-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 11 26 /13:44

Prancūzijoje dar keturiems moksleiviams pareikšti kaltinimai dėl mokytojo nužudymo

Prancūzijoje keturiems paaugliams pareikšti kaltinimai dėl istorijos mokytojo Samuelio Paty nužudymo, ketvirtadienį pranešė šaltinis teisme.
Samuelio Paty pagerbimas
Samuelio Paty pagerbimas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Trys iš šių paauglių įtariami parodę žudikui S.Paty.

Šie trys moksleiviai nuo 13 iki 14 metų apkaltinti „bendrininkavimu įvykdant teroristinį nužudymą“, sakė šaltinis.

Anksčiau šį mėnesį dar trims nepilnamečiams buvo pareikšti kaltinimai dėl bendrininkavimo nužudant S.Paty, kuriam praėjusį mėnesį 18 metų čečėnų pabėgėlis Abdullakh Anzorova nupjovė galvą.

A.Anzorovas, kurį policija nukovė žmogžudystės vietoje, sumokėjo mokiniams kelis šimtus eurus už jų suteiktą pagalbą.

Mokytojas buvo brutaliai nužudytas už tai, kad per pamoką savo mokiniams kaip saviraiškos laisvės pavyzdį parodė pranašą Muhammadą vaizduojančių karikatūrų.

S.Paty nužudymas išprovokavo didžiulį pasipiktinimą, paskatinusį prezidentą Emmanuelį Macroną imtis griežtesnių priemonių prieš islamo ekstremizmą ir smurtą šalyje, bandančioje atsigauti po virtinės nuo 2015 metų įvykdytų džihadistų atakų, per kurias žuvo daugiau kaip 250 žmonių.

Taip pat buvo apkaltinta Brahimo Chnina, kuris internete inicijavo tulžingą kampaniją prieš S.Paty dėl mokytojo sprendimo mokiniams parodyti satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ skelbtas karikatūras, duktė.

Jai pateikti kaltinimai „šmeižikiškai įskundus“ S.Paty sava įvykių klasėje versija, nors iš tikrųjų ji nė nedalyvavo jo pilietiškumo pamokoje.

Pačiam B.Chnina, taip pat jam kampaniją padėjusiam organizuoti islamistui kovotojui Abdelhakimui Sefrioui, jau buvo pareikšti kaltinimai dėl bendrininkavimo.

Tėvas ir jo dukra, likus šiek tiek daugiau nei savaitei iki nužudymo, pranešė policijai apie S.Paty esą vykdomą „diskriminavimą“. Jų teigimu, mokytojas, tyčia paprašė visų musulmonų mokinių palikti klasę prieš parodydamas karikatūras.

Anot kitų liudininkų, S.Paty sakė, jog mokiniai galėjo patys laisvai spręsti, ar išeiti iš klasės, jei nenorėtų pamatyti karikatūrų, vienoje iš kurių pranašas vaizduojamas nuogas.

Visi keturi paaugliai anksčiau šią savaitę buvo trumpam sulaikyti su terorizmu kovojančių tyrėjų prašymu, o vėliau paleisti paskyrus jiems teisminę priežiūrą, nurodė minėtas šaltinis.

Pareiškus vėliausius kaltinimus, tyrime dėl žmogžudystės figūruojančių asmenų skaičius išaugo iki 14.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius