-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 03 05 /10:06

„Taikos piligrimas“ popiežius Pranciškus pradeda istorinį vizitą karo nualintame Irake

Popiežius Pranciškus, nepaisydamas nerimo dėl saugumo bei koronaviruso pandemijos, penktadienį atvyksta istorinio vizito į karo nuniokotą Iraką suteikti paguodos vienai seniausių ir labiausiai persekiojamų krikščionių bendruomenių.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / ZUMAPRESS.com

84 metų pontifikas sakė, kad pirmojo apaštališkojo vizito į Iraką vyksta kaip „taikos piligrimas“. Vienas iš svarbesnių šios kelionės įvykių bus jo susitikimas su Irako vyriausiuoju šiitų dvasininku didžiuoju ajatola Ali Sistani, daugelio pasaulio šiitų dvasiniu lyderiu.

Ši keturių dienų kelionė popiežiui yra pirmoji nuo pandemijos pradžios. 1,3 mlrd. pasaulio katalikų vadovas yra sakęs, kad dėl pandemijos suvaržymų jis jaučiasi tarsi būtų „uždarytas narve“ Vatikane. Pontifikas jau pasiskiepijo nuo COVID-19.

Irakas šiuo metu grumiasi su antrąja pandemijos banga: pastaruoju metu per parą registruojama apie 4 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų, nors prieš keletą mėnesių fiksuojamų užsikrėtimų buvo sumažėję iki 700 per dieną. Tai paskatino valdžią popiežiaus vizito metu įvesti griežtą karantiną.

Prieš Pranciškaus atvykimą Irake taip pat imtasi griežtų saugumo priemonių. Šalis, daugelį metų alinta karo ir sukilimo, tebepersekioja džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) „miegančias“ kuopeles, o prieš kelias dienas buvo raketomis apšaudyta Irako vakarinėje dalyje esanti karinė bazė.

Pranciškus aukos šešerias mišias karo nuniokotose bažnyčiose, atnaujintuose stadionuose ir atokiose dykumų vietovėse. Jų dalyvių skaičius bus ribojamas, kad tikintieji galėtų išlaikyti socialinį atstumą.

Irake popiežius nukeliaus daugiau kaip 1 400 km lėktuvu ir sraigtasparniu. Jis skris virš vietovių, kur saugumo pajėgos tebekovoja su IS likučiais.

Į trumpesnes keliones Pranciškus vyks šarvuoti automobiliu naujai asfaltuotais keliais. Šalikelės buvo papuoštos gėlėmis bei transparantais su popiežiaus atvaizdu ir arabišku užrašu „Baba al Vatican“.

Pranciškaus vizitas labai svarbus Irako krikščionių bendruomenei, kuri nuo 2003 metų sumenko nuo 1,5 mln. tikinčiųjų iki vos 400 tūkstančių.

„Viliamės, kad popiežius paaiškins vyriausybei, kad ji turi padėti savo žmonėms, – naujienų agentūrai AFP sakė Irako šiaurėje gyvenantis krikščionis Saadas al Rassamas. – Patyrėme tiek kančių, mums reikia paramos.“

„Per daug kankinių“

Pirmąją vizito dieną ambicingoje pontifiko darbotvarkėje numatyti susitikimai su vyriausybės pareigūnais ir dvasininkais sostinėje Bagdade, įskaitant Švč. Mergelės Marijos išgelbėjimo katedrą, kur 2010-aisiais per džihadistų atakų žuvo dešimtys žmonių.

Šventasis Tėvas taip pat aplankys šiaurinę Ninevijos provinciją. 2014 metais IS kovotojams perėmus Ninevijos kontrolę ir nusiaubus krikščioniškus miestus, jų gyventojai neturėjo kito pasirinkimo kaip bėgti, priimti islamą arba mirti.

„Žmonės turėjo vos kelias minutes apsispręsti, ar bėgti, ar būti nukirsdintiems“, – dalijosi prisiminimais Ninevijos chaldėjų katalikų dvasininkas Karamas Qacha.

„Palikome viską, išskyrus savo tikėjimą“, – kalbėjo jis.

Apie 100 tūkst. krikščionių – maždaug pusė visų, gyvenusių Ninevijoje – pabėgo, o sugrįžo tik 36 tūkst., nurodo katalikiška labdaros organizacija „Pagalba bėdos ištiktai Bažnyčiai“ („Aid to the Church in Need“).

Maždaug trečdalis sugrįžusiųjų sako, kad ateinančiais metais norėtų vėl išvykti, nes yra nusivylę Irake klestinčia korupcija, persekiojimu ir skurdu, kurį šiuo metu patiria apie 40 proc. populiacijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irako krikščionių kunigas Karakušo mieste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irako krikščionių kunigas Karakušo mieste

Krikščionių išvykimas yra praradimas visam Irakui, sakė Rytų Bažnyčių kongregacijos prefektas kardinolas Leonardo Sandri, lydintis Pranciškų per vizitą Irake.

„Artimieji Rytai be krikščionių – lyg bandymas kepti duoną iš miltų, bet be raugo ar druskos“, – sakė jis.

Pontifiko apsilankymu siekiama ne tik padrąsinti mažėjančią krikščionių bendruomenę likti savo istorinėje tėvynėje, bet ir paskatinti emigrantus sugrįžti iš kaimyninių Libano bei Jordanijos ar tolimesnių šalių, tokių kaip Kanada ir Australija.

Prieš kelionę paskelbtame vaizdo kreipimesi į irakiečius popiežius kalbėjo apie „širdyse žiojinčias praradimų ir apleidimų paliktas žaizdas“ ir sakė, kad Irake būta „per daug kankinių“.

„Atvykstu kaip piligrimas, kaip atgailaujantis piligrimas, melsti Viešpaties atleidimo ir susitaikymo po ilgų karo ir terorizmo metų, prašyti Dievo paguodos širdims ir užgydyti žaizdas. Atkeliauju pas jus kaip taikos piligrimas, kad pakartočiau: „jūs visi esate broliai“, – sakė jis.

„Minaretai ir bažnyčių varpai“

Popiežius, nepaisydamas suintensyvėjusio smurto Irake, siekė, kad ši kelionė įvyktų.

Pastarosiomis savaitėmis per raketų atakas šalyje žuvo trys žmonės, tarp jų amerikietis kontraktininkas, trečiadienį miręs nuo širdies smūgio, kai raketomis buvo apšaudyta Irako vakarinėje dalyje esanti karinė bazė.

Pranciškaus pasiryžimas vykti į vietoves, kurių ilgą laiką vengė aukšto rango svečiai iš užsienio, taip pat jo ketinimas susitikti su 90-mečiu A.Sistani, Irako šiitų dvasiniu lyderiu, padarė įspūdį daugeliui irakiečių.

Atsiskyrėliškai gyvenantis A.Sistani itin retai priima lankytojus, tačiau padarys išimtį pontifikui ir šeštadienį susitiks su juo savo kukliuose namuose šiitų šventajame Nadžafo mieste.

„Scanpix“/AP nuotr./Ali al Sistani
„Scanpix“/AP nuotr./Ali al Sistani

Visame Nadžafe iškabinti plakatai, sveikinantys „istorinę minaretų ir bažnyčių varpų akistatą“.

Pranciškus, uolus tarpreliginio dialogo šalininkas, po apsilankymo Nadžafe keliaus į senovinį Ūro miestą, kur, kaip sakoma, gimė Abraomas. Ten pontifikas kartu su kitų Irako religinių bendruomenių – musulmonų šiitų ir sunitų, jazidų ir sabėjų – vadovais dalyvaus tarpreliginėse pamaldose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius