-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje nauji „geltonųjų liemenių“ protestai sulaukė nedaug dalyvių

Prancūzijoje nedaug demonstrantų susirinko į šeštadienį surengtus naujus „geltonųjų liemenių“ judėjimo protestus, o vienam žmogui žuvus per eismo įvykį su šiais neramumais, prasidėjusiais praeitą mėnesį, susijusių aukų bendras skaičius padidėjo iki dešimties.
Prancūzijoje nauji „geltonųjų liemenių“ protestai sulaukė nedaug dalyvių
Prancūzijoje nauji „geltonųjų liemenių“ protestai sulaukė nedaug dalyvių / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paryžiuje, kur per ankstesnes demonstracijas vyko įnirtingi susirėmimai su policija, ryte eismas vyko kaip įprasta, o dauguma parduotuvių, išskyrus kai kuriuos prabangius butikus, dirbo, prasidėjus daug pajamų atnešančiam savaitgaliui prieš Kalėdas.

Davidas Delbruyere'as buvo tarp maždaug 20 protestuotojų, susirinkusių prie Triumfo arkos į jau penktąją „geltonųjų liemenių“ demonstraciją sostinėje. Vyras sakė, kad menkas dalyvių skaičius jo nenuvylė.

„Manau, demonstracija įvyks“, – sakė 48 metų protestuotojas.

Dar apie 200 žmonių susirinko turistų pamėgtame Paryžiaus Monmartre ir prie Šv. Širdies bazilikos.

Vidurdienį policija paskelbė, kad į nedideles demonstracijas keliose Paryžiaus vietose atėjo iš viso apie 800 protestuotojų.

Saugumo tarnybų pareigūnai taip pat budėjo Versalio rūmuose netoli Paryžiaus. Baiminantis neramumų, rūmai buvo uždaryti lankytojams.

Viename „Facebook“ renginyje, organizuotame „geltonųjų liemenių“ judėjimo lyderio Erico Drouet, apie 1,4 tūkst. žmonių buvo užsiregistravę kaip „dalyviai“, ruošiantis surengti protestą Versalyje. Dar 8 000 žmonių nurodė esantys „susidomėję“.

Praeitą naktį vienas vairuotojas žuvo Prancūzijos pietiniame Perpinjano mieste, kai jo automobilis įsirėžė į sunkvežimį, sustojusį prie „geltonųjų liemenių“ protestuotojų įrengta kelio užtvara prie įvažiavimo į automagistralę, naujienų agentūrai AFP sakė prokuroras Jeanas-Jacques'as Fagni.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijoje nauji „geltonųjų liemenių“ protestai sulaukė nedaug dalyvių
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijoje nauji „geltonųjų liemenių“ protestai sulaukė nedaug dalyvių

Per incidentus, susijusius su protestais, prasidėjusiais lapkričio 17-ąją, žuvo iš viso 10 žmonių.

Apie 50 demonstrantų kurį laiką blokavo sunkvežimių eismą netoli sienos su Ispanija, bet vėliau juos išvaikė karo policija.

Taip pat buvo pranešimų apie kelių blokadas Prancūzijos šiaurėje netoli sienos su Belgija.

Tolesnės demonstracijos šeštadienį planuojamos Lione, Tulūzoje, Orleane ir Bretanėje.

Vis dėlto protestuotojų reikšmingai sumažėjo, palyginus su ankstesne savaite, kai prezidentas Emmanuelis Macronas, verslui palankus centristinių pažiūrų veikėjas, buvo priverstas patenkinti kai kuriuos „geltonųjų liemenių“ reikalavimus.

Nuo lapkričio 17-osios, kai į gatves buvo išėję apie 282 tūkst. demonstrantų, jų skaičius vėliau mažėjo. Lapkričio 24-ąją jų buvo apie 166 000, gruodžio 1-ąją ir 8-ąją – apie 136 000, o gruodžio 15-ąją – 66 000.

Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad ketvirtadienį įvairiuose protestuose dalyvavo mažiau kaip 4 000 žmonių – mažiausiai nuo šių demonstracijų pradžios.

Šio judėjimo dalyviai per demonstracijas dėvi ryškiaspalves šviesą atspindinčias liemenes. Iš pradžių buvo protestuojama dėl planuoto degalų branginimo, bet vėliau „geltonųjų liemenių“ judėjimas peraugo į masines demonstracijas prieš E.Macrono politiką ir iš viršaus primetamą vadovavimą.

Penktadienio pavakare Prancūzijos Senatas patvirtino virtinę E.Macrono priemonių, turinčių padėti darbą turintiems neturtingiems žmonėms ir pensininkams.

Keliomis valandomis anksčiau jas priėmė parlamento žemieji rūmai. Šiomis pataisomis, įsigaliosiančiomis ateinančių metų pradžioje, siekiama numaldyti „geltonųjų liemenių“ pyktį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius