Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prancūzija kaltina Rusiją dezinformacija dėl patalinių blakių

2023 metų rudenį Prancūziją apėmusią paniką dėl įtariamo patalinių blakių plitimo pakurstė dezinformacija su Rusijos valstybe siejamose socialinių tinklų paskyrose, penktadienį pareiškė Prancūzijos ministras.
MIGUEL MEDINA / AFP
MIGUEL MEDINA / AFP

Prancūzijos ministro Europos reikalams Jeano-Noelio Barrot (Žano Noelio Baro) komentarai pasirodė šaliai vis dažniau perspėjant apie Rusijos dezinformacijos, visų pirma siekiant pakirsti Vakarų vienybę dėl paramos Ukrainai, keliamą pavojų.

„Socialiniuose tinkluose buvo dirbtinai išplėtota patalinių blakių problema, naudojant paskyras, kurios, kaip nustatyta, yra Rusijos įkvėptos arba kilusios iš Rusijos“, – televizijai TF1 sakė J.-N. Barrot.

„Ją [problemą] labai sustiprino su Kremliumi susijusios paskyros“, – pridūrė ministras.

Šalies žiniasklaida pranešė, kad Prancūzijos žvalgybos tarnybos padarė išvadą, jog yra ryšys tarp Rusijos ir blakių panikos, tačiau tai pirmas kartas, kai koks nors prancūzų vyriausybės narys tai patvirtina viešai.

J.-N. Barrot teigimu, socialinių tinklų paskyrose netgi buvo sukurtas melagingas ryšys tarp ukrainiečių pabėgėlių atvykimo ir patalinių blakių plitimo.

Spalį Prancūzijoje dėl, kaip manyta, patalinių blakių pasirodymo, buvo uždarytos kelios mokyklos, o vyriausybė surengė keletą skubių posėdžių.

Pareigūnai ėmė vis labiau nerimauti dėl, jų manymu, nepagrįstos panikos, kuri prieš 2024-ųjų Paryžiaus olimpines žaidynes mirgėjo viso pasaulio portalų antraštėse.

2021 metais Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas)  įsteigė naują agentūrą „Viginum“, įgaliotą aptikti skaitmeninės dezinformacijos kampanijas.

Praėjusį mėnesį „Viginum“ pranešė, kad nustatė tinklą, pavadintą „Portal Kombat“ iš kelių dešimčių rusiškos kilmės interneto svetainių, kuriomis siekiama destabilizuoti viešąją nuomonę Prancūzijoje ir Europoje.

Pareigūnai nerimauja dėl galimo dezinformacijos kampanijų suaktyvėjimo prieš birželį vyksiančius Europos Parlamento rinkimus. Juose kraštutiniai dešinieji, kurie Europoje paprastai laikomi palankiau nusiteikusiais Rusijos atžvilgiu, tikisi daug laimėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius