Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PPO vadovas ragina D.Trumpą neparalyžiuoti pasaulinės prekybos sistemos

Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovas Roberto Azevedo, duodamas interviu agentūrai AFP, paragino Jungtines Valstijas užkirsti kelią pasaulinės prekybos ginčų sprendimo sistemos „paralyžiui“, augant įtampai tarp Vašingtono ir Pekino.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Ginčų sprendimo taryba yra laikoma svarbiu PPO įrankiu, kuris suteikia šalims galimybę išspręsti nesutarimus ir išvengti muitų, kurie gali sukelti prekybinį karą.

Nors Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo protekcionistinė administracija apskritai priešiškai kalba apie PPO, Ginčų sprendimo taryba jaučia tiesioginį administracijos veiksmų poveikį.

D.Trumpo prekybos pareigūnai, teigiantys, kad tarybos sprendimai suteikia nesąžiningą pranašumą besivystančios šalims, kaip Kinija, blokuoja naujų teisėjų paskyrimą. Dėl to institucijoje, kuri jau ir taip kritikuojama dėl lėto darbą, kaupiasi bylos.

„Jeigu nieko nebus daroma ir mes toliau eisime šiuo keliu, akivaizdu, kad sistema bus paralyžiuota“, – agentūrai AFP sakė PPO vadovas.

Jis teigia „nuolat“ kalbantis su JAV dėl teisėjų klausimo, tačiau „nėra jokių pokyčių, kurie rodytų, kad artėjame prie sprendimo“.

Ginčų sprendimo taryba turi turėti septynis teisėjus, kad galėtų normaliai dirbti. Tačiau šiuo metu dirba tik keturi teisėjai, o vieno jų kadencija baigiasi rugsėjį. Kiekvieną bylą turi nagrinėti trys teisėjai.

Savo prezidentinės rinkimų kampanijos metu D.Trumpas yra pavadinęs PPO „nelaime“ ir grasino, kad, jeigu bus išrinktas, Jungtinės Valstijos pasitrauks iš PPO.

Tačiau agentūra AFP R.Azevedo sakė, kad nėra net mažiausių požymių, kad JAV ketintų trauktis iš jo vadovaujamos organizacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius