-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Popiežius pareikalavo, kad „grobuonys“ nustotų grobstyti Žemę

Popiežius Pranciškus sekmadienį pareiškė, kad jau atėjo laikas „grobuonims“ nustoti grobstyti Žemę siekiant finansinės naudos, ir kaip pavyzdį pateikė „randuotą Amazonijos veidą“.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Scanpix“/AP nuotr.

„Grobikiški plėtros modeliai kelia grėsmę“ skurstantiesiems, per mišias, kurios buvo surengtos po tris savaites trukusio sinodo Amazonijos regiono klausimams aptarti, sakė popiežius.

„Praeities klaidų nepakako sustabdyti kitų žmonių apiplėšinėjimo ir žaizdų mūsų broliams ir seserims mūsų seseriškoje žemėje sukėlimo. Mes tai matome randuotame Amazonijos regiono veide“, – sakė pontifikas.

Sinode dalyvavo 184 vyskupai, kurių daugiau nei 60 proc. atstovavo devynioms Amazonijos regiono šalims. Kartu su vietos genčių atstovais, ekspertais ir vienuolėmis jie aptarė daugybę regiono problemų – nuo atogrąžų miškų naikinimo ir klimato kaitos iki žemės užgrobimo ir vietos gyventojų išnaudojimo.

Pranciškus taip pat pasmerkė turinčiuosius galios, kurie niekina kitus žmonės, „laikydami juos atsilikusiais ir mažai ko vertais, jie niekina tradicijas, trina jų istoriją, okupuoja žemes ir uzurpuoja jų gėrybes“.

Popiežius taip pat pripažino, jog „net ir Bažnyčioje“ yra žmonių, kurie tyčiojasi iš vargšų ar mėgina juos nutildyti.

Pranciškus perspėjo, jog išnaudojantieji vargšus ir pažeidžiamus žmones galiausiai sumokės savo kainą, ir pabrėžė, kad vargšai yra „dangaus vartų saugotojai“.

„Jie yra tie, kurie arba plačiai atvers amžinojo gyvenimo vartus, arba ne“, – sakė jis.

Tris savaites vykusio Amazonijos regiono klausimams skirto sinodo metu vyskupai parengė sąrašą rekomendacijų, susijusių su tokiais iššūkiais, kaip atogrąžų miškų niokojimas, vietinių gyventojų išnaudojimas ir kunigų trūkumas.

Daugiausia diskusijų sukėlė klausimas ar leisti vadinamiesiems „viri probati“ – „įrodytos dorybės vyrams“ – tapti kunigais atokiuose regionuose, kur dėl kunigų trūkumo retai rengiamos mišios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius