Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

„Politico“: tarp Ukrainos ir JAV didėja užkulisiniai nesutarimai

Nepaisant viešos retorikos apie visišką tarpusavio supratimą, užkulisiuose tarp Kyjivo ir Vašingtono didėja nesutarimai dėl karo pabaigos tikslų ir scenarijų. Apie tai dideliame straipsnyje, skirtame dviejų šalių partnerių santykių problemoms, teigia „Politico“.
Joe Bidenas ir Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pavyzdžiui, kai kurie JAV politikai nerimauja, kad Vašingtonas Kyjivui duoda per mažai ginklų – tik gynybai.

„Tiesiog duodama jiems tik tiek, kad jie išgyventų, o ne laimėtų? Dabar nematau pergalės politikos, o jei jos nėra, tai ką mes tada darome?“ – kritikuoja Baltųjų rūmų politiką Atstovų rūmų narys Michaelas McCaulas.

Joe Bideno prezidento administracijos pareigūnams savo ruožtu susierzinimą kelia tai, kad Ukrainos vadovybė nusprendė atkakliai ginti Bachmutą, nepaisant aiškios jo apsupimo grėsmės.

„Daugelis administracijos pareigūnų ėmė nerimauti, kad Ukraina Bachmute eikvoja tiek daug gyvosios jėgos ir amunicijos, kad tai gali atimti galimybę pavasarį pradėti didelį kontrpuolimą“, – rašo laikraštis.

Kitas Vašingtoną erzinantis dalykas buvo neseniai žiniasklaidoje pasirodę pranešimai, kad „proukrainietiška grupuotė“ yra atsakinga už dujotiekio „Nord Stream“ sunaikinimą.

JAV žvalgyba esą nerado jokių įrodymų, kad Ukrainos valdžia būtų prisidėjusi prie vamzdynų sabotažo, tačiau J.Bideno administracija „signalizavo Kyjivui“, kad „tam tikrų smurto veiksmų“ perkėlimas už Ukrainos ribų yra nepriimtinas.

Pašnekovai Vašingtone taip pat perduoda Baltųjų rūmų susierzinimą dėl nuolatinio Kyjivo primygtinio reikalavimo tiekti naujus ginklus ir to, kad „Volodymyras Zelenskis neparodė deramo dėkingumo“.

Pasak JAV pareigūnų, JAV aiškiai leido Kyjivui suprasti, kad negali be galo finansuoti Ukrainos karo su Rusija. Tačiau kiti pažymi, kad tam tikri nesutarimai ir visiško nuomonių vieningumo nebuvimas yra normalus reiškinys tarp valstybių partnerių.

„V.Zelenskis ir anksčiau (prieš pilno masto Rusijos invaziją – red. past.) yra išsakęs aštrių pastabų JAV, o Baltieji rūmai su juo nesutiko – viešai ir privačiai – dėl konkrečių aspektų, tačiau tai nepakeitė ir nesumenkino bendros JAV paramos ir partnerystės“, – sakė Shelby Magid, Atlanto tarybos Eurazijos centro direktoriaus pavaduotoja.

Tačiau pagrindinis „krizinis taškas“ JAV ir Ukrainos santykiuose yra požiūris į tai, kaip turėtų baigtis karas. Vašingtonas abejoja, ar Rusija susitaikys su Krymo praradimu. Amerikiečiai taip pat abejoja, ar Ukraina iš esmės yra pajėgi išlaisvinti Krymą ir Donbasą.

„Šiuo metu J.Bidenas kartoja, kad Jungtinės Valstijos visus sprendimus dėl karo ir taikos paliks V.Zelenskiui. Tačiau Vašingtone imama abejoti, kiek patikima ši pozicija, nes karas tęsiasi, o nauji prezidento rinkimai artėja“, – apibendrina „Politico“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius