-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius ragina vyskupus drąsiais veiksmais ginti gaisrų niokojamus Amazonijos miškus

Popiežius Pranciškus sekmadienį paragino vyskupus drąsiai keisti status quo, jiems ieškant būdų geriau apsaugoti Amazonija ir jos autochtonus nuo miškų gaisrų, plėtros ir ideologinių „baimės pelenų“.
Gaisrai Amazonijoje
Gaisrai Amazonijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pranciškus pradėjo tris savaites truksiantį vyskupų susirinkimą dėl Amazonijos atogrąžų miškų išsaugojimo ir autochtonų bendruomenių aptarnavimo, nepaisydamas jo ekologinei darbotvarkei nepritariančių konservatorių pasipriešinimo.

Pontifikas sekmadienį aukojo sinodo pradžios mišias Šv. Petro bazilikoje, pasaulio dėmesiui nukrypus į šį didžiausią pasaulyje atogrąžų miškų regioną, kuris yra labai svarbus planetai, bet kenčia nuo didžiausių per daugelį metų gaisrų, iš dalies nulemtų intensyvesnio miškų kirtimo.

Mišiose dalyvavo kelių indėnų genčių atstovai, kurių kai kurie buvo išdažytais veidais ir su galvos apdangalais iš plunksnų. Tarp dalyvių taip pat buvo daugiau kaip 180 Pietų Amerikos kardinolų, vyskupų ir kunigų.

Jie atvyko į Romą dalyvauti specialiajame sinode, jau tapusiame vienu iš kontroversiškiausių Pranciškaus popiežiavimo metais.

Pranciškui viliantis nunešti katalikų tikėjimą į atokias bendruomenes, Romoje susirinkę vyskupai aptars ir itin kontroversišką pasiūlymą leisti vedusiems vyrams tapti kunigais.

Tai labai nepatinka kai kuriems tradicionalistams, kurie įrodinėja, kad tokia išimtis Amazonijai atvers duris kunigų celibato panaikinimui.

Šiuo metu indėnai katalikai atokiuose Amazonijos rajonuose kunigo nemato ir tikrose mišiose negali dalyvauti ištisus mėnesius.

„Scanpix“/AP nuotr./Popiežius
„Scanpix“/AP nuotr./Popiežius

Iki spalio 27-osios truksiančiame sinode taip pat bus svarstomi oficialūs vaidmenys moterims, kurios ir dabar yra labai svarbios Amazonijos Bažnyčioje. Vis dėlto organizatoriai pabrėžia, kad moterų šventinimas į kunigus nesvarstytinas.

Pranciškaus kritikai, įskaitant kelis kardinolus, šiuos pasiūlymus vadina eretišku kvietimu išpažinti „pagonišką“ religiją, kuri sudievina gamtą. Jie pradėjo opozicijos kampaniją, skelbia peticijas ir rengia konferencijas.

Vis dėlto savo homilijoje popiežius ragino Amazonijos vyskupus drąsiai eiti į priekį ir būti „apdairiems, bet ne baikštiems“ ieškant būdų aplinkai apsaugoti ir tikintiesiems aptarnauti.

Jis meldė, kad Dievo „drąsus apdairumas“ įkvėptų vyskupus drąsiems veiksmams ginant regioną.

„Jei viskas vyks kaip vykdavo, jei savo dienas leisime tenkindamiesi tuo, kad „taip visuomet būdavo daroma“, tuomet ši dovana išblės, uždusinta baimės pelenų ir rūpinimosi apginti status quo", – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius