Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 10 /12:19

Prancūziją atakuoti norėję džihadistai buvo nustebinti pareigūnų ir skubiai keitė planą

Briuselyje įsikūrusi teroristų kuopelė ketino surengti naują ataką Prancūzijoje, bet vietoje to surengė ataką Belgijos sostinėje, nes nustebo dėl greito tyrimo, sekmadienį paskelbė belgų prokurorai.
Salaho Abdeslamo ir Mohamedo Abrini paieška
Salaho Abdeslamo ir Mohamedo Abrini paieška / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Ši teroristų grupė iš pradžių ketino vėl smogti Prancūzijoje“, – nurodė federaliniai prokurorai.

Tačiau, pasak prokuratūros, kaltininkus „nustebino vykdomo tyrimo pažangos sparta“, todėl jie skubiai priėmė sprendimą vietoje to smogti Briuselyje.

Du sprogdintojai mirtininkai kovo 22 dieną Briuselio oro uoste nužudė 16 žmonų. Kiek vėliau tą patį rytą Briuselio metropoliteno Malbeko stotyje nugriaudėjęs sprogimas pareikalavo dar 16 gyvybių.

Tyrėjai nustatė glaudžius ryšius tarp Briuselio atakas įvykdžiusios kuopelės ir grupės, kuri lapkričio 13 dieną Paryžiuje nužudė 130 žmonių.

„Vyras su skrybėle“ Abrini apkaltintas dėl atakų Briuselyje

Mohamedas Abrini, kuris jau anksčiau buvo apkaltintas dėl atakų Paryžiuje, dabar apkaltintas ir „teroristiniais nužudymais“, susijusiais su praėjusio mėnesio atakomis Briuselyje, sekmadienį paskelbė Belgijos federalinis prokuroras.

VIDEO: Įtariamojo sulaikymas Anderlechte

„Tyrimą atliekantis teisėjas, besispecializuojantis terorizmo bylų srityje, sulaikė Mohamedą Abrini ryšium su tyrimu dėl Briuselio ir Zaventemo atakų“, – sakoma pareiškime.

„Jis yra kaltinamas dalyvavimu teroristinės grupės veikloje, teroristiniais nužudymais ir bandymais vykdyti teroristinius nužudymus“, – sakoma jame.

Paryžiaus atakų įtariamasis M.Abrini prisipažino esantis „vyras su skrybėle“, matytas šalia dviejų mirtininkų, susisprogdinusių Briuselio oro uoste, šeštadienį pranešė Belgijos prokurorai.

Pareigūnai karštligiškai ieškojo „vyro su skrybėle“, kuris buvo nufilmuotas einantis šalia dviejų sprogdintojų, prieš pat išpuolį oro uoste, per kurį žuvo 16 žmonių. Belgijos pareigūnai neseniai paskelbė daugiau filmuotos medžiagos, kurioje matoma, kaip tas vyras palieka oro uostą po sprogdinimų, eidamas šaligatviais ir šalia vieno viešbučio.

M.Abrini buvo suimtas penktadienį per policijos reidą Briuselyje. Prokuratūra šeštadienį nurodė, kad M.Abrini tardomas tyrėjų prisipažino buvęs oro uoste per kovo 22-osios atakas.

M.Abrini pirštų atspaudų rasta bute, kuriame oro uosto sprogdintojai pabuvojo prieš kovo 22-osios išpuolį.

Belgijos pilietybę turintis marokiečių kilmės M.Abrini buvo pastebėtas vienoje degalinėje į šiaurę nuo Paryžiaus, likus dviem dienoms iki lapkričio 13-ąją įvykdytų teroro atakų Prancūzijos sostinėje. Ten jis buvo su kitu svarbiu įtariamuoju – Salahu Abdeslamu (Salahu Abdislamu), vairavusiu vieną iš automobilių, panaudotų per tuos 130 gyvybių nusinešusius išpuolius.

Juodas „Renault Clio“, kuriuo važiavo abu šie vyrai, vėliau buvo panaudotas pervežti tris mirtininkus, susisprogdinusius prie Prancūzijos nacionalinio stadiono. Tyrėjų nuomone, M.Abrini tikriausiai lydėjo S.Abdeslamą ir jo brolį Brahimą, kuris buvo kitas užpuolikas, per dvi keliones tarp Briuselio ir Paryžiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius