Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politologas apie nutekintus Lenkijos laiškus: matome agresyvių atakų rezultatą

Remiantis nutekintu Lenkijos premjero kabineto vadovo Michalo Dworczyko laišku, nereikėtų diskutuoti apie Lietuvos-Lenkijos tarpusavio santykius. Tuo įsitikinęs Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas, politologas Nerijus Maliukevičius. Taip pat, jo nuomone, tai – dar viena dezinformacinė kampanija, šįkart nukreipta į aukštus Lenkijos politikus.
Nerijus Maliukevičius
Nerijus Maliukevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min šeštadienį rašė, jog Lenkijos Vyriausybę krečiančio nutekintų laiškų skandalo atgarsiai pasiekė ir Lietuvą. Viename iš laiškų Lenkijos premjerui Mateuszui Morawieckiui jo kabineto vadovas M.Dworczykas pasakoja apie Sauliaus Skvernelio svarstymus perimti vadovavimą „valstiečiams“ ar kurti naują politinį projektą, taip pat perspėja apie Varšuvai nepatinkančias Gabrieliaus Landsbergio pažiūras. S.Skvernelis teigė tokiomis temomis su M.Dworczyku nekalbėjęs, o G.Landsbergio atstovė laiško turinį komentuoti atsisakė.

Tai neturėtų diktuoti diskusiją

N.Maliukevičius atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu politikoje ir viešojoje erdvėje diskutuojama tomis temomis, kurias užduoda „vykdomos agresyvios informacinės atakos“. Ir būtent jų pagrindu vyksta pasipiktinimas politikais, pavyzdžiui, kaip nutiko Žygimantui Pavilioniui.

„Dabar jų pagrindu vyksta diskusija apie Lietuvos-Lenkijos santykius ir S.Skvernelio vaidmenį. Manau, kad yra labai blogai, nes tai ir yra tokių atakų tikslas išprovokuoti susipriešinimą tarp politikų, politikų atsakingų už užsienio reikalus arba, pavyzdžiui, nepasitikėjimą ir tam tikras emocijas susijusias su Lietuvos-Lenkijos santykiais“, – mano jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Informacinių karų ekspertas Nerijus Maliukevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Informacinių karų ekspertas Nerijus Maliukevičius

Be to, pastaruoju metu akivaizdžiai didėja tokių operacijų skaičius ir mastas. 2020 metais JAV kibernetinio saugumo kompanija „FireEye“ atkreipė dėmesį, kad nuo 2017-ųjų vyksta aktyvi dezinformacinė kampanija prieš NATO pajėgumus Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje, sakė N.Maliukevičius.

„Bet, kas svarbu 2021 metais, ta pati kompanija „FireEye“ atnaujino savo vertinimą ir atkreipė dėmesį, kad ši agresyvi dezinformacijos kampanija plečiasi. Ji dabar yra aktyviai vykdoma Lenkijoje, išsiplėtė temų laukas, atakų įrankių dėžė.

Panašu, kad matome tokių agresyvių atakų rezultatą. Lenkijoje buvo įsilaužta į ne vieno politiko ir socialines medijas, ir elektroninį paštą. Labai dozuotai išmetamas premjero štabo vadovo susirašinėjimo tam tikros kotiruotės ir dabar aptarinėjame vakar (penktadienio – red. past.) vakaro išmetimą“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mateuszas Morawieckis ir Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mateuszas Morawieckis ir Saulius Skvernelis

Politologas įsitikinęs, jog ir šiuo atveju viskas daroma sistemiškai, informacija į viešumą „paleista“ dozuotai. O ir įsitikinti jos patikimumu arba tikrumu - negalime. Be to, tarp tikrų laiškų gali būti primaišyta ir kupiruotų medžiagų.

„Panašu, kad tai vadinamos operacijos „Ghostwriter“ (Rusijos remiamos kibernetinio šnipinėjimo grupuotės operacija) tęsinys Lenkijoje“, – įsitikinęs jis.

N.Maliukevičius įsitikinęs, jog į šį laišką Lietuvai nereikėtų reaguoti. Taip pat, jo nuomone, mūsų šalis, kaip partneriai, galėtų nebent sureaguoti pasiūlant pagalbą Lenkijos kolegoms tiriant tokias kibernetines atakas.

„Nes mes irgi taip pat esame tokių atakų taikinys. Noriu priminti senus, Rusijos agresijos Ukrainoje laikus, kuomet buvo išmesti mūsų prezidentės patarėjo neva laiškai. Ten visiškai buvo dezinformacinė kampanija, kupiruota medžiaga, neva Lietuva organizuoja protestus Ukrainoje ir yra atsakinga už Euromaidaną. Noriu, kad mes įjungtume kritinį mąstymą ir netaptume lengvabūdiškai manipuliuojami tokių atakų taikiniai“, – 15min tikino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mateuszas Morawieckis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mateuszas Morawieckis

Slapti S.Skvernelio planai ir nerimas dėl G.Landsbergio

15min primena, kad M.Dworczyko elektroniniai laiškai paviešinti, kai buvo įsilaužta į privataus jo pašto paskyrą. Jie skelbiami platformoje „Telegram“.

Tarp jų yra ir pernai lapkritį rašytas M.Dworczykas laiškas M.Morawieckiui apie savo vizito Vilniuje rezultatus. Šis vizitas įvyko jau po Seimo rinkimų, bet darbo dar nepradėjus Ingridos Šimonytės Vyriausybei.

Lenkijos premjerui jis taip pat pasakoja apie paties S.Skvernelio planus Lietuvos politikoje.

„Jis turi planą pailsėti ir tada pradėti aktyviai veikti – tapti visos opozicijos lyderiu. Gal perims vadovavimą partijai, o jeigu ne, svarsto kurti naują politinį projektą. Manau, kad būtų malonu, jeigu nusiųstum jam simpatišką žinutę ar paskambintum ir pasikalbėtum“, – rašoma laiške.

Dėl konservatorių lyderio užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio M.Dworczykas išsakė abejones – jį pavadino lenkoskeptišku politiku.

„Deja, (I.Šimonytė) nėra viena Vyriausybėje. Tai bus ganėtinai jaunas (nemažai gimusių po 1980 m.), „europinis“ kabinetas. Plius lenkoskeptiški tokie kaip jaunasis Landsbergis – URM“, – teigiama laiške.

PLAČIAU SKAITYKITE: Nutekintuose Lenkijos laiškuose – slapti S.Skvernelio planai ir nerimas dėl G.Landsbergio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius