Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 25 /13:58

Popiežius smerkia humanitarinę padėtį Gazos Ruože

Popiežius Pranciškus pirmadienį per kasmetinį Kalėdų dienos kreipimąsi paragino paleisti įkaitus ir nutraukti karą Gazos Ruože.
TIZIANA FABI / AFP
TIZIANA FABI / AFP

„Mano širdis sielvartauja dėl spalio 7 dieną įvykdyto bjauraus išpuolio aukų ir dar kartą primygtinai prašau išlaisvinti tuos, kurie vis dar laikomi įkaitais, – skelbdamas kreipimąsi „Urbi et orbi“ („Miestui ir pasauliui“) sakė 87-erių Katalikų Bažnyčios vadovas. – Prašau nutraukti karines operacijas, kurių metu siaubingai žūsta nekalti civiliai gyventojai, ir raginu išspręsti beviltišką humanitarinę situaciją atveriant kelią humanitarinės pagalbos teikimui.“

Praėjus beveik trims mėnesiams nuo Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karo pradžios, anot Jungtinių Tautų, humanitarinė padėtis Gazos Ruože yra katastrofiška, o 85 proc. gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Karas prasidėjo, kai spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai prasiveržė pro militarizuotą Gazos Ruožo sieną ir užpuolė pietines Izraelio bendruomenes, nužudė apie 1140 žmonių, daugiausia civilių, ir pagrobė 250 įkaitų, naujienų agentūros AFP duomenimis, pagrįstais Izraelio informacija.

Izraelio valdžios duomenimis, palestiniečių kovotojai taip pat pagrobė apie 250 žmonių, iš kurių 129 tebėra Gazos Ruože.

Izraelis pažadėjo sutriuškinti „Hamas“ ir pradėjo atsakomąją karinę kampaniją Gazos Ruože, įskaitant intensyvų bombardavimą iš oro, per kurią, „Hamas“ valdomos palestiniečių teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai 20 424 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Izraelis kontroliuoja patekimą į Gazos Ruožą, o pagalba į jį patenka iš Egipto. Praėjusią savaitę Izraelis leido tiekti pagalbą per Kerem Šalomo perėją, tačiau jos nepakanka nuniokotos teritorijos poreikiams patenkinti.

Popiežius taip pat paragino išspręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą „nuoširdžiu ir atkakliu šalių dialogu, palaikomu tvirtos politinės valios ir tarptautinės bendruomenės paramos“.

Sekmadienį popiežius Pranciškus Kūčių proga ragino siekti taikos Šventojoje Žemėje.

„Šį vakarą mūsų širdys yra Betliejuje, kur Taikos Kunigaikštis vėl atmetamas dėl bevaisės karo logikos, dėl ginklų grumtynių, kurios ir šiandien neleidžia jam rasti vietos pasaulyje“, – sakė popiežius.

Kalėdų kreipimesi pirmadienį jis pasmerkė ginklų industriją ir karo veiksmus visame pasaulyje.

„Jei žmogui, kurio širdis nestabili ir sužeista, į rankas duodami mirties įrankiai, anksčiau ar vėliau jis jais pasinaudos. Ir kaip galima kalbėti apie taiką, jei ginklų gamyba, pardavimas ir platinimas auga?“, – kalbėjo popiežius tūkstančiams tikinčiųjų, susirinkusių į Šventojo Petro baziliką Vatikane.

Taika Ukrainai

Virš 1,3 mlrd. katalikų vadovas savo kalboje taip pat priminė konfliktus Sirijoje, Libane ir Jemene, sakydamas, jog meldžiasi, „kad greitai būtų atgautas politinis ir socialinis stabilumas“.

Pranciškus taip pat teigė meldžiantis taikos Ukrainai, kuri pirmą kartą Kalėdas švenčia gruodžio 25 dieną, atsisakydama tradicinės Rusijoje švenčiamos stačiatikių sausio 7 dienos datos.

„Atnaujinkime savo dvasinį ir žmogišką artumą jos kenčiantiems žmonėms, kad kiekvieno iš mūsų palaikomi jie pajustų Dievo meilės konkretumą“, – sakė jis.

Pontifikas taip pat paragino siekti taikos tarp Armėnijos ir Azerbaidžano, kurie jau dešimtmečius yra įsivėlę į teritorinį konfliktą, teigdamas: „Jos sulaukti tepadeda humanitarinės iniciatyvos, saugus perkeltųjų asmenų sugrįžimas į savo namus, pagarba kiekvienos bendruomenės religinėms tradicijoms ir kulto vietoms.“

Pranciškus taip pat užsiminė apie „konfliktus, krečiančius Sahelio, Afrikos Kyšulio regionus, Sudaną, taip pat Kamerūną, Kongo Demokratinę Respubliką ir Pietų Sudaną“.

Jis išreiškė viltį, kad įtampa Korėjos pusiasalyje bus išspręsta, kai „atsivers dialogo ir susitaikymo keliai, galintys sukurti sąlygas ilgalaikei taikai“.

Paskutinius žodžius Argentinos pontifikas skyrė Amerikos žemynui, ragindamas „visus geros valios žmones rasti tinkamus sprendimus socialiniams ir politiniams nesutarimams įveikti, kovoti su žmonių orumą žeidžiančiomis skurdo formomis, panaikinti nelygybę ir spręsti skausmingą migracijos reiškinį".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius