Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje dėl 2016-ųjų atakos Nicoje prieš teismą stos aštuoni kaltinamieji

Prancūzijoje pirmadienį aštuoni kaltinamieji stos prieš teismą dėl 2016 metų liepą Viduržemio jūros pakrantės kurorte Nicoje įvykdyto teroristinio išpuolio, kai radikalus islamistas nukreipė sunkvežimį į Bastilijos paėmimo dieną šventusią minią ir nužudė 86 žmones.
Išpuolio aukos
Išpuolio aukos / AP/„Scanpix“ nuotr.

Ataką surengęs 31 metų tunisietis Mohamedas Lahouaiejas Bouhlelis buvo nušautas policijos po ilgiau nei keturias minutes trukusio siautėjimo, kai 19 tonų sveriančiu sunkvežimiu traiškė žmones, susirinkusius krantinėje pasižiūrėti Bastilijos paėmimo dienos fejerverko.

Septyni vyrai ir moteris bus teisiami Paryžiuje. Jie kaltinami įvairiais nusikaltimais, nuo žinojimo apie M.L.Bouhlelio ketinimus iki logistinės pagalbos ir ginklų parūpinimo užpuolikui.

Tik vienam įtariamajam – Ramzi Kevinui Arefai – gresia maksimali laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė, jei jis bus pripažintas recidyvistu. Kitiems gresia nuo penkerių iki dvidešimties metų nelaisvės.

Teismo proceso pradžia numatyta 13 val. 30 min. (14 val. 30 min. Lietuvos laiku).

Iki gruodžio vidurio truksiantis teismas yra naujausias teisinis procesas, susijęs su 2015 metais Prancūzijoje prasidėjusia kruvinų islamistų išpuolių banga.

Birželio gale Paryžiaus teismas nuteisė visus 20 kaltinamųjų dėl 2015 metų lapkritį Prancūzijos sostinę supurčiusių džihadistų išpuolių, pareikalavusių 130 žmonių gyvybių.

Teismo procesas vyks istoriniuose Teisingumo rūmuose Paryžiaus centre – tame pačiame specialiai pastatytame teisme, kur buvo nagrinėjama 2015-ųjų lapkričio išpuolių byla.

„Nusivylimas“

Nors M.L.Bouhlelio jau nebegalima patraukti baudžiamojon atsakomybėn, šis teismo procesas, kaip ir 2015 metų lapkričio žudynių bylos atveju, yra nepaprastai svarbus momentas išgyvenusiems žmonėms ir aukų artimiesiems.

„Islamo valstybė“ (IS) suskubo prisiimti atsakomybę už išpuolį Nicoje, nors Prancūzijos tyrėjai nenustatė jokių užpuoliko sąsajų su šiuo džihadistų judėjimu, tuo metu kontroliavusiu dideles teritorijas Irake ir Sirijoje.

Iš aštuonių kaltinamųjų trys kaltinami prisidėję prie teroristinio sąmokslo, o likę penki – dalyvavę nusikalstamame sąmoksle ir pažeidę ginklų įstatymus.

Šis išpuolis pagal aukų skaičių buvo antros didžiausios žudynės pokario Prancūzijos istorijoje po 2015-ųjų lapkričio atakų Paryžiuje.

Faktas, kad teisme, vyksiančiame praėjus šešeriems metams po išpuolio, nebus vienintelio jo vykdytojo, kelia nusivylimą, sakė teisininkas Ericas Morainas, atstovaujantis nukentėjusiųjų asociacijai.

„Bus daug klausimų, į kuriuos niekas negalės atsakyti“, – sakė jis.

„Stengiamės juos paruošti tam, kad bausmės gali būti neproporcingos jų kančioms“, – sakė kitas nukentėjusiųjų advokatas Antoine'as Casubolo-Ferro.

Per 2015 metų lapkričio žudynių bylos nagrinėjimą prieš teismą stojo vienintelis gyvas likęs atakų vykdytojas Salahas Abdeslamas. Visi kiti užpuolikai susisprogdino arba buvo nukauti policijos per atakas ar vėliau.

S.Abdeslamas išpuolių vakarą atsikratė savižudžio diržo, nes, kaip pats teigė, persigalvojo. Tačiau jis buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos su galimybe po 30 metų pateikti prašymą dėl lygtinio paleidimo – tai pati griežčiausia bausmė pagal Prancūzijos įstatymus.

„Žaizda niekada neužgis“

Septyni iš kaltinamųjų stos prieš teismą, o vienas įtariamasis, Brahimas Tritrou, bus teisiamas už akių, nes nepaisant paskirtos teisminės priežiūros pabėgo į Tunisą, kur, kaip manoma, jis dabar laikomas suimtas.

Šiuo metu suimti tik trys kaltinamieji; vienas jų sulaikytas dėl kitos bylos. Kaltinamieji yra tunisiečiai, tunisietiškų šaknų turintys Prancūzijos piliečiai ir albanai.

Prieš šešerius metus apie 30 tūkst. žmonių buvo susirinkę krantinėje stebėti Bastilijos paėmimo dienos fejerverkų, kai pradėjo siautėti M.L.Bouhlelis.

Išpuolis paliko neišdildomų randų Nicoje Prancūzijos žydrajame krante. Tačiau šiame Viduržemio jūros mieste, kaip ir kaimyniniuose Tulone ir Marselyje, vis daugiau imigrantų ir auga socialinė įtampa.

2020 metų spalį Nica vėl atsidūrė dėmesio centre, kai radikalus islamistas iš Tuniso bažnyčioje peiliu nudūrė tris žmones.

Nicos dešiniųjų pažiūrų meras Christianas Estrosi sakė: „Ši žaizda niekada neužgis, kad ir kokie būtų teismo proceso rezultatai. Ši žaizda yra per gili.“

Pasak prancūzų ir tunisiečių žiniasklaidos, M.L.Bouhlelio kūnas 2017 metais buvo repatrijuotas į Tunisą ir palaidotas jo gimtajame Masakino mieste, esančiame į pietus nuo sostinės. Tunisiečių valdžia šių pranešimų taip ir nepatvirtino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius