-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Popiežius ragina taikyti „realybės terapiją“ COVID-19 vakcinų priešininkams

Popiežius Pranciškus pirmadienį leido suprasti, kad pasiskiepyti nuo koronaviruso yra žmonių „moralinė pareiga“, ir ragino pasitelkiant „realybės terapiją“ kovoti su „nepagrįsta informacija“, atgrasančia žmones nuo skiepų.
Popiežiaus Pranciškaus susitikimas su diplomatais
Popiežiaus Pranciškaus susitikimas su diplomatais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Popiežius taip pat paragino tarptautinę bendruomenę suaktyvinti vakcinaciją nuo COVID-19.

Sakydamas kalbą prie Šventojo Sosto akredituotiems ambasadoriams kasmetiniame renginyje, kur jis nustato Vatikano metų užsienio politikos tikslus, Pranciškus gana griežtai ragino žmones pasiskiepyti.

85 metų Pranciškus paprastai vengia kalbėti apie pasiskiepijimą kaip „moralinę pareigą“, nors jo patarėjai COVID-19 klausimais skiepijimąsi vadina „moraline atsakomybe“.

Pontifikas argentinietis anksčiau skiepijimąsi yra pavadinęs „meilės aktu“ ir sakęs, jog skiepų atsisakymas yra „savižudiškas“.

Pirmadienį jis nuėjo dar toliau. Pasak jo, žmonių pareiga yra rūpintis savimi, „ir tai virsta pagarba mus supančiųjų sveikatai. Rūpintis sveikata yra moralinė pareiga“, kalbėjo pontifikas.

Jis apgailestavo, kad ideologiniai nesutarimai vis labiau atgraso žmones nuo skiepų.

„Dažnai žmonės leidžiasi paveikiami momentinės ideologijos, neretai paremtos nepagrįsta informacija ar prastai dokumentuotais faktais“, – Vatikano diplomatinio korpuso nariams sakė Pranciškus.

„Kita vertus, pandemija ragina mus imtis savotiškos „realybės terapijos“, verčiančios mus susidurti su problema ir imtis tinkamų priemonių jai spręsti“, – sakė popiežius.

Nors vakcinos „nėra stebuklinga gydymo priemonė“, jos yra „neabejotinai... protingiausias sprendimas ligos prevencijai“, pridūrė jis.

Kai kurie katalikai, įskaitant kai kuriuos konservatyvių pažiūrų JAV vyskupus ir kardinolus, tvirtino, kad vakcinos, pagrįstos tyrimais, kuriems buvo naudojamos abortuoto vaisiaus ląstelės, yra amoralios, ir atsisakė skiepytis.

Vatikano doktrinos biuras vis tik išaiškino, kad katalikams „morališkai priimtina“ skiepytis vakcinomis nuo COVID-19, kurių tyrimams buvo naudotos iš abortuotų vaisių gautos ląstelės.

Pranciškus ir popiežius emeritas Benediktas XVI yra pasiskiepiję bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina.

Pranciškus pakartojo savo raginimą užtikrinti visuotinę prieigą prie skiepų, ypač tose pasaulio dalyse, kur skiepijimo rodikliai yra labai maži. Popiežius paragino peržiūrėti patentų taisykles, kad skurdesnės šalys galėtų pačios gamintis vakcinas.

„Būtų tikslinga, kad tokios institucijos kaip Pasaulio prekybos organizacija ir Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacija pritaikytų savo teisines priemones, kad monopolinės taisyklės nesudarytų papildomų kliūčių (vakcinų) gamybai ir organizuotai bei nuosekliai prieigai prie sveikatos priežiūros pasauliniu lygiu“, – sakė jis.

Pranciškus kalbą sakė gerokai mažesnei nei įprasta grupei diplomatų. Jis taip pat praleido ambasadorių mėgstamą audiencijos dalį, kai jie turi progą asmeniškai pasiklabėti su pontifiku ir persimesti keliais žodžiais. Šie pakeitimai akivaizdžiai buvo susiję su nepaprastai išaugusiu naujai registruojamų COVID-19 atvejų skaičiumi Italijoje.

Kalbėdamas kitomis temomis popiežius Pranciškus apgailestavo dėl konflikto Sirijoje, ragindamas imtis „politinių ir konstitucinių reformų“, kad šalis galėtų „atgimti“, ir paragino vengti bet kokių sankcijų, kurios paliestų civilius gyventojus.

Nors tiesiogiai Rusijos jis nepaminėjo, tačiau paragino ieškoti „priimtinų ir ilgalaikių sprendimų“ Ukrainoje ir Pietų Kaukaze, įkvėptų „abipusio pasitikėjimo ir pasirengimo dalyvauti ramioje diskusijoje“.

Be to, pasak Vatikano radijo, popiežius dėkojo migrantus besistengiančioms priimti šalims ir pabrėžė, kad būtina įveikti abejingumą dėl migrantų. Jis taip pat pakartojo prašymą, kad Europos Sąjungos šalys susitartų vieningai spręsti su migracija susijusius klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius