Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius Pranciškus pripažino „rimtas klaidas“ per lytinio išnaudojimo skandalą Čilėje

Popiežius Pranciškus trečiadienį pripažino, kad reaguodamas į lytinio išnaudojimo skandalą Čilėje padarė „rimtų klaidų“.
Popiežiaus Pranciškaus vizitas Čilėje
Popiežiaus Pranciškaus vizitas Čilėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Stengdamasis slopinti Katalikų Bažnyčią krečiančią naujausią kontroversiją, popiežius parašė laišką 32 Čilės vyskupams, kuriame sako, kad ketina juos iškviesti į Romą aptarti tyrimo dėl įtariamų vyskupo Juano Barroso pastangų 9-ame ir 10-ame dešimtmečiuose dangstyti kunigą pedofilą Fernando Karadimą.

Pranciškus išreiškė savo „gėdą ir skausmą“ dėl aukų kančių ir pažadėjo susitikti su šiais žmonėmis. Popiežiaus laišką paskelbė Vatikanas.

„Esu padaręs rimtų klaidų vertindamas ir įsivaizduodamas situaciją, ypač dėl teisingos ir proporcingos informacijos trūkumo“, – rašė Pranciškus.

Jis konkrečiai nepaminėjo J.Barroso, kuris buvo paskirtas Osorno Pietų Čilėje vyskupu, nors buvo kaltinamas F.Karadinos dangstymu ir net tuo, kad pats matė jo vykdytą išnaudojimą.

Popiežiui atsiųstoje 2,3 tūkst. puslapių ataskaitoje yra pateikti 64 žmonių Niujorke ir Santjage liudijimai.

Popiežius kviečia vyskupus į Romą aptarti arkivyskupo Charleso Sciclunos tyrimo išvadų ir prašo jų „bendradarbiavimo ir pagalbos“ ieškant priemonių, kuriomis būtų galima kuo labiau atitaisyti skandalo padarytą žalą ir atkurti teisingumą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežiaus Pranciškaus vizitas Čilėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežiaus Pranciškaus vizitas Čilėje

„Dabartiniai sunkumai taip pat yra proga atkurti pasitikėjimą Bažnyčia;,pasitikėjimą, kurį pakirto mūsų klaidos ir nuodėmės“, – rašė Pranciškus.

„Viskas yra šmeižtas“

Sausio mėnesį lankydamasis Čilėje pontifikas tvirtai gynė J.Barrosą, kuris dalyvavo popiežiaus trijuose šalies miestuose aukotose viešose mišiose, tuo sukeldamas visuomenės pasipiktinimą.

Pranciškus tuomet sakė, kad yra įsitikinęs J.Barroso nekaltumu ir pareiškė, kad prieš apkaltindamas vyskupą turi gauti „įrodymų“.

„Nėra nė vieno įrodymo prieš jį. Viskas yra šmeižtas. Ar tai aišku?“ – sakė popiežius.

Tačiau vėliau jis atsiprašė aukų ir išsiuntė Vatikano tyrėją Ch.Scicluną į Čilę rinkti įrodymų. Ch.Scicluna grįžo vasario pabaigoje.

Maltos arkivyskupas Ch.Scicluna iki 2012 metų buvo Vatikano teismo, tiriančio kunigų pedofilijos atvejus, prokuroras ir pagarsėjo savo ryžtingumu.

Įtakingą Čilės kunigą F.Karadimą Vatikanas 2011 metais nuteisė už paauglių berniukų lytinį išnaudojimą ir nurodė visą likusį gyvenimą „atgailauti ir melstis“ už savo nusikaltimus. Civiliniai kaltinimai jam Čilės teismuose buvo panaikinti dėl įrodymų trūkumo.

Čilės vyskupų konferencijos pirmininkas vyskupas Santiago Silva sakė, kad Bažnyčia šiuo atveju „nuveikė nepakankamai“.

„Esame įsipareigoję, kad tai nebepasikartotų“, – pridūrė jis.

Pasak S.Silvos, Čilės vyskupai su popiežiumi Romoje susitiks trečią gegužės savaitę.

Maltos arkivyskupas Ch.Scicluna iki 2012 metų buvo Vatikano teismo, tiriančio kunigų pedofilijos atvejus, prokuroras ir pagarsėjo savo ryžtingumu.

Jis leido pradėti tyrimą dėl dabar jau mirusio Meksikos kunigo, Kristaus legiono įkūrėjo Marcialio Macielio, kuris kaltinamas daugybe pedofilijos atvejų.

2013 metų kovą popiežiumi išrinktas Pranciškus akcentuoja visuomenės pakraščiuose atsidūrusių žmonių padėtį ir ėmėsi Bažnyčios reformų.

Tačiau jo popiežiavimą persekioja lytinio išnaudojimo skandalai ir Vatikanas vasario mėnesį paskelbė, kad atkuria savo kovos su pedofilija grupę.

Popiežius dažnai kalbėdavo apie lytinį išnaudojimą ir žadėjo nulinę toleranciją tam, ką vadina „dideliu pažeminimu“ Katalikų Bažnyčiai.

Tačiau daugelis aukų tebepyksta dėl įtariamo dangstymo ir daug metų trukusio Bažnyčios neveiklumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius