoriją ateis nors vienas kareivis, kad nužudytų mano žmones. Jei jie vykdys agresiją prieš Baltarusiją, atsakas bus pats žiauriausias“, – teigė diktatorius užsienio korespondentams Minske.

Bejėgė opozicija

S.Cichanouskaja buvo pagrindinė opozicijos kandidatė 2020 m. prezidento rinkimuose, kurių rezultatus suklastojo A.Lukašenka. Po rinkimų vykę masiniai gatvių protestai sukrėtė jo valdžią, tačiau jis į tai atsakė žiauriu susidorojimu su opozicija: tūkstančiai žmonių yra kalėjime, o jos lyderiai – kalėjime arba tremtyje.

S.Cichanouskaja investavo daug laiko bandydama užsitikrinti paramą Vakaruose. Leidinys „Politico“ atkreipė dėmesį, kad net prieš Rusijos invaziją V.Zelenskio biuras menkai su ja bendravo. Vienintelė išimtis – trumpas susitikimas su Oleksijumi Arestovičiumi, tuometiniu V.Zelenskio administracijos patarėju.

Pasak S.Cichanouskajos, jai ir kitiems opozicijos lyderiams šiek tiek pavyko pakeisti Ukrainos gyventojų požiūrį, atskiriant A.Lukašenkos režimą nuo Baltarusijos gyventojų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Baltarusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Baltarusijoje

„Manėme, kad ukrainiečiai jau žino apie padėtį Baltarusijoje, apie represijas. Tačiau prasidėjus karui sužinojome, kad niekas Ukrainoje nestebėjo padėties Baltarusijoje. Prieš karą A.Lukašenka Ukrainoje buvo populiarus politikas: žmonės gyrė skanų pieną ir gerus kelius Baltarusijoje“, – sakė S.Cichanouskaja.

Tačiau kol kas opozicijos santykiai su Ukrainos vadovybe išlieka riboti, o pati Baltarusijos opozicija mano, kad Kyjivas daro klaidą, nenutraukdamas santykių su A.Lukašenka.

„Mes suprantame, kad Ukrainos valdžia nenori provokuoti A.Lukašenkos. Bet jei yra minčių, kad tai jį sustabdys, jie klysta. 2022 m. pradžioje jis pažadėjo Ukrainai, kad jokio puolimo nebus. Žinome, prie ko tai privedė“, – susirašinėjimo platformos „Telegram“ žinutėje rašė S.Cichanouskaja.

Tuo tarpu Ukrainos lyderio komanda kandžiai atsiliepia apie Baltarusijos opozicijos veiksmingumą.

„Kurti koalicijas ir nuolat derėtis dėl to, kas užims kurį ministro tremtyje postą, yra labai gerai, – pareiškė M.Podoliakas. – Tačiau mes norėtume sužinoti, kokia yra ši alternatyvi Baltarusija, kalbant apie konkrečius veiksmus. Kuo ši alternatyva iš tikrųjų remiasi?“

Jis pridūrė, kad pirmosiomis karo dienomis Ukrainos vyriausybė tikėjosi, jog Baltarusijos opozicija sugebės sutelkti didelį antikarinio protesto judėjimą.

„Mes tikrai tikėjomės, kad taip nutiks. Tačiau paaiškėjo, kad Baltarusijai tai nė motais... Jie nesugebėjo įtikinti gyventojų, kad šalis neturėtų dalyvauti užkariavimo kare.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius