Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje iš teroristų gali būti atimamos pilietybės

Prancūzijos parlamento žemųjų rūmų deputatai antradienį nedidele persvara pritarė itin prieštaringai vertinamam pasiūlymui pataisyti šalies konstituciją, kad būtų galima atimti Prancūzijos pilietybę iš asmenų, nuteistų už terorizmą.
Pareigūnai Paryžiuje
Pareigūnai Paryžiuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dėl šio teisės akto, priimto 162 balsais prieš 148, o 22 įstatymų leidėjams susilaikius, kelias savaites vyko įtempti debatai, kai jis kartu su virtine kitų priemonių buvo pasiūlytas prezidento Francois Hollande'o po lapkričio 13 dieną džihadistų surengtų atakų Paryžiuje, nusinešusių 130 žmonių gyvybių.

Pasiūlyta konstitucijos pataisa, leidžianti atimti Prancūzijos pilietybę iš nuteistų teroristų, sulaukė tvirto palaikymo visuomenėje, bet smarkiai supriešino F.Hollande'o valdančiąją Socialistų partiją.

Žmogaus teisių organizacijos sako, kad policija piktnaudžiauja per nepaprastąją padėtį jai suteiktais įgaliojimais.

Teisingumo ministrė Christiane Taubira atsistatydino praeito mėnesio pabaigoje, protestuodama dėl šio projekto, kurį taip pat viešai išpeikė F.Hollande'o buvęs premjeras Jeanas-Marcas Ayrault.

Įstatymų leidėjai trečiadienį balsuos dėl F.Hollande'o pasiūlytų pakeitimų bendro paketo. Pirmadienį jie išreiškė pritarimą kitai to paketo daliai – pasiūlymui įtraukti į konstituciją nuostatą, įteisinančią nepaprastosios padėties paskelbimą ir suteikiančią didesnes galias saugumo pajėgoms.

Kad šios priemonės būtų galutinai priimtos, reikia ne vien parlamento žemųjų ir aukštųjų rūmų (Senato) pritarimo, bet ir trijų penktadalių balsų daugumos Kongrese, kurį sudaro abejų parlamento rūmų nariai, susirenkantys Versalio rūmuose balsuoti dėl konstitucijos pakeitimų.

Anksčiau antradienį parlamentas didele balsų dauguma pritarė pasiūlymui pratęsti dabar Prancūzijoje galiojančią nepaprastąją padėtį dar trims mėnesiams.

Žmogaus teisių organizacijos sako, kad policija piktnaudžiauja per nepaprastąją padėtį jai suteiktais įgaliojimais, bet vyriausybė argumentuoja, kad būtina imtis priemonių šaliai apsaugoti tuo metu, kai Prancūzijoje bet kada gali būti įvykdyta nauja džihadistų ataka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius