Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos pajėgos Malyje nukovė svarbų džihadistų karinį vadą

Prancūzija penktadienį paskelbė, kad jos pajėgos, kovojančios su džihadistais Afrikos Sachelio regione, Malyje nukovė su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusios grupuotės karinį vadą, o per atskirą operaciją – dar apie 30 kovotojų.
„al Qaeda“ teroristai
Asociatyvi nuotr./„al Qaeda“ teroristai / „Twitter“ nuotr.
Temos: 2 Al Qaeda Malis

Operacija, per kurią buvo nukautas kovotojų vadeiva Ba Ag Moussa tapo laimėjimu misijoje „Barchanas“ („Barkhane“) dalyvaujantiems tūkstančiams prancūzų karių. Sachelyje daugiau nei penkerius metus dislokuotos pajėgos kovoja su daugeliu džihadistų grupuočių, kurios taip pat dažnai kariauja tarpusavyje.

Simboliška, kad ši naujiena paskelbta Prancūzijai minint penktąsias ginkluotų džihadistų ir savižudžių sprogdintojų Paryžiuje įvykdytų išpuolių metines. 2015 metų lapkričio 13-osios išpuoliai – daugiausiai aukų taikos metais pareikalavusi ataka šalyje.

Prancūzijos gynybos ministrė Florence Parly pagyrė operaciją prieš Ba Ag Moussą, kurioje dalyvavo sraigtasparniai ir sausumos pajėgos.

Teigiama, kad Ba Ag Moussa, dar žinomas kaip „Bamoussa“, buvo su „al Qaeda“ susijusios „Islamo ir musulmonų rėmimo grupės“ (GSIM) karinis vadas.

„Manoma, kad jis yra atsakingas už keletą išpuolių prieš Malio ir tarptautines pajėgas, – sakoma ministrės pranešime. – Jis laikomas vienu aukščiausio rango džihadistų karinių vadų Malyje, konkrečiai atsakingu už naujų samdinių mokymą.“

Prancūzijos kariuomenė pranešė, kad kariai bandė sulaikyti džihadistą ir jį lydėjusius keturis vyrus vežusį automobilį maždaug už 100 kilometrų nuo Menakos miesto Malio rytuose.

„Gausiai ginkluoti asmenys tuomet staiga pradėjo šaudyti kulkosvaidžiais ir asmeniniais ginklais“, – sakė Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų štabo viršininko atstovas spaudai pulkininkas Fredericas Barbry.

Anot jo, susirėmimas truko 15 minučių, jo metu buvo nukauti visi penki automobilyje buvę vyrai, tarp jų ir Ba Ag Moussa.

Prancūzijos kariuomenė taip pat pranešė, kad kalnuose kovojantys komandosai, palaikomi sraigtasparnių ir lėktuvų, ketvirtadienio vakarą po „kelių valandų“ kovos nukovė apie 30 GSIM džihadistų ir paėmė ar sunaikino ginklų bei motociklų.

Anot kariuomenės pranešimo, mūšis įvyko netoli Niakio, už 180 km į rytis nuo Mopčio miesto centrinėje Malio dalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius