Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 25 /15:54

Popiežius kalėdiniame sveikinime ragino siekti taikos Jeruzalėje ir priminė apie kenčiančius vaikus

Popiežius Pranciškus per savo tradicinį kalėdinį sveikinimą pirmadienį paragino siekti „taikos Jeruzalėje“ ir „abipusio pasitikėjimo“ Korėjos pusiasalyje bei kalbėjo apie kenčiančius vaikus pasaulį krečiančiuose konfliktuose. Kreipdamasis į dešimtis tūkstančių tikinčiųjų, susirinkusių Vatikano Šv. Petro aikštėje išklausyti kreipimosi „Urbi et Orbi“ („Miestui ir pasauliui“), Pranciškus kalbėjo apie „augančią įtampą tarp izraeliečių ir palestiniečių“ bei išreiškė viltį, kad „dominuos šalių noras tęsti dialogą, ir kad galiausiai derybų keliu gali būti pasiektas sprendimas, kuris leistų taikiai koegzistuoti dviem valstybėms“.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Matome Jėzų Artimųjų Rytų vaikuose, kurie toliau kenčia dėl augančios įtampos tarp izraeliečių ir palestiniečių“, – sakė jis.

Pontifikas tai sakė Vakarų Krante vėl tvyrant įtampai po JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimo pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine. Pasekdamas D.Trumpo pavyzdžiu, Gvatemalos prezidentas Jimmy Moralesas sekmadienį sakė, kad jo šalis perkels savo ambasadą Izraelyje iš Tel Avivo į Jeruzalę.

Gruodžio 6 dieną paskelbtas D.Trumpo sprendimas išprovokavo demonstracijas ir susirėmimus, taip pat ir Betliejuje Izraelio okupuotame Vakarų Krante, kur krikščionys per Piemenėlių mišias šventė Jėzaus gimimą.

„Tegu Viešpats taip pat palaiko pastangas visų tų tarptautinėje bendruomenėje, kuriuos įkvėpė gera valia padėti tai kenčiančiai žemei, nepaisant didelių kliūčių surasti darną, teisingumą ir saugumą, kurių ji ilgai laukė“, – sakė popiežius.

Pabrėžęs, kad „mūsų pasaulyje pučia karo vėjai“, Pranciškus taip pat paminėjo kitus pasaulio „karštuosius taškus“ Siriją, Iraką, Jemeną, Pietų Sudaną ir Venesuelą.

„Melskimės, kad būtų įveikta konfrontacija Korėjos pusiasalyje, ir abipusis pasitikėjimas padidėtų viso pasaulio naudai“, – sakė popiežius.

Betliejuje turistų mažiau

Aukodamas Piemenėlių mišias senoviniame Betliejaus mieste, Lotynų Jeruzalės patriarchato apaštališkasis administratorius arkivyskupas Pierbattista Pizzaballa per savo homiliją smerkė karus, kuriuos „šiandienos Erodai kasdien kariauja trokšdami tapti didesni, užimti daugiau erdvės“.

Kritikuodamas D.Trumpo sprendimą dėl Jeruzalės, P.Pizzaballa tvirtino: „Jeruzalė yra taikos miestas. Nėra taikos, jei kažkas pašalinamas. Jeruzalė turėtų priimti, o ne pašalinti.“ Jis akcentavo principą, kad Jeruzalė yra miestas abiem tautoms ir trims abraomiškoms religijoms.

Šimtai tikinčiųjų buvo susirinkę šaltoje Betliejaus Ėdžių aikštėje stebėti tradicinių skautų eitynių link Kristaus Gimimo bazilikos, pastatytos virš vietos, kurioje, kaip sako tradicija, gimė Jėzus.

Tačiau po pastarosiomis savaitėmis vykusių palestiniečių protestuotojų ir Izraelio armijos susirėmimų aikštė buvo pastebimai tylesnė nei ankstesniais metais.

Po minėto D.Trumpo pareiškimo prasiveržus smurtui žuvo 12 palestiniečių, tarp jų – 19-metis, kuris buvo pašautas per protestą Gazos Ruože ir po devynių dienų šį sekmadienį mirė.

Izraelis per 1967 metų karą užėmė Rytų Jeruzalę ir ją vėliau aneksavo, bet tarptautinė bendrija šios aneksijos niekada nepripažino. Palestiniečiai Rytų Jeruzalę laiko savo būsimos valstybės sostine ir D.Trumpo pareiškimą interpretavo kaip jų teisės į sostinę Rytų Jeruzalėje paneigimą, nors amerikiečiai tai neigia.

Pirmos po kelerių metų Kalėdos Chomse

Tuo tarpu Sirijos sostinės Damasko krikščionių rajonuose šiemet matyti daugiau kalėdinių papuošimų.

Sirijos centriniame regione esančiame Chomso mieste, pasibaigus režimo pajėgų ir sukilėlių mūšiams, krikščionys Kalėdas pirmą kartą po kelerių metų švęs labai iškilmingai – su procesijomis, spektakliais vaikams ir net dekoracijomis tarp griuvėsių.

Irako šiaurėje esančio Mosulo miesto krikščionių bendruomenei šie metai taip pat atnešė pozityvių permainų.

Tuo tarpu britų karalienė Elizabeth II savo kalėdiniame sveikinime pagerbia tai, kaip Londonas ir Mančesteris atsigavo po šiais metais įvykdytų ekstremistinių atakų.

„Per šias Kalėdas galvoju apie Londoną ir Mančesterį, kurių raiškios tapatybės pastaruosius 12 mėnesių švietė susidūrusios su pasibaisėtinomis atakomis“, – iš anksto įrašytame sveikinime, kurį Kalėdų dieną televizijos parodys Jungtinėje Karalystėje ir dar 51 Sandraugos šalyje, sako0 91 metų monarchė.

Londonas išgyveno dvi kruvinas teroristines atakas, o per išpuolį Mančesterio arenoje po JAV dainininkės Arianos Grande koncerto žuvo 22 žmonės, tarp jų – vaikai.

Tuo tarpu prie tragiško Kūčių savaitgalio Filipinuose pirmadienį prisidėjo 20 žmonių žūtis susidūrus keleiviniam autobusui ir mikroautobusui, vežusiam maldininkus į Kalėdų mišias.

Pietų Filipinuose esančiame Davao mieste šeštadienį siautė gaisras, per kurį žuvo 37 žmonės. Tuo tarpu dėl audros, kuri penktadienį pareikalavo daugiau kaip 200 gyvybių, sukeltų potvynių ir žemės nuošliaužų tūkstančiai filipiniečių turėjo palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius