Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje skelbiamas tarptautinis konkursas dėl naujos Paryžiaus katedros smailės

Prancūzija pakvies viso pasaulio architektus teikti dizaino projektus dėl Paryžiaus Dievo Motinos katedros smailės, sunaikintos per didžiulį gaisrą, atstatymo, trečiadienį paskelbė ministras pirmininkas Edouard'as Philippe'as .
Deganti Paryžiaus Dievo Motinos katedra
Deganti Paryžiaus Dievo Motinos katedra / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šio užmojo tikslas – „suteikti Dievo Motinos katedrai naują smailę, adaptuotą prie mūsų laikotarpio technikos ir iššūkių“, – žurnalistams pareiškė E. Philippe'as.

VIDEO: Su ašaromis akyse prancūzai stebėjo, kaip liepsnos pasiglemžia šalies simbolį: siaubinga būti to liudininku

Ankstesnę dieną Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pažadėjo per penkerius metus „dar gražiau“ atstatyti katedrą.

Tūkstančiai paryžiečių ir turistų pirmadienį apimti siaubo stebėjo, kaip beveik tūkstantmetį Prancūzijos sostinę simbolizavusį monumentą apėmė liepsnos, prarijusios smailę ir didelę dalį stogo.

VIDEO: E.Macronas žada: per penkerius metus dar gražiau atstatysime Dievo Motinos katedrą

Kai tik gaisrininkai suvaldė liepsnas pasigirdo pažadų aukoti pinigus katedrai atstatyti.

Vos per parą pažadėtų lėšų suma viršijo 800 mln. eurų, prancūzų magnatams ir korporacijoms besistengiant parodyti savo dosnumą.

Ginčas dėl mokesčių lengvatų

Vis dėlto šie pažadai Prancūzijoje sulaukė tam tikros kritikos, kai kuriems kairuoliškų pažiūrų politikams pareiškus, kad turtingiausi visuomenės nariai prie šalies kultūros paveldo apsaugos geriausiai prisidėtų sąžiningai mokėdami visus mokesčius arba padėdami nepasiturinčiųjų „žmogiškai katedrai“.

VIDEO: Paviešinti liūdinantys vaizdai iš Paryžiaus katedros vidaus, griuvus smailei

Kontroversiją sukėlė ir aukoms taikomos didžiulės mokestinės lengvatos, taigi, milijardierius Francois-Henri Pinault, vadovaujantis prabangos prekių grupei „Kering“, paskelbė neketinantis susigrąžinti dalies mokesčių.

„Aukojant Paryžiaus Dievo Motinos katedrai nebus pasinaudota mokestinėmis lengvatomis. Iš tikrųjų, Pinault šeima mano, kad negali būti ir kalbos, kad Prancūzijos mokesčių mokėtojams būtų užkrauta našta“, – sakoma antradienio naktį 100 mln. eurų paaukoti pažadėjusio H.Pinault pareiškime.

VIDEO: Šimtai susigraudinusių paryžiečių atidavė pagarbą gaisro suniokotai Noterdamo katedrai

Milijardierius Bernard'as Arnault ir jo prabangos prekių konglomeratas LVMH, naftos kompanija „Total“ ir kosmetikos milžinė „L'Oreal“ taip pat pažadėjo skirti ne mažiau kaip 100 mln. eurų, o JAV technologijų milžinė „Apple“ pareiškė irgi paaukosianti neįvardytą sumą.

Prancūzų bendrovės aukodamos lėšas paveldo apsaugai turi galimybę sugrąžinti 60 proc. mokesčių.

VIDEO: Pažvelkite į ugnies nuniokotos Paryžiaus Dievo Motinos katedros vidų: kas išliko?

Vyriausybė trečiadienį informavo, kad šis skaičius nesikeis, bet padidino mokesčių lengvatos tarifą aukojant Dievo Motinai katedrai iki 75 procentų. Didesnėms privačių asmenų aukoms taikomas įprastas 66 proc. lengvatinis tarifas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius