Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėnuo po migranto mirties Lenkijos pasienyje: klausimų vis dar daugiau nei atsakymų

Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje rugsėjo 19 dieną buvo rastas irakiečio Ahmedo Hamido kūnas. Jo šeima Lenkijos žiniasklaidai teigė, kad iki šiol negauna atsakymų į klausimą, kas nutiko 29-erių vyrui. Artimiesiems negrąžinamas ir jo kūnas, rašo „TVN24“.
Migrantai Lenkijos pasienyje
Migrantai Lenkijos pasienyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Hamidas šių metų rugsėjį nusprendė iškeliauti iš savo šalies į Europą. Kaip ir tūkstančiai kitų irakiečių, keliauti jis nusprendė per Baltarusiją. Vyrui pavyko patekti į Lenkijos teritoriją, tačiau čia jo likimas susiklostė tragiškai. Rugsėjo 19 dieną jis buvo rastas be gyvybės ženklų.

Lenkija kol kas negrąžino A.Hamido artimiesiems jo kūno. Šeima tikino, kad iki šiol neturi jokios informacijos apie vyro mirties priežastį.

„Iki šiol neturime jokios informacijos apie jo mirties priežastį. Nežinome, kada atgausime jo kūną. Kiekvieną kartą, kai to klausiame, gauname atsakymą, kad turime laukti, vyksta tyrimas ir todėl mums negali duoti medicinos ataskaitos“, – kalbėjo A.Hamido sesuo Tabarek.

A.Hamidas tapo pirmąją migrantų krizės Baltarusijos pasienyje auka. Į Lenkiją jis keliavo kartu su dviem kitais irakiečiais, su kuriais susipažino kelyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje

Jis mirė rugsėjo 19 dieną miške, pasienio teritorijoje. Iš ten paskutinį kartą A.Hamido bendrakeleiviai išsiuntė jo šeimai paskutinę žinutę, kurioje nurodė jo buvimo vietą.

Lenkijos medikai dar bandė gaivinti A.Hamidą. Tačiau gydytojas Wiktoras Lemieszas teigė, kad išgelbėti vyrą jau nebuvo įmanoma.

Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministras Mariuszas Kaminskis po šio įvykio tikino, kad bus atliekamas išsamus tyrimas siekiant nustatyti irakiečio mirties priežastį. Ištirti šį atvejį pavesta Suvalkų prokuratūrai.

Pastarosios atstovai su Lenkijos žurnalistai bendravo nenoriai. Wojciechas Piktelis iš Suvalkų prokuratūros tik pasakė, kad A.Hamido artimieji turi susisiekti su prokuroru, kuris tiria jo bylą.

Atsakyti į klausimus apie A.Hamido mirtį „TVN24“ žurnalistams atsisakė ir pasienio pareigūnai, Vidaus reikalų ir administracijos ministerija.

Tuo metu A.Hamido šeimai padedanti teisininkė Magdalena Zglobica teigė, jog toks valdžios ir teisėsaugos institucijų elgesys yra neteisingas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje

„Ši šeima turėtų būti pripažįstama nukentėjusia puse. Todėl prokuroras privalo su jais susisiekti pats“, – sakė teisininkė.

„TvN24“ žurnalistai teigė, kad galiausiai jiems pavyko sužinoti, kad A.Hamido kūnas į Iraką turėtų būti grąžintas dar šią savaitę.

Lenkijos naujienų portalas gazeta.pl praėjusią savaitę pranešė, kad šalies pareigūnai aptiko pasienyje su Baltarusija migranto iš Sirijos kūną.

Rugsėjo 24 dieną Lenkijos sienos apsaugos tarnyba taip pat pranešė apie migranto mirtį. Pasak jų, migrantas iš Irako neišgyveno, nors pareigūnai ir medikai teikė jam pagalbą.

Rugsėjo 18 dieną keturi negyvi žmonės buvo rasti keturiose vietose 400 kilometrų ruože Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje: trys Lenkijos teritorijoje, vienas – Baltarusijos.

Nevyriausybinės organizacijos kritikuoja Varšuvą dėl sprendimo paskelbti nepaprastąją padėtį pasienyje. Ši priemonė neleidžia humanitarinėms organizacijoms padėti migrantams ir draudžia lankytis šalia sienos nevietiniams gyventojams, įskaitant žurnalistus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius