Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prancūzijoje aptrupėjo Prancūzijos „Respublikos gelbėtojų frontas“

2002 metais, paskutinį kartą, kai „Nacionalinis frontas“ buvo atsidūręs ant valdžios ir galios slenksčio, į Prancūzijos miestų gatves suplūdo beveik 2 mln. žmonių, kurie vieningai smerkė radikalius dešiniuosius. Šįkart, kai Jeaną-Marie Le Pen antrajame prezidento rinkimų ture pakeitė jo dukra Marine, padėtis kitokia, rašo „The Washington Post“.
Marine Le Pen savaitgalį oficialiai pradėjo rinkimų kampaniją
Prieš M.Le Pen vienijasi mažiau prancūzų nei prieš jos tėvą Jeaną-Marie / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prieš 15 metų protestai davė savo. Holokausto neigėjas J-M.Le Penas antrajame ture buvo sutriuškintas – už jį balsavo vos 17,8 proc. rinkėjų. Kai kurie kairiųjų rinkėjai simboliškai balsavo už dešinįjį Jacques'ą Chiracą, prisidengę nosis skudurėliais.

Tada „Respublikos gelbėtojų frontas“ suveikė nepriekaištingai. Taip Prancūzijoje vadinama rinkėjų koalicija, neleidžianti į postą prasibrauti ekstremistinių pažiūrų kandidatui.

Toks frontas 2002-aisiais sutraiškė J-M.Le Peną, tačiau jo dukra atkakliai laikosi – Marine tikrai surinks daugiau nei 17,8 proc. balsų.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Jeanas-Marie Le Penas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Jeanas-Marie Le Penas

Už ją žada balsuoti apie 40 proc. rinkėjų, be to, masinių protestų nematyti – ar Prancūzija priprato prie radikalizmo?

Nepalaiko nei E.Macrono, nei M.Le Pen

Nors daug politikų ir rinkėjų vis dar griežtai nusistatę prieš „Nacionalinį frontą“ ir M.Le Pen, šio judėjimo bei jos lyderės skrydis prancūzų jau nestebina.

„Šį kartą staigmenos faktoriaus nebuvo, – teigia Dominique'as Moisi, politologas, garsios knygos apie emocijų vaidmenį politikoje autorius. – 2002 metais žmones pribloškė galimybė, kad toks asmuo kaip Le Penas gali laimėti valdžią. Dabar įvyko tai, ko visi tikėjosi.“

M.Le Pen pirmajame ture užėmė antrąją vietą su 21 proc. balsų, o tradicinių kairiųjų ir dešiniųjų atstovai iškart viešai parėmė jos oponentą Emmanuelį Macroną. Tačiau kiti – ne.

Bendra tendencija – didėjantis prancūzų, kurie nepalaiko M.Le Pen, bet atsisako paremti E.Macroną, skaičius.

Ryškiausias pavyzdys – kraštutinis kairysis Jeanas-Lucas Melenchonas, pirmajame ture sulaukęs 19 proc. balsų. 2002 metais jis paragino kitus kairuolius balsuoti už J.Chiracą, bet dabar užsispyręs tyli.

Tarp dešiniųjų savo ruožtu yra tokių kaip Nicolas Dupont'as-Aignanas, kuris parėmė M.Le Pen kandidatūrą.

Bendra tendencija – didėjantis prancūzų, kurie nepalaiko M.Le Pen, bet atsisako paremti E.Macroną, skaičius. Buvęs ekonomikos ministras laikomas „finansų kandidatu“, kurio neva neoliberalios pažiūros gali supurtyti prancūzišką gerovės valstybę.

Vėlų antradienio vakarą paskelbti vienos apklausos duomenys parodė, kad net 65 proc. J.L.Melenchono rėmėjų gegužės 7 dieną nebalsuos už E.Macroną. Jie žada pasilikti namie.

Žmones nuvargino skandalai

„Aš sakau „ne“ Le Pen, bet aš taip pat sakau „ne“ Macronui, – teigė 53 metų slaugytoja Valerie, kuri pirmajame ture balsavo už J.L.Melenchoną. – Kad ir kas nugalės, nė vienas iš jų negins prancūzų teisių.“

Hamidas Djodi: „Jau daug metų kairieji ir dešinieji skaldo Respubliką savo ginčais, o dabar beveik nieko nebeliko.“

Ketveriais metais vyresnis Hamidas Djodi, Paryžiuje turintis valymo paslaugų kompaniją, sutiko: „Nebėra jokio „Respublikos gelbėtojų fronto“. Jau daug metų kairieji ir dešinieji skaldo Respubliką savo ginčais, o dabar beveik nieko nebeliko.

2002 metais tikėjome tokio fronto idėja, bet nebetikime. Dabar stebime, kaip kapitalistas kovoja su fašiste.“

Politologo D.Moisi nuomone, prancūzus taip atbukino nuolatiniai buvusius prezidentus J.Chiracą, Nicolas Sarkozy ir Francois Hollande'ą supę skandalai, kad žmonės net nebenori protestuoti. Jie pavargo.

„Politinė atmosfera nuo 2002 metų labai pablogėjo. Kančia ir pyktis išplito, todėl gatvėse nieko nebėra“, – tvirtino D.Moisi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius