Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos, Vokietijos ir Jungtinės Karalystės ministrai susitiks su Irano atstovais

JAV prezidentui Donaldui Trumpui pasitraukus iš galingųjų šalių susitarimo su Iranu, Prancūzijos, Vokietijos ir Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministrai kitą savaitę susitiks su Teherano atstovais, trečiadienį paskelbė Paryžius.
Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas
Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Pirmadienį apsvarstyti visos situacijos susitiksime su britų ir vokiečių kolegomis, taip pat su Irano atstovais“, – radijui RTL sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas.

Prancūzijos ekonomikos ministras Bruno Le Maire'as atskirai radijui „France Culture“ sakė, kad JAV sprendimas „buvo klaida“ ne tik dėl tarptautinio saugumo, bet ir ekonominiu požiūriu.

Nepriimtina, kad JAV veiktų kaip „planetos ekonominis policininkas“, sakė jis.

D.Trumpas nepaisė Europos prašymų likti susitarime, pagal kurį buvo apribota Irano branduolinė programa, ir vėl įvedė dideles sankcijas Teheranui, įsigaliosiančias per pusmetį.

Sprendimas žymi didelį diplomatinį pralaimėjimą Europai, kurios lyderiai ne kartą asmeniškai prašė D.Trumpo dar pagalvoti.

B.Le Maire'as pažymėjo, kad JAV pasitraukus Irane dirbančioms Europos firmoms buvo duotas „labai trumpas šešių mėnesių laikas“ nutraukti investicijas. Priešingu atveju gresia JAV sankcijos.

„Per dvejus metus Prancūzija patrigubino savo prekybos su Iranu perteklių“, – sakė jis.

Pasak B.Le Maire'o, pasekmes pajus didelės prancūzų kompanijos, tokios kaip „Total“, „Sanofi“, „Renault“ ir „Peugeot“.

Jis teigė iki savaitės pabaigos turėsiantis pasikalbėti su JAV iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu ir „išsiaiškinti galimybes“ išvengti sankcijų, įskaitant galimas išimtis.

Nors Irano nesutaikomi priešininkai Izraelis ir Saudo Arabija sveikino D.Trumpo sprendimą, kitos susitarimą su Iranu pasirašiusios šalys – Rusija, Kinija ir Europos Sąjunga – žadėjo jo laikytis.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani kaltino D.Trumpą „psichologiniu karu“ ir sakė, kad Iranas galėtų „be apribojimų“ atnaujinti urano sodrinimą, bet prieš paskelbdamas sprendimą aptars savo atsaką su kitomis susitarimo šalimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius