Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzija susigriebė: skuba taisyti reputaciją ir neprarasti įtakos Afrikoje

Po beveik tris dešimtmečius vis girdėtų kaltinimų dėl Prancūzijos vaidmens 1994 metais Ruandoje vykusiame genocide, praėjusią savaitę, ketvirtadienį, abiejų šalių vadovai Ruandos sostinėje Kigalyje sustojo greta vienas kito ir paskelbė atverčiantys naują abiejų šalių santykių puslapį.
Emmanuelis Macronas ir Paulas Kagame
Emmanuelis Macronas ir Paulas Kagame / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Padėjęs vainiką prie paminklo genocidui, po tylos minutės Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pasakė, kad jo šaliai tenka „pareiga pažvelgti istorijai į akis ir pripažinti savo vaidmenį kančiose, kurias dėl jos kaltės patyrė Ruandos žmonės“.

Vėliau Ruandos prezidentas Paulas Kagame'as sakė, kad šis vizitas buvo „skirtas žvelgti į ateitį, ne į praeitį“.

Dviejų dienų E.Macrono vizitas buvo ilgo ir vingiuoto Ruandos ir Prancūzijos susitaikymo proceso vaisius. Šį vizitą galima laikyti vienu iš sėkmingiausių jo bandymų pasiekti dažnai minimą tikslą susirasti draugų ir galimų verslo partnerių naujuose Afrikos kampeliuose. Dėl įtakos ten varžosi tokios šalys kaip Kinija, Rusija ir Turkija.

Šis apsilankymas taip pat iliustruoja kai ką kur kas retesnio: vienodą Afrikos šalies ir buvusios kolonijinės galybės požiūrį į tam tikrą istorinį nusikaltimą – šiuo atveju, genocidą, dėl kurio žuvo 800 000 etninių tutsių.

Tuo metu, kai Europos miestuose verčiamos kolonijinės epochos veikėjų statulos, E.Macronas nusprendė peržiūrėti kai kuriuos skausmingus istorijos skyrius tikėdamasis, kad tai padės atkurti Prancūzijos santykius su Afrikos valstybėmis. P.Kagame šiai iniciatyvai noriai pritarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius