Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 21 /17:44

Prancūzijos teismas blokavo vienos savivaldybės bandymą leisti burkinius baseinuose

Prancūzijos Grenoblio miestas negali įgyvendinti savo planų leisti savivaldybės baseinuose dėvėti visą kūną pridengiantį maudymosi kostiumėlį burkinį, antradienį išaiškino šalies aukščiausiasis administracinis teismas.
Moteris su burkini viešbučio baseine
Moteris su burkini viešbučio baseine / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Prancūzija

Palaikydama nacionalinės vyriausybės skundą dėl savivaldybės žingsnio, atnaujinusio intensyvias diskusijas dėl islamo Prancūzijoje, Valstybės taryba pareiškė, kad „labai selektyvi išimtis iš taisyklių, siekiant patenkinti religinius poreikius,.. gali turėti (neigiamos) įtakos tinkamam viešųjų paslaugų teikimui ir vienodam elgesiui su jų naudotojais“.

Burkiniai – kai kurių musulmonių naudojami maudymosi kostiumėliai, dengiantys kūną ir plaukus – Prancūzijoje vertinami prieštaringai. Kritikai laiko juos „šliaužiančios“ islamizacijos simboliu.

Žaliųjų partijos mero Erico Piolle'o vadovaujamas Grenoblio miestas gegužę pakeitė baseinų lankymo taisykles ir leido dėvėti visokius maudymosi kostiumus, ne vien tradicinius.

„Mes tik norime, kad moterys ir vyrai galėtų rengtis taip, kaip pageidauja“, – tuo metu sakė E.Piolle'as.

Antradienį priimtas teismo sprendimas yra „pergalė prieš separatizmą – įstatymui, pasaulietiškumui, dar daugiau, visai Respublikai“, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas, turėdamas galvoje pernai priimtą įstatymą prieš islamo radikalizmą.

Kelių merų Pietų Prancūzijoje bandymai 2016 metų vasarą uždrausti burkinius Viduržemio jūros paplūdimiuose pirmą kartą sukėlė audrą dėl maudymosi kostiumų.

Tie suvaržymai galiausiai buvo panaikinti kaip diskriminaciniai.

Burkiniai Prancūzijos valstybiniuose baseinuose draudžiami higieniniais sumetimais, o ne dėl religinių priežasčių. Baseinų lankytojams teisiškai niekaip nėra liepiama maudantis slėpti savo religiją.

Grenoblis nėra pirmasis taisykles pakeitęs Prancūzijos miestas.

Šalies šiaurės vakaruose esantis Renas savo baseinų lankymo taisykles tyliai atnaujino 2019 metais, leisdamas vilkėti burkinius ir kitokius maudymosi kostiumėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius