Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Popiežius sukritikavo politinius lyderius: jiems trūksta valios

Popiežius Pranciškus pirmadienį paragino mokslininkus būti aplinkos apsaugos avangarde ir kritikavo politikus, dar neparodžiusius valios įgyvendinti pasaulinių klimato susitarimų.
Pipiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Popiežiaus kalba simpoziume, tarp kurio dalyvių buvo ir save ateistu vadinantis britų fizikas Stephenas Hawkingas, galėjo būti nukreipta į JAV išrinktąjį prezidentą Donaldą Trumpą.

D.Trumpas per rinkimų kampaniją grasino, kad JAV nesilaikys 21-osios JT šalių konferencijos (COP 21) metu pasiekto Paryžiaus susitarimo, kuriuo valstybės įpareigojamos mažinti atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis.

Pranciškus sakė, kad mokslo ir krikščionių bendruomenėms teko pareiga susivienyti siekiant apsaugoti mūsų bendrus namus, kuriems gresia ekologinis žlugimas.

Toks aljansas tapo įmanomas, nes abi bendruomenės „dirba be politinių, ekonominių ar ideologinių interesų“, nors jų požiūriai skiriasi.

O „tarptautinėje politikoje nededama pakankamai pastangų siekti bendro gėrio, nors yra ir pagirtinų išimčių“, sakė jis.

„Politikos nusilenkimą technologijoms ir ekonomikai, kuri visų pirma siekia naudos, parodo blaškymasis ar atidėliojimas įgyvendinant pasaulinius susitarimus dėl aplinkos“, – pridūrė pontifikas.

Per JAV prezidento rinkimų kampaniją D. Trumpas pietinėse ir ekonomiškai silpnose valstijose minioms ne kartą sakė, kad suplėšys sutartis dėl klimato kaitos.

Dar 2012 metais jis „Twitter“ rašė: „Pasaulinio atšilimo koncepciją sukūrė kinai kinams, kad JAV gamyba taptų nekonkurencinga.“

Tačiau po pergalės rinkimuose D.Trumpas sakė, kad neturi išankstinio nusistatymo, ar palaikys pasaulinius susitarimus.

Pranciškus, neminėdamas D.Trumpo ar kitų politikų pavardžių, praeitais metais parašė encikliką „Laudato si“, kurioje sako, kad reikia skubių veiksmų planetai gelbėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius