TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prancūzijoje trys moterys apkaltintos teroro atakų planavimu

Trys moterys, areštuotos dėl ketinimo šalia Paryžiaus Dievo Motinos katedros susprogdinti automobilį, prikimštą dujų balionų, pirmadienį buvo apkaltintos terorizmu ir lieka suimtos, pranešė Prancūzijos prokuratūra.
Suimtos moterys Paryžiuje ketino susprogdinti automobilį
Suimtos moterys Paryžiuje ketino susprogdinti automobilį / „Scanpix“/AP nuotr.

Šios moterys buvo sulaikytos praėjusią savaitę, kai rugsėjo 4 dieną šalia Dievo Motinos katedros buvo rastas jų paliktas automobilis. Policija mano, kad jos planavo įvykdyti ir kitus išpuolius, pavyzdžiui, šaudyti traukinių stotyje Paryžiuje arba taikytis į policiją.

Įtariamosios, įvardintos kaip 19-metė Ines Madani, 23 metų Sarah Hervouet ir 39 metų Amel Sakaou, pirmadienį pasirodė prieš kovos su terorizmu teisėjus ir buvo apkaltintos dalyvavimu teroristiniame sąmoksle.

Dvi jaunesniosios moterys buvo taip pat buvo apkaltintos planavusios žudyti pareigūnus, o S.Hervouet vaikinas sulaukė kaltinimų, kad nepranešė apie teroristinį nusikaltimą, nurodoma pranešime.

Policijos nuomone, kad šias moteris imtis veiksmų skatino nuolatiniai džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) raginimai rengti atakas Prancūzijoje. Manoma, kad vienas žinomas IS verbuotojas prancūzas yra susijęs su šia byla.

Prancūzijoje įtampa labai išaugo po dviejų šiurpių išpuolių liepą.

Prancūzijoje įtampa labai išaugo po dviejų šiurpių išpuolių liepą: pirmasis įvyko pietiniame Nicos kurorte, kur sunkvežimio vairuotojas suvažinėjo 86 žmones.

Vėliau šiauriniame Normandijos regione jaunuoliai įsiveržė į bažnyčią ir perrėžė gerklę pagyvenusiam kunigui.

Tyrimui artimi šaltiniai teigė, kad moterys planavo gauti mirtininkų sprogdintojų diržų arba sprogmenų prikrautais automobiliais taranuoti pastatus.

Pas vieną iš kaltinamųjų buvo rastas laiškas, kuriame ji atvirai pripažįsta savo ištikimybę IS. Ši grupuotė taip pat organizavo pernai lapkritį Paryžiuje įvykdytas atakas, nusinešusias 130 žmonių gyvybių.

Viename Paryžiaus rytiniame rajone praeitą savaitgalį areštuotas 15-metis vaikinas taip pat pirmadienį stojo prieš teisėjus ir buvo apkaltintas išpuolių planavimu.

Šis jaunuolis apie savo planus badyti žmones peiliu parašė „Telegram“ – šifruoto susirašinėjimo programėlėje, dažnai naudojamoje džihadistų.

Ryšiai su Dievo Motinos katedros sąmokslu

Minėtosios moterys buvo sulaikytos, kai rugsėjo 4 dieną policijai buvo pranešta apie šalia Dievo Motinos katedros paliktą automobilį „Peugeot 607“.

Automobilio viduje buvo aptikti penki dujų pripildyti balionai ir vienas tuščias, trys buteliai dyzelino ir pusiau surūkyta cigaretė.

Per sulaikymo operaciją šiauriniame Paryžiaus priemiestyje Esone S.Hervouet dūrė peiliu pareigūnui į petį.

Ketvirtoji moteris, Ornella Gilligmann, dėl šio radinio apkaltinta terorizmu, policijai sakė, kad ji ir I.Madani bandė padegti automobilį, bet pabėgo, kai pamatė, kurį jos palaikė besiartinančiu policijos pareigūnu.

Tyrėjai nedelsiant areštavo jos įtariamąsias bendrininkes, nes manė, kad jos buvo bepradedančios vykdyti ataką.

Per sulaikymo operaciją šiauriniame Paryžiaus priemiestyje Esone S.Hervouet dūrė peiliu pareigūnui į petį.

I.Madani buvo pašauta koja, nes ji taip pat kėsinosi smogti pareigūnui peiliu.

Abi moterys buvo žinomos policijai dėl ryšių su islamistų radikalais.

Policijai apieškojus vienos iš moterų namus, buvo rasti septyni tušti stikliniai buteliai ir popieriaus gabalėliai, kurie „galėjo atrodyti kaip popieriniai dagčiai“, bet nebuvo aptikta jokių sprogmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius