Popiežius iš kunigų luomo pašalino nepilnamečių išnaudojimu įtariamus Čiles vyskupus

Popiežius Pranciškus pašalino iš kunigų luomo du Čilės vyskupus, įtariamus nepilnamečių lytiniu išnaudojimu, šeštadienį, po pontifiko susitikimo su Čilės prezidentu, pranešė Vatikanas.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus iš kunigų luomo pašalino nepilnamečių išnaudojimu įtariamus Čiles vyskupus / „Scanpix“/AP nuotr.

Sprendimas pašalinti iš dvasininkų luomo buvusį arkivyskupą Francisco Jose Coxą Huneeusą ir buvusį vyskupą Marco Antonio Ordenesą Fernandezą negalės būti skundžiamas, pabrėžė Šventasis Sostas.

Šie dvasininkai yra vėliausi Bažnyčios veikėjai, netekę turėtų pareigų dėl Čilę smarkiai sukrėtusios kunigų pedofilijos skandalo.

Jų pašalinimas yra „akivaizdžių nepilnamečių išnaudojimo veiksmų pasekmė“.

Pašalinimas iš dvasininkų luomo laikomas griežčiausia bausme Bažnyčios tarnams. Tokiems asmenims draudžiama vykdyti bet kokias kunigo pareigas – netgi privačiai.

Čilėje į viešumą iškilus daugybei naujų įtariamų dvasininkų vykdyto vaikų lytinio išnaudojimo atvejų dar labiau pagilėjo su šia problema Katalikų Bažnyčią krečianti krizė, taip pat įtraukusi popiežių Pranciškų.

Šeštadienį pontifikas Vatikane susitiko su Čilės prezidentu Sebastianu Pinera ir aptarė „sudėtingą padėtį“ šioje šalyje.

Jiedu kalbėjosi apie „nepilnamečių išnaudojimo skausmingą rykštę ir pakartojo, kad visi dės pastangas bendradarbiauti kovojant ir užkertant kelią tokiems nusikaltimams vykdyti bei slėpti“, pažymėjo Vatikanas.

Lyderiai „kartu išreiškė viltį, kad Bažnyčia gali išgyventi tikrąjį atgimimą“, sakoma S.Pineros pranešime.

Šiuo metu iš viso 167 vyskupai, kunigai ir Bažnyčios darbuotojai pasauliečiai yra atsidūrę Čilės tyrėjų akiratyje dėl įtariamų lytinių nusikaltimų, įvykdytų šioje Pietų Amerikos valstybėje nuo 1960 metų.

Pranciškus jau ne kartą atsiprašė Čilės žmonių už šį skandalą ir pripažino, kad Bažnyčia nesugebėjo „įsiklausyti ir reaguoti“ į kaltinimus. Vis dėlto pontifikas pažadėjo „atkurti teisingumą“.

Gegužę argentinietis popiežius priėmė penkių Čilės vyskupų atsistatydinimą. Šie dvasininkai yra kaltinami lytiniu išnaudojimu arba tokių veiksmų slėpimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius