-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 01 08 /2015 01 09

Didžiulė Prancūzijos policijos operacija: teroristų ieškoma kaimuose, miestuose ir miškuose

Prancūzijos policija tęsia plataus masto operaciją, ieškodama įtariamųjų trečiadienį įvykdžius teroristinį išpuolį Paryžiuje, „Charlie Hebdo“ redakcijoje. Septyni asmenys buvo sulaikyti ieškant dviejų brolių, įtariamų nužudžius 12 žmonių per Prancūziją sukrėtusį kruviną islamistų išpuolį, nutaikytą prieš vieną satyrinį savaitraštį. „Le Figaro“ rašo, kad tarp sulaikytų asmenų – įtariamojo Saido Kouachi žmona, sesuo ir jos vyras. Policija skelbia turinti žinių, kur yra įtariamieji teroristai.
Pareigūnai Longponte
Pareigūnai Longponte / „Scanpix“/ AFP nuotr.

00.45 val. Šiuo metu Prancūzijoje dirbantis BBC žurnalistas sako, kad policija ir toliau „šukuoja“ vietovę aplink Longponto miestą, tačiau daugiau jokių naujienų nėra. AFP cituoja savo šaltinį, teigiantį, kad operacija visą naktį bus vykdoma su penkių sraigtasparnių pagalba. 

Prancūzijos teisingumo ministrė Christiane Taubira CNN pranešė, kad  vienas iš įtariamųjų brolių keliavo į Jemeną 2005 metais. Tuo tarpu „Reuters“ skelbia, kad Saïdas Kouachi lankėsi Jemene 2011 metais, kur buvo apmokomas „al Qaeda“ stovykloje. 

00.25 val. JAV žiniasklaida skelbia, kad broliai Chérifas ir Saïdas Kouachi buvo įtraukti į sąrašą asmenų, kuriems draudžiama atvykti į Jungtines Valstijas. Jie taip pat buvo įtraukti į įtariamųjų teroristų sąrašą, žinomą kaip TIDE, praneša ABC.

23.53 val. Solidarumą su „Charlie Hebdo“ išreiškė ir aktorius Gérardas Depardieu, kuris pastaraisiais metais labai kritikuoja Prancūziją ir netgi išvyko į Rusiją, ėmęs skleisti Kremliaus idėjas. Socialiniame tinkle „Twitter“ jis publikavo savo nuotrauką su užrašu „Je Suis Charlie“. 

23.12 val. Prancūzijos kultūros ministrė Fleur Pellerin paskelbė siūlysianti, kad „Charlie Hebdo“ būtų skirtas milijonas eurų ir taip būtų užtikrintas leidinio tęstinumas. Anksčiau „Libération“ pranešė, kad satyrinis leidinys naudosis jų redakcijos paslaugomis leisdamas būsimuosius numerius. „Le Monde“ ir kai kurios kitos didžiosios žiniasklaidos priemonės ieško būdų, kaip padėti nuo teroro akto nukentėjusiam leidiniui.

Tuo tarpu ketvirtadienį vakare Paryžiuje vėl vyksta aukų atminimui skirtas mitingas. 

Apie palaikymą „Charlie Hebdo“ paskelbė ir Dakaro ralio dalyviai. Oficialioje organizatorių „Facbook“ paskyroje skelbiamos nuotraukos iš akcijos su užrašu „Le Dakar Rally est Charlie“.

Nuotr. iš „Facebook“/Dakaro ralis
Nuotr. iš „Facebook“/Dakaro ralis

22.41 val. Prancūzijos vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad išpuolis satyrinio žurnalo redakcijoje ir policininkų apšaudymas, kurio metu žuvo viena pareigūnė, pietiniame Paryžiuje nesusiję. 

Tuo tarp „Paris Match“ skelbia, kad šiuo metu pagrindinės paieškos vykdomos Longponto kaime. Ten pritraukiama vis daugiau pareigūnų pajėgų. 

VIDEO: Operacija Longponte

22.04 val. Paryžiaus pietinėje dalyje sprogo automobilis. Kaip praneša „Le Monde“, kol kas nežinoma, ar tai susiję su teroro aktu.

Tuo metu Prancūzijos vidaus reikalų ministras pranešė, kad įtariamieji „Charlie Hebdo“ žudikai prieš teroro aktą buvo sekami policijos, tačiau pareigūnai neturėjo informacijos, kad išpuolis bus įvykdytas taip staigiai. 

„Scanpix“/ AFP nuotr./Apšviestas Eifelis ir paskendęs tamsoje
„Scanpix“/ AFP nuotr./Apšviestas Eifelis ir paskendęs tamsoje

21.21 val. Paryžiuje, minint nužudytų laikraščio darbuotojų atminimą, ketvirtadienį vakare užgesintos šviesos Eifelio bokšte. 

20.36 val. Longponto mieste šiuo metu dirbantis „Paris Match“ žurnalistas BBC eteryje pasakojo, kad policijos pajėgos eina į kiekvieną čia esantį namą ir tikrina. Vietos žmonės įbauginti, užsidarę namuose, neina į lauką. Šiuo metu miestas yra visiškai blokuotas, iš jo negalima išvažiuoti. Žurnalistai neinformuoti apie jokias vykdomos operacijos detales, tačiau žurnalistas spėjo, kad nusikaltėliai gali slėptis ir miškuose – šis kaimas pasižymi itin miškingomis apylinkėmis. 

20.27 val. Pasirodo vis daugiau prieštaringos informacijos, kaip vyksta įtariamųjų paieška. Ką tik BBC pranešė, kad policija blokavo kelią, vedantį į Longponto kaimą, čia sutelktos didžiulės policijos pajėgos, skraido sraigtasparniai.

Tuo metu ABC praneša, kad didžiulės policijos pajėgos ieško įtariamųjų miške prie Viler Kotrė. 

Vidaus reikalų ministras informavo, kad šiuo metu atliekant tyrimą sulaikyti devyni žmonės – anksčiau buvo skelbta apie septynis sulaikytuosius. 

19.45 val. Kaip ir tikėtasi, „Islamo valstybė“ pagyrė tuos, kas įvykdė teroro išpuolį Paryžiuje. Šiai organizacijai priklausanti radijo stotis juos pavadino herojais, skelbia AFP. „Herojai nužudė 12 žmonių, dirbusių prancūzų leidinyje „Charlie Hebdo“, o taip pat sužeidė 11 žmonių, taip atkeršiję už pranašą Mohametą“, – cituojama radijo sotis. 

19.42 val. Kaip praneša „Le Monde“, paskelbtos detalės apie sužeistuosius per teroro išpuolį trečiadienį. Keturi žmonės sužeisti sunkiai, jiems atliktos operacijos, jie išlieka ligoninėje.

Septyni žmonės patyrė lengvesnius sužeidimus.

65 žmonės patyrė rimtas psichologines traumas, jiems suteikiamos psichiatrų paslaugos.

Tuo tarpu Prancūzijos policija informuoja, kad stiprinamos policijos pajėgos. Šalyje šiomis dienomis budės 88 150 pareigūnų, 9650 iš jų – Paryžiuje.

18.50 val. Paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti įtariamasis teroro atakos dalyvis Chérifas Kouachi. Šis vaizdo įrašas nufilmuotas 2004 metais. 

18.14 val. Prancūzijoje ketvirtadienį išplėsta teritorija, kurioje taikomas aukščiausias pavojaus saugumui lygis – dabar toks režimas galios ne tik Paryžiaus regione, bet ir šiauriau esančioje Pikardijoje, kur buvo pastebėti du įtariami Paryžiaus išpuolio prieš satyrinio žurnalo redakciją dalyviai.

„Ministras pirmininkas nusprendė išplėsti išpuolių grėsmės zoną į Pikardiją“, – sakoma premjero Manuelio Valso tarnybos pranešime, kai du broliai, ieškomi dėl išpuolio prieš savaitraštį „Charlie Hebdo“, buvo pastebėti šiame regione, kuriame skubiai buvo sutelktos didžiulės saugumo pajėgos.

17.29 val. Prancūzijos tyrėjai teigia turintys duomenų, kad esama ryšių tarp įtariamųjų užpuolikų Kouachi brolių ir džihadistų organizacijos „Islamo valstybė“, praneša AFP.

Džihadistas Boubaker el Hakimas, kuris 2013 metais nužudė du Tuniso politikus, priklausė „Islamo valstybei“. Anksčiau jis buvo aktyvus„Biuto-Šomono tinklui“ tinklo, kuris padėjo džihadistams vykti kovoti į Iraką, narys. Šiam tinklui priklausė ir Ch.Kouachi.

Tyrėjas Jeanas Pierre'as Filiu, kuris yra vienas geriausių ekstremistinių judėjimų specialistas Prancūzijoje, teigia, kad neįmanoma suorganizuoti tokio išpuolio kaip trečiadienį Paryžiuje, nepadedant „Islamo valstybei“.

Aš esu tikras, kad vaizdo įrašas, kuriame prisiimama atsakomybė, jau yra paruoštas

Jo teigimu, „Islamo valstybė“ kol kas neprisiėmė atsakomybės, nes laukia, kuo viskas baigsis.

„Aš esu tikras, kad vaizdo įrašas, kuriame prisiimama atsakomybė, jau yra paruoštas“, – teigė jis. 

17.19 val. Įvykį Paryžiaus pietiniame priemiestyje, per kurį ketvirtadienį ginkluotas užpuolikas mirtinai sužeidė vieną policijos pareigūnę, svarstys teroristinių nusikaltimų bylas nagrinėjantys teisėjai, pranešė prokurorai.

Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į dabartinį kontekstą po išpuolio satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakcijoje, nurodoma prokuratūros pareiškime, kuriame taip pat pabrėžiama, jog kol kas ryšio tarp šių dviejų incidentų nenustatyta.

16.20 val. Prancūzijos specialiosios paskirties pajėgos ketvirtadienį popiet buvo dislokuotos viename šiauriniame šalies mieste, kuriame, kaip manoma, slapstosi du broliai, įtariami nušovę 12 žmonių satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje, pranešė šaltinis policijoje.

RAID, Prancūzijos policijos pajėgų kovos su terorizmu dalinys, ir sukarintas specialiųjų operacijų dalinys GIGN dislokuoti šiauriniame Enos departamente esančiame Valua Krepi mieste, netoli Viler Kotrė, „kur buvo paliktas automobilis, kuriuo naudojosi du įtariamieji, kuriuos atpažino liudininkas“, sakė šaltinis naujienų agentūrai AFP. Policija mano, kad įtariamieji pasislėpė viename iš namų. Pareigūnai įtartinus statinius apsupo.

Įtariamų teroristų paliktame automobilyje pareigūnai aptiko Molotovo kokteilių ir džihadistų vėliavų.

Viler Kotrė miesto, esančio už valandos kelio į šiaurės rytus nuo Paryžiaus, degalinės vadybininkas pastebėjo 32 metų Cherifą Kouachi, kuris drauge su vyresniuoju broliu 34-erių Saidu yra ieškomas dėl išpuolio prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“.

Anot policijos, degalinę apvogusius brolius vadybininkas apytiksliai identifikavo – sakė, kad jie kaukėti, su kalašnikovais ir, regis, granatsvaidžiu.

15.34 val. Reporteriai praneša apie sraigtasparnių itin aktyviai šukuojamas kelias vietas: Valua Krepi ir jau minėtą Viler Kotrė (šiame rajone teroristai apiplėšė degalinę). Tačiau kol kas, be pranešimų, kad policija nustatė nusikaltėlių buvimo vietą, nieko paguodžiančio.

 15.13 val. Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono atstovė praneša, kad ši šalis stiprina sienų su kaimyne apsaugą, bijodama terorizmo bangos plitimo.

14.30 val. Policija tvirtina, kad įvažiavimas į Paryžių – gerai kontroliuojamas, miesto gyventojams nėra pagrindo nerimauti, kad ginkluoti automatiniais ginklais ir raketiniais įtaisais teroristai sugrįš. Apie tokią galimybę prabilo saugumo ekspertai.

Pareigūnų teigimu, kelias RN2 ir kitos magistralės yra pilni policijos patikrinimo postų. Jie toliau ieško pilko (anksčiau skelbta, kad balto) „Renault Clio“. Pastebėjus įtartinus paketus (taip nutiko kelyje, vedančiame į Liuksemburgą), eismas stabdomas, automobilis nuodugniai tikrinamas. Kol kas įtariamieji nesugauti. Teroristų apiplėšta degalinė laikinai uždaryta.

Prancūzijoje paskelbtas gedulas, visoje šalyje meldžiamasi už žuvusius. Vidurdienį visoje šalyje žuvę pagerbti tylos minute. Tylos minute žuvusieji pagerbti ir Eliziejaus rūmuose. Farmacininkų sąjunga paprašė visų vaistinių pagerbti aukas uždegant raudono kryžiaus simbolius. Dėl gedulo 20 valandų bus uždarytas Eifelio bokštas.

Europos Sąjungos (ES) vėliavos ketvirtadienį buvo nuleistos iki pusės stiebo, o Bendrijos lyderiai pagerbė tylos minute 12 žmonių, žuvusių per islamistų ataką prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“ Paryžiuje.

Briuselyje 10 val. 45 min. vietos (11 val. 45 min. Lietuvos) laiku Europos Parlamento nariai ir darbuotojai susirinko prie pastato per lietų, siekdami parodyti savo solidarumą su Prancūzija, sakė parlamento pirmininkas Martinas Schulzas.

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį aukojo gedulingas mišias už 12 žmonių, nužudytų per islamistų išpuolį.

„Ši teroro ataka Paryžiuje kelia minčių apie didelį žiaurumą, žmonių žiaurumą; didelį terorizmą – tiek izoliuotą terorizmą, tiek valstybių terorizmą“, – Vatikano radijas citavo 78 metų argentinietį pontifiką.

„Meldžiamės už šio žiaurumo aukas, kurių tiek daug. Taip pat meldžiamės už tokio žiaurumo vykdytojus – kad Viešpats galėtų pakeisti jų širdis“, – pridūrė jis.

12.52 val. Patrickas Pelloux, leidinio „Charlie Hebdo“ komentatorius, pranešė, kad kitas satyrinio laikraščio numeris pasirodys kitą trečiadienį. Vietoje įprastų 16 psl. jis bus dvigubai plonesnis. Tačiau tiražas išaugs labai smarkiai: 1 mln. vietoje 60 tūkst.

12.22 val. „Le Parisien“ praneša, kad du įtariamieji įvykdę trečiadienį teroristinį aktą, pareigūnų aptikti Enoje, šalia Viler Kotrė. Policija įtariamuosius apsupo. Vyrai keliavo automagistrale RN 2 baltos spalvos automobilius „Renault Clio“. Veidus paslėpę po balaklavomis (veidą slepiantis vyriškas galvos apdangalas), ginkluoti Kalašnikovo automatais, jie apiplėšė „Avia“ tinklo degalinę, praneša liudininkai. Degalinės darbuotojai teigia matę automobilyje ir raketines sistemas.

Kol Prancūzijos policija medžioja nusikaltėlius, daugelyje pasaulio šalių žuvusieji Paryžiuje teroristinio išpuolio metu pagerbiami tylos minute.

12.00 val. „20 minutes“ praneša, kad ketvirtadienį Paryžiaus priemiestyje Port de Šatijone iš Kalašnikovo automato pašauta municipalinės policijos pareigūnė mirė. Antras pareigūnas – sužeistas. Šaulys iki šiol nerastas. Manoma, kad jis slepiasi viename iš netoliese esančių pastatų.


Vidéo Fusillade à Montrouge: Ce que l'on sait by 20Minutes

11.31 val. Žiniasklaida praneša apie sprogimą kebabinėje šalia mečetės rytų Prancūzijoje Vilfranše prie Sonos (Ronos Alpių regionas) mieste. Policija teigia, kad tai – kriminalinis nusikaltimas, pirminiais duomenimis, kebabinė susprogdinta granata.

Kitas sprogimas – Le Mano mieste į vakarus nuo Paryžiaus. Tuojau po vidurnakčio trys kurtinamosios granatos buvo sviestos į vieną mečetę, o Por la Nuvelio miestelyje netoli pietinio Narbono miesto viena musulmonų maldų salė buvo apšaudyta pasibaigus vakarinėms pamaldoms.

11.20 val. Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as informavo, kad policija metro sulaikė ne tą vyrą, kuris šaudė į pareigūnus.

Abiejų sužeistų policininkų būklė – kritinė.

Pranešama, kad policininkus apšaudęs vyras, dėvėjęs neperšaunamą liemenę, pabėgo. Iš pradžių slėpėsi metro, paskui įšoko į automobilį.

Portalas „20 minutes“ cituoja policijos pareiškimą, kad ketvirtadienio susišaudymas nėra tiesiogiai susijęs su žudynėmis „Charlie Hebdo“ redakcijoje.

Abiejų sužeistų policininkų būklė – kritinė.

Pas François Hollande'ą į Eliziejaus rūmus atvyko buvęs šalies vadovas Nicolas Sarkozy. Tai – pirmas jo vizitas į prezidentūrą Eliziejaus laukuose nuo 2012 m.

10.21 val. „Le Figaro“ praneša, kad pareigūnai sulaikė Paryžiaus priemiestyje Port de Šatijone į policininkus šaudžiusį vyrą. Šaltinio teigimu, vyras yra „afrikietiškos kilmės“, todėl tikriausiai nėra susijęs su „Carlie Hebdo“ redakcijoje žudynes surengusiais įtariamais broliais iš Alžyro. Patikslinama, kad per susišaudymą buvo sužeisti du policininkai.

10.14 val. Pietų Paryžiuje aidi automato šūviai, sužeistas policininkas, praneša TV kanalas iTele. Šaudoma Šatijono priemiestyje. Pabrėžiama, kad šaudoma iš automatinių ginklų. Pranešama, kad bėglys pasislėpė metro. Tačiau kol kas nėra įrodymų, kad susišaudymas susijęs su trečiadienio teroristiniu išpuoliu.

Anksčiau buvo pranešta, kad ieškant užpuolikų, kurie trečiadienį surengė žudynes laikraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje, buvo sulaikyti septyni žmonės.

Apie sulaikytuosius – mažai informacijos

Tuo tarpu premjeras M.Vallsas sakė RTL radijui, kad du įtariamieji, kurie dar nerasti, buvo žinomi žvalgybos tarnyboms ir buvo sekami prieš trečiadienį įvykdytą ataką.

Du kaukėti juodai vilkintys asmenys trečiadienio rytą įsiveržė į savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakciją, kur nužudė kai kuriuos Prancūzijoje garsius žurnalistus ir du policininkus, o vėliau pabėgo automobiliu.

Buvo išduoti orderiai suimti 32 metų Cherifą Kouachi – žinomą džihadistą, kuris 2008 metais buvo teistas dėl ryšių su islamistų grupe, verbavusią Prancūzijos piliečius, lankydavusius vieną mečetę Paryžiaus rytiniame rajone, vykti kautis su amerikiečiais Irake, – ir jo 34 metų brolį Saidą. Abu jie yra gimę Paryžiuje.

Taip pat skaitykite: Kas žinoma apie ieškomus brolius Kouachi, įtariamus dėl žudynių Paryžiuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius