Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praha žada išslaptinti medžiagą apie 2014-ųjų sprogimą amunicijos sandėlyje

Čekijos valdžia išslaptins medžiagą apie prieš septynerius metus įvykusį sprogimą kariuomenės amunicijos sandėlyje, dėl kurio įtariami Rusijos žvalgybininkai, pareiškė ministras pirmininkas Andrejus Babišas.
Čekijos vėliava
Čekijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Čekija Rusija

Pasak premjero, ministrų kabinetas pirmadienį išnagrinės Čekijos saugumo informacijos tarnybos (BIS) surinktą bylos medžiagą ir ją aptars.

„Byla pirmadienį bus aptarta vyriausybėje, nes kiti ministrai jos nematė, ir aš noriu, kad duomenys būtų išslaptinti“, – interviu laikraščiui „Lidove noviny“ sakė jis.

A.Babišas pažadėjo, kad tuomet čekai turės galimybę susipažinti su išslaptintais dokumentais.

Paklaustas, ar bus imtasi papildomų priemonių, jis atsakė, kad, jo manymu, 18 Rusijos diplomatų išsiuntimas yra tinkamas atsakas.

Premjeras taip pat sakė, kad jau informavo kitas Europos Sąjungos nares ir apie bylą pranešė Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui.

„Būtinai tą aptarsime kitame Tarybos posėdyje“, – pridūrė jis.

Čekijos vyriausybė šeštadienį paskelbė išsiunčianti iš šalies 18 rusų diplomatų, kuriuos čekų žvalgybininkai vadina Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) bei karinės žvalgybos agentūros GRU slaptaisiais agentais ir sieja su 2014 metų sprogimu kariuomenės amunicijos sandėlyje netoli Čekijos rytuose esančio Vrbeticės kaimo.

Čekijos policija vėliau taip pat paskelbė, kad dėl šio dvi gyvybes nusinešusio sprogimo ieško dviejų rusų su pasais, kuriuos naudojo buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu 2018 metais įtariami asmenys.

Rusijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį pareiškė griežtą protestą Prahai dėl "beprecedenčio" 18 Rusijos ambasados ​​darbuotojų išsiuntimo. Pasak ministerijos, dėl šio „priešiško žingsnio“ matyti Vašingtono dalyvavimo „pėdsakų“.

„Reiškiame griežtą protestą Čekijos valdžios institucijoms. Imsimės atsakomųjų priemonių, kurios privers šios provokacijos autorius suvokti visą savo atsakomybę už normalaus mūsų šalių santykių vystymosi pagrindų sunaikinimą“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius