Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 11 /23:33

Pragaras Kalifornijoje: siaučiančių gaisrų aukų skaičius padidėjo iki 25-ių

Gelbėtojams radus daugiau liepsnose žuvusių žmonių kūnų, bendras Kalifornijoje siaučiančių didelių miškų gaisrų aukų skaičius padidėjo iki 25-ių
Deganti Kalifornija
Deganti Kalifornija / „Scanpix“/AP nuotr.

Daugiau nei 8 tūkst. ugniagesių kovoja su trimis didžiuliais miškų gaisrais Kalifornijoje, sekmadienį pranešė pareigūnai.

Šie gaisrai sunaikino tūkstančius pastatų ir pražudė 25 žmones.

Didžiausias yra Kalifornijos šiaurėje siaučiantis gaisras „Camp Fire“ („Stovyklos laužas“). Jo metu žuvo 23 žmonės – tai yra trečias pagal aukų skaičių gaisras Kalifornijos istorijoje.

Pietų Kalifornijoje siaučiantis „Woolsey Fire“ smogė Malibu ir Tausand Oukso miestams.

Oro sąlygos gaisrams plisti šiuo metu yra itin palankios, Kalifornijoje išlieka smarkiai vėjuota.

Gesinti gaisrų atvyksta ugniagesiai iš kitų JAV valstijų.

„Šiandien buvo rasta dar 14 kūnų, taigi bendras aukų skaičius padidėjo iki 23-jų“, – pareiškė Bjuto apygardos šerifas Kory Honea per spaudos konferenciją.

Dešimt iš šių kūnų buvo rasti Paradaiso mieste, o keturi – Konkovo bendruomenėje, kuri taip pat priklauso Bjuto apygardai, pridūrė jis.

Per gaisrą Paradaise, kuris buvo pramintas „Stovyklos laužu“, jau žuvo iš viso 19 žmonių. Liepsnos šiame mieste suniokojo daugiau kaip 6,7 tūkst. pastatų, kurių dauguma buvo individualūs gyvenamieji namai.

Vietos gyventojai evakavosi, tačiau policija agentūrai AFP pareiškė, kad kai kurie ūkininkai sugrįžo patikrinti savo ūkių.

„Mūsų matyto nuniokojimo mastas iš tikrųjų neįtikėtinas ir draskantis širdį. Mūsų širdys atgręžtos į visus, ką visa tai paveikė“, – sakė Kalifornijos gubernatoriaus gelbėjimo tarnybų biuro direktorius Markas Ghilarducci.

Išrinktasis Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas paskelbė nepaprastąją padėtį, kad ugnies niokojamoms teritorijoms būtų galima greičiau suteikti pagalbą.

Sparčiai plintantis „Stovyklos laužas“ valstijos šiaurėje įsiplieskė ketvirtadienio ryte.

Genamas stipraus vėjo, jis jau išdegino 40,5 tūkst. hektarų ir yra suvaldytas tik 20 proc., nurodė Kalifornijos priešgaisrinis departamentas („Cal Fire“). Su liepsnomis kovoja daugiau kaip 3,2 tūkst. ugniagesių. Trys iš jų jau patyrė sužalojimų.

Ugniagesių vertinimais, gaisrui visiškai suvaldyti jiems reikės trijų savaičių.

Oficiali šio gaisro priežastis dar nėra nustatyta.

Liepsnose skęstantys Malibu namai

Miškų gaisrai siaučia ir pietinėje Kalifornijos dalyje, vienas jų – į šiaurę nuo Los Andželo, o kitas – Venturos apygardoje netoli Tausand Oukso miestelio, kur vienas Jūrų pėstininkų korpuso veteranas per išpuolį kantri muzikos bare trečiadienio vakare nušovė 12 žmonių.

Pareigūnai pareiškė, jog evakuotis liepta maždaug 200 tūkst. žmonių, įskaitant visus Malibu miesto gyventojus.

„Scanpix“/AP nuotr./Miško gaisras Kalifornijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Miško gaisras Kalifornijoje

Venturos apygardos priešgaisrinis departamentas nurodė, kad vadinamasis Vulsio gaisras išdegino apie 28 tūkst. hektarų, sunaikino mažiausiai 150 namų ir kol kas nėra suvaldytas. Šioje ir kaimyninėje Los Andželo apygardoje buvo nurodyta evakuotis apie 88 tūkst. namų gyventojams.

Šis kurortas yra viena iš labiausiai Holivudo žvaigždžių pamėgtų vietų Kalifornijoje. Čia namus turi aktoriai Leonardo DiCaprio, Jackas Nicholsonas, Jennifer Aniston, Halle Berry, Charlize Theron, Bradas Pittas ir daug kitų garsenybių.

Televizijos realybės šou žvaigždė Kim Kardashian West, gyvenanti į šiaurę nuo Malibu pakrantės esančiame Kalabasase, per „Instagram“ pranešė, kad ir jai teko išvykti.

„Ką tik sugrįžau namo ir turėjau vieną valandą susikrauti daiktus ir evakuotis iš mūsų namo. Meldžiuosi, kad visi būtų saugūs“, – rašė ji.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kalifornijos gaisrų vaizdas nuotraukoje iš palydovo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kalifornijos gaisrų vaizdas nuotraukoje iš palydovo

Evakuotis buvo priverstas ir aktorius Martinas Sheenas, kurio sūnus aktorius Charlie vienu metu buvo pranešęs apie jo dingimą.

„Su mumis viskas gerai, esame Zumos paplūdimyje ir šiąnakt greičiausiai miegosime automobilyje“, – pareiškė M.Sheenas televizijos kanalui „Fox News 11“ ir pridūrė, jog per visus 48 gyvenimo Malibu metus nėra matęs baisesnio gaisro.

D.Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl žūčių per gaisrus Kalifornijoje

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidentui Donaldui Trumpui dėl dešimčių žmonių gyvybių pareikalavusių gaisrų Kalifornijos valstijoje.

Pasak šalies vadovės, šiuo sunkiu metu visa Lietuva reiškia paramą JAV žmonėms.

Prezidentė palinkėjo visokeriopos stiprybės ir ištvermės aukų šeimoms, artimiesiems ir visiems nukentėjusiesiems, taip pat susitelkimo ir vienybės Kalifornijos gyventojams, tęsiant gelbėjimo darbus bei kuo greičiau įveikiant šios nelaimės padarinius, pranešė Prezidentūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius