-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pranciškus paskelbė palaimintuoju popiežių Joną Paulių I

Tūkstančiai žmonių sekmadienį susirinko šv. Petro aikštėje, kur pontifikas Pranciškus paskelbė Joną Paulių I, vadinamąjį „besišypsantį popiežių“, vadovavusį Katalikų Bažnyčiai vos 33 dienas, palaimintuoju.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jonas Paulius I, mūrininko iš Dolomitų kalnų sūnus, buvo išrinktas popiežiumi 1978-ųjų rugpjūčio 26 dieną, būdamas 65 metų amžiaus.

Jis mirė vos po 33 dienų, 1978 metų rugsėjo 28-ąją, ištikus širdies smūgiui, ir tapo trumpiausiai dirbusiu pontifiku šiuolaikinės Bažnyčios istorijoje.

Kelių tūkstančių žmonių minia, tarp kurių buvo ir Italijos prezidentas Sergio Mattarella, per audrą po skėčiais susirinko pasiklausyti beatifikacijos mišių – tai žingsnis prieš kanonizaciją ir paskelbimą šventuoju.

„Popiežius Jonas Paulius I su šypsena sugebėjo perteikti Viešpaties gerumą“, – per sekmadienio mišias sakė Prancičkus.

„Graži yra Bažnyčia, kurios veidas linksmas, giedras ir besišypsantis, kuri niekada neuždaro durų, kuri neslegia širdžių, kuri nesiskundžia ir neturi nuoskaudų, kuri nėra pikta ir nepakanti, kuri nėra suniurusi, kuri negyvena praeities nostalgija“, – sakė popiežius.

Ant šv. Petro bazilikos fasado buvo pakabintas velionį popiežių vaizduojantis plakatas.

Jono Pauliaus I mirtis sukėlė daugybę spėlionių dėl jos priežasties. Kelta tiek savižudybės, nes atrodė, kad jis nenorėjo imtis popiežiaus pareigų, tiek nužudymo, kurį esą įvykdė tie, kurie priešinosi jo planams reformuoti Bažnyčią, ypač galingą Vatikano banką, versija.

Vėliau tokios kalbos iš esmės buvo atmestos, o biografas Christophe'as Henningas teigė, kad sklandžiusius gandus galima paaiškinti staigia Jono Pauliaus I mirtimi ir tuo metu Vatikano vykdyta „katastrofiška komunikacija“.

Pontifikui mirus, nebuvo atliktas skrodimas, kad būtų nustatyta mirties priežastis, o Vatikanas skelbė nenuoseklią ir klaidingą informaciją apie tai, kas nutiko.

Pavyzdžiui, jo negyvą kūną, tebesėdintį lovoje, su skaitymo akiniais ant nosies ir rankoje laikantį mašinėle rašytus dokumentus, rado viena vienuolė.

Bet Vatikanas, nenorėdamas pripažinti, kad popiežiaus miegamajame buvo moteris, paskelbė, kad Jono Pauliaus I kūną rado jo sekretorius.

„Man neatrodo, jog esama abejonių“, kad jis mirė dėl natūralių priežasčių, ypač atsižvelgiant į tai, kad „žinome, jog jis buvo silpnos sveikatos“, naujienų agentūrai AFP sakė Ch.Henningas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius