Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius smerkia vis dažnesnį šaunamųjų ginklų naudojimą

Popiežius Pranciškus interviu naujienų agentūrai AP išreiškė apgailestavimą, kad, anot jo, įpročiu tampa civilių naudojimasis šaunamaisiais ginklais siekiant apsiginti.
Popiežius Pranciškus Bagdade
Popiežius Pranciškus Bagdade / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per interviu, kurį ginklų pramonę dažnai kritikuojantis pontifikas davė antradienį, jo buvo paklausta apie didelį civilių rankose esančių šaunamųjų ginklų skaičių ir dažnas šaudynes Jungtinėse Valstijose. Pranciškus išreiškė susirūpinimą tuo, kad griebtis ginklų „tapo įpročiu“.

„Sakau, kad kai turi apsiginti, lieka tik turėti elementų apsigynimui. Kitas dalykas – kaip tas poreikis apsiginti tęsiasi, tęsiasi ir tampa įpročiu. Vietoje to, kad stengtumėmės padėti mums gyventi, stengiamės padėti mums žudyti“, – sakė Pranciškus.

Jis pasmerkė ginklų pramonę kaip prekiaujančią mirtimi ir sakė norintis atkreipti dėmesį į problemą. „Prašom, pasakykime ką nors, kas tai sustabdytų“, – kalbėjo jis.

AP klausimą dėl ginklų plitimo tarp civilių uždavė po kelerių pastarosiomis dienomis įvykusių šaudynių, taip pat ir Kalifornijoje.

Pranciškus interviu kalbėjo ir kitais klausimais.

„Kantriai eiti Kinijoje“

Popiežius, kuris sakė, kad „privalome kantriai eiti Kinijoje“, tolesnį dialogą su Pekinu laiko savo pagrindiniu principu stengiantis apsaugoti nedidelę tikinčiųjų bendruomenę šioje Azijos šalyje.

AP paklausė, kaip tęsis diplomatinės iniciatyvos tarp abiejų valstybių.

„Imamės žingsnių, – atsakė Pranciškus. – Į kiekvieną [vyskupų paskyrimo] atvejį žiūrima pro padidinamąjį stiklą... Svarbiausia, kad dialogas nenutrūksta.“

Kalbėdamas apie Kinijos pareigūnus Pranciškus sakė, kad „kartais jie truputį uždari, kartais – ne“.

123RF.com nuotr./Popiežius Pranciškus
123RF.com nuotr./Popiežius Pranciškus

Jis tiesiai neatsakė į klausimą, kaip šį dialogą veikia Vatikano santykiai su Taivanu. Vatikanas yra tarp nedaugelio valstybių, palaikančių oficialius santykius su Taivanu, o ne su Kinija.

Konservatyvesnės Katalikų Bažnyčios grupės kritikuoja Pranciškų dėl 2018 metų susitarimo su Pekinu vyskupų skyrimo Kinijoje klausimu, turėdamos galvoje tai, kad šios šalies komunistų valdžia kartais įkalina kunigus. Tarp griežčiausių Pranciškaus kritikų yra kardinolas Josephas Zenas, Honkongo vyskupas emeritas.

Interviu Pranciškus 91 metų J.Zeną pavadino „žavingu senyvu vyru“ ir „švelnia siela“. Pontifikas prisiminė, kaip kardinolas šį mėnesį atvyko į Romą dalyvauti popiežiaus emerito Benedikto XVI laidotuvėse. Pranciškus buvo pasikvietęs J.Zeną į viešbutį Vatikane, kur gyvena ir kur priešais privačią popiežiaus studiją stovi Šešano Dievo Motinos statula. Pamatęs ją kardinolas „pravirko kaip vaikas“, sakė Pranciškus.

J.Zenas pernai buvo areštuotas, nes susipyko su Honkongo valdžia dėl savo dalyvavimo dabar jau užgniaužtame judėjime už demokratiją.

Homoseksualumo klausimas

Pranciškus suintensyvino savo kritiką LGBTQ bendruomenės narių diskriminacijai ir įstatymus, kuriais kriminalizuojamas homoseksualumas, pavadino neteisingais. Tačiau jis pakartojo Katalikų Bažnyčios poziciją, kad homoseksualūs veiksmai yra nuodėmingi.

Pajuokaudamas Pranciškus taip išreiškė poziciją: „Tai ne nusikaltimas. Taip, bet tai nuodėmė. Gerai, bet pirma atskirkime nuodėmę ir nusikaltimą.“

Dėl sveikatos ir atsistatydinimo

86 metų popiežiaus buvo paprašyta įvertinti savo sveikatą.

„Mano sveikata gera. Savo amžiaus esu normalus. Galėčiau mirti rytoj, bet esu prižiūrimas. Visuomet prašau malonės, kad Viešpats suteiktų man humoro jausmo“, – sakė jis.

Pranciškaus pirmtakas Benediktas XVI tapo pirmuoju per 600 metų atsistatydinusiu popiežiumi. Benediktui XVI mirus, Pranciškaus buvo paklausta, ar reikia taisyklių ateityje galimiems atsistatydinimams.

„Scanpix“/AP nuotr./Popiežius Pranciškus
„Scanpix“/AP nuotr./Popiežius Pranciškus

„Kai bus šiek tiek daugiau patirties... tai galėtų būti labiau sutvarkyta ar reguliuojama, – atsakė jis. – Tačiau kol kas man tai neatėjo į galvą.“

Lytinio išnaudojimo krizė

Popiežius užsiminė, kad Rytų Timoro nepriklausomybės didvyriui, Nobelio taikos premijos laureatui Carlosui Belo išties buvo leista anksčiau išeiti į pensiją, kad jis galėtų išvengti teismo ir bausmės pasigirdus įtarimams dėl lytinio išnaudojimo.

Pranciškus taip pat paneigė suvaidinęs kokį nors vaidmenį sprendžiant garsaus jėzuitų menininko Marko Ivano Rupniko bylą. Įspūdis, kad su šiuo menininku buvo elgiamasi išskirtinai, sukėlė abejonių dėl Vatikano įsipareigojimo išgyvendinti lytinį išnaudojimą.

Popiežius pripažino, kad Katalikų Bažnyčios dar laukia ilgas kelias sprendžiant šią problemą.

Bandymai reformuoti Vokietijos Bažnyčią

Pranciškus įspėjo dėl pavojaus, kad reformų procesas Vokietijos Katalikų Bažnyčioje dėl raginimų leisti kunigams tuoktis ir galbūt žengti kitų liberalių žingsnių, gali tapti „žalingai ideologinis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius