-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prancūzija suteikė prieglobstį Kinijos suimto buvusio Interpolo vadovo žmonai

Buvusio Interpolo vadovo Meng Hongwei, dingusio Kinijoje pernai rugsėjį, kai jis nuvyko į savo tėvynę, žmonai ir vaikams buvo suteiktas politinis prieglobstis Prancūzijoje, pirmadienį pranešė šeimos advokatas.
Meng Hongwei
Meng Hongwei / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Grace Meng šių metų pradžioje buvo mėginta pagrobti, o po šio incidento jai buvo paskirta policijos apsauga. Gegužės 2-ąją buvo priimtas sprendimas, kad moteriai ir poros dviem vaikams bus suteiktas prieglobstis, naujienų agentūrai AFP sakė jų teisininkas Emmanuelis Marsigny.

Meng Hongwei dingo pernai rugsėjį, išvykęs iš Prancūzijos miesto Liono, kur įsikūrusi Interpolo būstinė, į Kiniją. Vėliau jis per socialinį tinklą pasiuntė savo žmonai žinutę „lauk mano skambučio“ ir pridėjo peilį vaizduojantį jaustuką, reiškiantį pavojų.

Po kelių savaičių tarptautinė policijos organizacija buvo informuota, kad Meng Hongwei, pirmasis prie jos vairo stojęs kinas, atsistatydino. Dar vėliau Kinija pranešė, kad jis yra areštuotas dėl įtariamo kyšininkavimo.

Šį mėnesį buvusiam Interpolo vadovui buvo oficialiai pareikšti kaltinimai kyšių ėmimu, leidusiu jam neteisėtai įgyti kelis nekilnojamojo turto objekto, kai Meng Hongwei dirbo Jūrų policijos vadovu ir šalies viceministru.

Tačiau jo žmona neseniai sakė, kad Kinijos pareigūnai nepateikė „absoliučiai jokių įrodymų šiems kaltinimams pagrįsti“.

Prancūzijos žiniasklaidai G.Meng sakė bijanti dėl savo gyvybės, taip pat baiminosi, kad ją ir jos septynmečius dvynukus gali mėginti pagrobti.

Sausį, kai ji pateikė prašymą suteikti prieglobstį, moteris sakė laikraščiui „Liberation“, jog du kinų verslininkai, iš kurių vieną ji pažinojo, spalį aplankė ją namuose ir pakvietė privačiu lėktuvu kartu su jais skristi į Čekiją.

G.Meng vėliau tą mėnesį sakė, kad Kinijos konsulatas Lione informavęs apie neva gautą laišką nuo jos vyro, tačiau reikalavo, kad žmona asmeniškai atvyktų jį atsiimti.

Meng Hongwei sutuoktinė taip pat skundėsi sulaukianti „keistų skambučių telefonu“ ir teigė, kad kartą eidama į vieną viešbutį buvo sekama kinų poros, mėginusios surinkti apie ją informacijos.

Meng Hongwei yra vienas iš gausėjančio būrio Komunistų partijos kadrų, atsidūrusių Kinijos prezidento Xi Jinping antikorupcinės kampanijos taikyklyje. Kritikai sako, kad šiais veiksmais valstybės vadovas tiesiog eliminuoja savo policinius priešininkus.

Naujuoju Interpolo vadovu vėliau buvo išrinktas Pietų Korėjos atstovas Kim Jong-yangas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius