Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prancūzijos policijai apšaudžius pasišalinusius įtariamuosius žuvo žmogus

Prancūzijos policija apšaudė automobilį, kurio vairuotojas priartėjus pareigūnams pamėgino pasišalinti, ir nukovė keleivį, penktadienį pranešė prokurorai.
Paryžius
Paryžius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis incidentas įvyko po virtinės mirtinų incidentų, už kuriuos atsakingi policininkai, atgaivinusių diskusijas visuomenėje dėl perteklinio jėgos naudojimo.

Keturių pareigūnų patrulis mašiną, kuri, kaip įtariama, buvo pavogta, iškart po vidurnakčio pastebėjo automobilių stovėjimo aikštelėje Venisjė – pietrytinio Liono miesto priemiestyje.

Policininkams besiruošiant patikrinti keleivių tapatybę, vairuotojas staiga pabandė pasišalinti ir trenkėsi į pareigūną, kuris buvo užmestas ant kapoto.

Tada jis ir kitas pareigūnas paleido kelis šūvius, nurodė prokurorai. Kai automobilis sustojo, patrulis aptiko jame du sunkiai sužeistus asmenis.

Keleivis mirė įvykio vietoje, o vairuotojas buvo paguldytas į ligoninę. Pasak šaltinio policijoje, gydytojai konstatavo jo smegenų mirtį.

Šaudžiusius policininkus apklausė policijos vidaus tyrimų agentūra – tai įprasta praktika nagrinėjant atvejus, kai pareigūnai tarnybos metu panaudoja ginklą.

Policijos smurtas atsidūrė dėmesio centre po kelių aukų pareikalavusių incidentų, dėl kurių kritikai kaltina Prancūzijos saugumo pajėgas sisteminiu perteklinės jėgos naudojimu.

Šį mėnesį policininkai Charles'io de Gaulle'io oro uoste netoli Paryžiaus nušovė peiliu ginkluotą vyrą, kuris, kaip vėliau nustatyta, buvo benamis.

Birželį policija šiaurinėje Paryžiaus dalyje nušovė automobilyje sėdėjusią moterį, kuri, pareigūnams pareikalavus, nesustojo ir, kaip įtariama, dideliu greičiu lėkė jų link.

Balandį prokurorai apkaltino vieną 24 metų pareigūną netyčine žmogžudyste, jam iš tarnybinio automato apšaudžius automobilį, kurio vairuotojas Paryžiuje mėgino pabėgti nuo patrulio. Per incidentą žuvo vairuotojas ir buvo sužeistas keleivis.

Kovą šiauriau Paryžiaus esančiuose priemiesčiuose kelias įtemptas naktis vyko įtūžusių gyventojų susirėmimai su policija. Tie neramumai kilo per protestus prieš aukų pareikalavusį incidentą, kai pareigūnai apšaudė galimai pavogtą mikroautobusą.

Pagal Prancūzijos įstatymus, vienintelis pateisinimas pareigūnui panaudoti ginklą yra tada, kai jo gyvybei gresia pavojus.

Itin dideles aistras kelia leidimas patruliams ginkluotis automatais, suteiktas po 2015 metų lapkričio 13 dieną džihadistų įvykdytų masinių žudynių Paryžiuje ir vėliau prasidėjusios kruvinų islamistų išpuolių bangos.

Vyriausybė žada imtis veiksmų pasitikėjimui saugumo pajėgomis atkurti, o skaldantys policijos smurto ir kovos su nusikalstamumu klausimai buvo aktualūs prieš šiemet įvykusius Prancūzijos prezidento rinkimus.

Policijos profsąjungos teigia, kad pareigūnai dažnai susiduria su priešiškumu bei išpuoliais ir kad jiems tenka nelengva užduotis palaikyti tvarką skurdžiuose daugiaaukščių namų kvartaluose, kartais tampančiuose narkotikų platinimo ir kitokių nusikaltimų židiniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius